Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις που να δεσμεύουν τις οργανώσεις που εκπροσωπούν, οι επικεφαλής τους έλαβαν την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και… αποσύρονται για μελέτη.

Η πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου θα τεθεί επί τάπητος στα συλλογικά όργανα των οργανώσεων, ούτως ώστε να επανέλθουν περίπου σε 15 μέρες με απόψεις και εισηγήσεις. Στόχος να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην πρόταση και να προωθηθεί το συντομότερο στο Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από την αρμόδια Υπουργό χθες σε διαδοχικές συναντήσεις σε όλους τους εμπλεκομένους και σήμερα μεταφέρουμε την πρώτη αντίδραση τους.

Από πλευράς της η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η πρόταση εδράζεται σε βασικές παιδαγωγικές αρχές, στηρίζεται στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία και αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος».

Όπως ανέφερε, οι εκπαιδευτικοί φορείς θα επανέλθουν με τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους επί της πρότασης, «με στόχο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας και να την υποβάλουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση». Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι ακολουθεί σύντομα η παρουσίαση της χρηματοοικονομικής πτυχής της πρότασης στις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε πως «ως ΠΟΕΔ παραλάβαμε την ολοκληρωμένη αλλά όχι τελική πρόταση από την Υπουργό, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και συζήτησης στα συλλογικά όργανα της οργάνωσης ώστε το επόμενο διάστημα να είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε με εισηγήσεις». 

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε πως η πρόταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία με την έννοια ότι πρόνοιες της ακούστηκαν και στο παρελθόν. Ο κ. Ταλιαδώρος χαρακτήρισε την πρόταση «γενικόλογη», σημειώνοντας πως ζητήθηκε από την Υπουργό και ορθώς έγινε, όπως το Υπουργείο αναρτήσει την πρόταση στο διαδίκτυο για να έχει πρόσβαση όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος και όποιος άλλος ενδιαφέρεται.

«Μας δόθηκε το προσχέδιο της πρότασης κι έγινε μια γενική παρουσίαση της. Τώρα χρειάζεται μελέτη». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Η ΟΛΤΕΚ θα εξετάσει την πρόταση εντός της επόμενης εβδομάδας, τόσο σε επίπεδο Γραμματείας, όσο και σε επίπεδο Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθεί.

Από πλευράς των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, Λοΐζος Κωνσταντίνου, χαιρέτισε την έναρξη αυτής της προσπάθειας με την προσδοκία πως θα έχει αίσιο και θετικό τέλος. «Το γεγονός και μόνο πως η εκτελεστική εξουσία ανοίγει τον διάλογο γι’ αυτό το σοβαρό θέμα μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει», ανέφερε. Οι γονείς θα αποστείλουν μετά από μελέτη τις εισηγήσεις και απόψεις τους, πάντοτε «στα πλαίσια και αρμοδιότητες που μας αφορούν. Ο ρόλος μας είναι καθαρά συμβουλευτικός και υποβοηθητικός», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ως πρώτη εικόνα βλέπουν θετικά στοιχεία, οι οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μιχάλης Πιττάλης και Γιάννος Ιωάννου, αντίστοιχα. Ωστόσο, τελικές απόψεις θα διατυπωθούν αφού η πρόταση μελετηθεί στα συλλογικά όργανα. Ο κ. Πιττάλης ανέφερε ότι η παρουσίαση της πρότασης από την Υπουργό αφήνει θετική εικόνα κυρίως επί συγκεκριμένων σημείων που αφορούν οι αλλαγές. Η Συνομοσπονδία θα εξετάσει την πρόταση και θα επανέλθει με τις απόψεις της.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε μια περίληψη και ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο εκ πρώτης φαίνεται θετικό. «Πρέπει να μελετήσουμε ενδελεχώς την πρόταση και να δούμε τα σημεία που συμφωνούμε και διαφωνούμε», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», είναι τα εξής:

> Η πρώτη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πραγματοποιείται νωρίτερα από ότι στο υφιστάμενο σύστημα.

> Διευρύνεται η κλίμακα αξιολόγησης.

> Θεσμοθετείται Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων.

> Εισάγεται θέση προαγωγής «Ανώτερου Εκπαιδευτικού».

> Ενδυναμώνεται ο ρόλος του Διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας.

> Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από περισσότερους από έναν αξιολογητές.

> Θεσμοθετείται η διαδικασία της μεταξιολόγησης.

> Οι εκπαιδευτικοί ενδυναμώνονται σε όλα τα στάδια της καριέρας τους μέσω της επαγγελματικής μάθησης.

> Η αξιολόγηση διενεργείται στη βάση επιστημονικών, διάφανων και απλών κριτηρίων.