Το κεφάλαιο «ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών» άνοιξε σήμερα στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τη συνεδρία να διεξάγεται σε αρκετές στιγμές σε έντονο κλίμα. Τόσο τα διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν στο ηλεκτρονικό σύστημα eΔΕΑ που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά φέτος, όσο και οι διάφοροι όροι και ορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης από τους γονείς και προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων (π.χ. Γονέας 1 και Γονέας 2, Θρησκευτική μειονότητα οι Ελληνοκύπριοι, ο Εικονικός Γονέας και η επιλογή για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών), εξετάστηκαν με τους παραπονούμενους να εξαπολύουν πυρά στο υπουργείο Παιδείας και εκείνο από πλευράς του να επισημαίνει πως έγινε πολύ φασαρία χωρίς λόγο.

Του eΔΕΑ υπεραμύνθηκε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Παντελή, λέγοντας πως πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο ύψους €30 εκατ., που θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία στα σχολεία και σε αυτό περιλαμβάνονται διάφορα κομμάτια. Όπως για παράδειγμα, οι εγγραφές των μαθητών, το προφίλ του μαθητή όπου μέσα στον ψηφιακό του φάκελο θα υπάρχει όλη η πορεία του στο σχολείο, οι βαθμοί του και όλα όσα τον αφορούν, το προφίλ του εκπαιδευτικού και άλλες διαδικασίες των σχολείων.

Αναφορικά με τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι ο Γονέας 1 και Γονέας 2 δεν είχαν να κάνουν με τη σχέση τους με τους μαθητές αλλά με το ποιος γονέας χρησιμοποιούσε πρώτος το σύστημα και ήταν κάτι που αφορούσε εσωτερικά τα σχολεία. Η ταυτοποίηση των γονέων ως πατέρας και ως μητέρα, γινόταν κανονικά μέσω του συστήματος, επανέλαβε, προσθέτοντας στη διάρκεια της συζήτησης πως το Υπουργείο δεν έχει καμία ατζέντα.

Επίσης, ο κ. Παντελή κλήθηκε να απαντήσει και στις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με το δικαίωμα που δόθηκε μέσω του συστήματος στους γονείς να επιλέξουν απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών. Όπως είπε, το σύστημα αποτύπωσε τον κανονισμό που υπάρχει, όπως ισχύει και στη διαδικασία των διά ζώσης εγγραφών ξεκαθαρίζοντας πως είναι άλλο να υποβληθεί αίτημα για απαλλαγή από το μάθημα και άλλο εάν αυτό εγκριθεί.

Ενδεικτικά, ο κ. Παντελή αναφέρθηκε σε αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Ανέφερε ότι στις εγγραφές αυτές που αφορούσαν την Α’ τάξη Δημοτικού υποβλήθηκαν περίπου 100 αιτήματα για απαλλαγή από το μάθημα, εκ των οποίων τα εφτά αφορούσαν Κύπριους πολίτες. Από αυτούς του εφτά, μόνο ο ένας γονέας ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ οι υπόλοιποι έξι ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Πέραν όμως από τα πιο πάνω, ο κ. Παντελή παραδέχθηκε ότι η αναφορά «Ελληνοκύπριος» στο πεδίο «Θρησκευτική μειονότητα» ήταν λάθος και ήταν από τα σημεία που διορθώθηκαν.

Αντιδράσεις και λόγος ακόμη και για απειλές

Στη συνεδρία προσκεκλημένοι ήταν και εκπρόσωποι του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των σχολείων, οι οποίοι ενημέρωσαν την Επιτροπή για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Πέραν των πρακτικών και νομικών ζητημάτων που προέκυψαν, έκαναν λόγο και για απειλές που δέχθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Βοηθητικού Γραμματειακού Προσωπικού, Φάνη Παπαβασιλείου, ανέφερε ότι το Υπουργείο απείλησε πως όσες εργαζόμενες δεν μετέχουν στη διαδικασία των εγγραφών θα έχουν κυρώσεις. Η κ. Παπαβασιλείου διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα μιλά για πειθαρχικές κυρώσεις το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που δεν είναι ο εργοδότης του γραμματειακού προσωπικού (είναι οι Σχολικές Εφορείες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις Σύνδεσμοι Γονέων εργοδοτούν άτομα ως γραμματείς τους).

Τόσο η κ. Παπαβασιλείου, όσο και η Γεωργία Κοφτερού από πλευράς του κλάδου γραμματειακού προσωπικού της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, αναφέρθηκαν σε λάθος χειρισμούς από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν επιμόρφωσε νωρίς το προσωπικό και τις διευθύνσεις των σχολείων με αποτέλεσμα να υπάρξουν όλα αυτά τα προβλήματα. Η κ. Κοφτερού αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέκυψαν με μετανάστες που προσπαθούσαν να κάνουν εγγραφή, λέγοντας πως υπήρχαν οδηγίες για να τους στέλνουν να πάρουν το κίτρινο χαρτί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΚΕΠ, να καταλήγουν πίσω στα σχολεία ενώ υπάρχει θέμα και με τη γλώσσα καθώς, όπως είπε, «στα σχολεία μας φιλοξενούμε 30 διαφορετικές γλώσσες».

Για λάθος προγραμματισμό από το Υπουργείο που δυσκόλεψε την κατάσταση και δημιούργησε προβλήματα, τα οποία δεν θα υπήρχαν αν προηγείτο διαβούλευση και ενημέρωση των εταίρων, έκαναν λόγο και η ΣΕΚ και η ΠΟΕΔ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε και το θέμα του Εικονικού Γονέα. Πρόκειται για το σημείο που έπρεπε το σχολείο να διαχειριστεί περιπτώσεις μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, με το σχολείο να προχωρεί στην εγγραφή. Στο σημείο αυτό διατυπώθηκε και το ζήτημα της νομικής ευθύνης που υπάρχει και ποιος την αναλαμβάνει. Σημειώνεται ότι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται παράτυπα στην Κύπρο μπορούν να φοιτούν στα σχολεία και να τους παρέχεται εκπαίδευση χωρίς να δίνονται τα στοιχεία τους. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στην επιτροπή Παιδείας, με την εκπρόσωπο του υφυπουργείου Μετανάστευσης να ενημερώνει πως μέχρι σήμερα δεν χρειαζόταν εμπλοκή του για τις εγγραφές μαθητών και πρέπει να εξεταστεί εάν τέθηκε το θέμα με το κίτρινο χαρτί.

Για το σημείο αυτό τοποθετήθηκαν έντονα οι βουλευτές του ΕΛΑΜ, οι οποίοι ενέγραψαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής Παιδείας το θέμα των εγγραφών.

«Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας»

Έντονοι εμφανίστηκαν και οι βουλευτές Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αλέκος Τρυφωνίδης στρέφοντας και αυτοί τα πυρά τους στο Υπουργείο. Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτούσε επίμονα ποιος έδωσε τις εντολές για να περιληφθούν τα επίμαχα σημεία στο σύστημα, χωρίς να λάβει απάντηση.

«Ακούστε! Μπορεί να συγχωρούμε πολλά πράγματα, μπορεί συνάδελφοι μου να σας «πλυννίσκουν» πολλές φορές, όμως δεν δεχόμαστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Πέραν του Γονέα 1 και Γονέα 2, το υπουργείο Παιδείας δεν ξέρει ότι τα Θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα και δεν μπορεί να δίνει επιλογή για απαλλαγή σε όλους; Τι σόι Υπουργείο είναι; Πού βρήκε ο κ. Κυριάκου την οδηγία να κάνει όλα αυτά στο σύστημα; Πού βρήκατε όλοι εσείς το δικαίωμα να μπαίνει ο οποιοσδήποτε στο φάκελο του παιδιού μου και να βλέπει τους βαθμούς του, τις ποινές του, τις αποβολές του και ό,τι το αφορά;», είπε σε έντονο ύφος ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως είναι από τους βουλευτές που δεν δέχεται να υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, επισημαίνοντας πως όσα έγιναν στο σύστημα αυτό δεν ήταν λάθη. «Είναι οδηγίες από άλλες δυνάμεις», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, διαβλέποντας πως πίσω από αυτές τις οδηγίες υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες.