Για ελάχιστες διδακτικές περιόδους που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό PISA 2025, κάνουν λόγο οι Σύνδεσμοι Καθηγητών Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρουν οι τρεις ειδικότητες καθηγητών, η Κύπρος θα συμμετέχει για πέμπτη φορά τον ερχόμενο Μάρτιο στο πρόγραμμα PISA, που διεξάγει ο ΟΟΣΑ μέσω του υπουργείου Παιδείας με υπό έμφαση γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Επιστήμες. Σημειώνουν πως «το Υπουργείο αντί να προβεί σε κινήσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών που θα οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων των μαθητών μας, απαιτεί ως δια μαγείας οι καθηγητές των Φυσικών Επιστημών να εξοικειώσουν τους μαθητές, σε ελάχιστες διδακτικές περιόδους στο είδος των ερωτήσεων και τη μεθοδολογία των απαντήσεων αλλά και το διαδικτυακό περιβάλλον εξέτασης».
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, οι κλάδοι των Φυσικών Επιστημών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει επάρκεια στο διδακτικό χρόνο και στην ύλη που διδάσκονται οι μαθητές της Κύπρου, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με μαθητές άλλων χωρών, της ίδιας ηλικίας.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών ειδικοτήτων, πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας TIMSS 2023 στην οποία οι μαθητές μας στη Β’ Γυμνασίου παρακάθισαν σε εξέταση στις Φυσικές Επιστήμες έχοντας καλύψει μεταξύ 8% και 20% της εξεταστέας ύλης ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών ήταν πάνω από 70%.
«Οι μαθητές μας μειονεκτούν σε αποτελέσματα παγκόσμιων διαγωνισμών όπως οι Ολυμπιάδες. Οι μαθητές μας που προκρίνονται σε εθνικό επίπεδο αναγκάζονται να διδάσκονται επιπλέον ύλη εκτός σχολικών ωρών την οποία δεν διδάχθηκαν στα σχολεία μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η μία έως δύο διδακτικές περίοδοι που διδάσκονται αρχίζοντας αργά μόνο με Βιολογία στην Α’ και ακολούθως με ελάχιστες περιόδους στην Β’ Γυμνασίου μέχρι την Α’ Λυκείου στις Φυσικές Επιστήμες είναι ανεπαρκή για να τους καταστήσουν ικανούς να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους μαθητές της ηλικίας τους. Η Κύπρος κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσώπευσης των Φυσικών Επιστημών επί του αναλυτικού της προγράμματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εξάλλου, οι καθηγητές αναφέρουν ότι αριστούχοι απόφοιτοί μας δεν γίνονται αποδεκτοί σε αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης λόγω ανεπαρκούς διδασκαλίας και κάλυψης της ύλης σε μαθήματα Φυσικών Επιστημών.
«Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε στην αφαίρεση καμίας διδακτικής ύλης από τα εξεταζόμενα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών της Α’ Λυκείου, αντίστοιχη του χρόνου που θα αναλωθεί για την εκπαίδευση ή και την εξοικείωση των μαθητών. Με αποτέλεσμα να σμικρυνθεί ακόμα περισσότερο ο ήδη πιεσμένος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για την κάλυψη της σχολικής ύλης, επιβαρύνοντας με άγχος και πίεση κύρια τους μαθητές μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης, οι καθηγητές αναφέρουν πως «οποιαδήποτε αποτυχία στο διαγωνισμό PISA δεν πρέπει και δεν θα βαρύνει τους μαθητές μας ούτε και τους εκπαιδευτικούς μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Καθηγητών Εκπαιδευτικών Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα αποδεχτούν τη επίρριψη ευθυνών στα μέλη μας όταν έχουμε επανειλημμένα και εξαντλητικά αναλύσει σε όλους τους αρμοδίους την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που αφορούν ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και προσεγγίσεις αλλά και θέματα ασφάλειας και υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών».
Παράλληλα, σημειώνουν πως η υπουργός Παιδείας «είναι ενήμερη σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους τρεις κλάδους όπου έχουν δοθεί όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αναφέρουμε πιο πάνω», αναφέροντας πως ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα τους για συνάντηση.