Όλα τα είχε η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία μετά από μήνες αναβολών έθεσε επί τάπητος το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Ερωτήματα, απαντήσεις, διευκρινίσεις, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και υψηλούς τόνους κατά διαστήματα συνέθεσαν το σκηνικό της συζήτησης με την εικόνα υπέρ – κατά του νομοσχεδίου να φαίνεται μοιρασμένη.
Υπουργείο Παιδείας, δημόσια πανεπιστήμια, μερίδα βουλευτών και φοιτητών (ΠΟΦΕΝ) τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας την ανάγκη όπως αυτό προχωρήσει τάχιστα και ψηφιστεί καθώς θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια πανεπιστήμια (για τη διεθνοποίηση και την ανταγωνιστικότητά τους) να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα.
Από την άλλη, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φοιτητών (ΦΕΠΑΝ) και άλλοι βουλευτές ξεσπαθώνουν κατά του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για εξέλιξη η οποία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί, για κατάσταση που δεν θα σώζεται και για πλήγμα στο Δημόσιο Σχολείο, βλέποντας δημιουργία μαθητών και φοιτητών δύο ταχυτήτων. Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα αυτής της τάσης είναι ότι εάν τελικά δοθεί το δικαίωμα στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα στα οποία οι φοιτητές θα εισέρχονται με διεθνείς εξετάσεις, τότε θα εξυπηρετηθεί η ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση σε βάρος του Δημόσιου Σχολείου, στην οποία θα στρέφονται οι μαθητές για να εξασφαλίζουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, γνωστός για την κάθετη διαφωνία του επί του ζητήματος, «οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων θα ανεμίζουν το νόμο και θα λένε σε μαθητές ‘ελάτε κοντά μου, να κάνετε GCE και να πάρετε θέση στο πανεπιστήμιο Κύπρου’». Κι αυτό, όπως είπε, σε βάρος των υπολοίπων μαθητών που ενδεχομένως δεν θα μπορούν οικονομικά να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από την ανταγωνιστική διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων.
Από πλευράς του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, απηύθυνε έκκληση όπως το θέμα οδηγηθεί πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας εκ νέου ότι η προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων είναι πολύ σημαντική για τα δημόσια πανεπιστήμια.
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια σύντομα θα είναι εδώ και θα μπορούν μέσω των παραρτημάτων τους να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα, κι εμείς δεν θα μπορούμε. Το Δημόσιο Σχολείο δεν θα πληγεί γιατί τα δημόσια πανεπιστήμια θα προσφέρουν μερικά τέτοια προγράμματα. Αν το Δημόσιο Σχολείο δεν είναι εκεί που πρέπει είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει κάποιους», ανέφερε ο Πρύτανης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των οργανωμένων γονέων και των εκπαιδευτικών.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου ανέφερε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό το νομοσχέδιο. Θα αντιδράσουμε με χίλιους τρόπους εάν αυτό εφαρμοστεί. Η απόφαση είναι δική σας». Μιλώντας ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως θα γίνει μία τεράστια αδικία και «η κατάσταση δεν θα σώζεται», τονίζοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο η Βουλή θα εκχωρήσει δικαίωμα στο εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο και στις Πρυτανείες να καθορίζουν τις θέσεις που θα προσφέρονται σε αυτά τα προγράμματα. Μεταφέροντας τη θέση 117 Συνδέσμων Γονέων και 95.000 γονέων, όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, υπάρχει κάθετη διαφωνία με αυτό που επιχειρείται. Οι οργανωμένοι γονείς θεωρούν σοβαρότατο πλήγμα στο Δημόσιο Σχολείο και μεγάλη ανισότητα για τους μαθητές του, σε περίπτωση που προσφερθούν αυτά τα προγράμματα από τα δημόσια πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «ο λόγος που από το 1989 ο φορολογούμενος πολίτης χρηματοδοτεί το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι για να μορφώνει τα παιδιά του τόπου και όχι για να προσφέρει αγγλόφωνα προγράμματα, ούτε για να κάνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια μας επιχειρήσεις».
Υπουργός Παιδείας: Δεν επηρεάζονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις
Παρούσα στη συνεδρία ήταν και η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη της ερευνητικής υποδομής και στο άνοιγμα και των δημόσιων πανεπιστημίων στον τομέα των προπτυχιακών προγραμμάτων.
«Αναφερόμαστε σε στοχευμένα προγράμματα, έναν πολύ μικρό αριθμό προγραμμάτων προπτυχιακών που θα προσφέρονται σε άλλες γλώσσες, έτσι ώστε και να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές, αλλά και να δώσουμε ευκαιρίες στα δικά μας παιδιά. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα, άρα δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπει συγκεκριμένη μέθοδο εισδοχής, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τις Παγκύπριες Εξετάσεις, τον αριθμό των θέσεων ή τα υφιστάμενα προγράμματα. Και για να είμαι πολύ ξεκάθαρη, εάν κάποιος, οποιοσδήποτε από δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, από το εξωτερικό ή την Κύπρο, επιθυμεί να σπουδάσει δωρεάν στα δημόσια μας πανεπιστήμια, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Αυτό δεν αλλάζει. Άρα μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό εδώ, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις υφιστάμενες δομές. Το κόστος θα ελέγχεται και θα είναι ανταγωνιστικό, στη βάση πραγματικών στοιχείων», δήλωσε η Υπουργός.
Αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν αναφερθεί για το Δημόσιο Σχολείο και την ελληνική γλώσσα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως δεν μπορούν να συνδέονται με το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σε άλλες γλώσσες αποτελεί επιχείρημα για τον οποιοδήποτε να μιλήσει για κίνδυνο της ελληνικής γλώσσας. Αντίθετα, και ως υπουργείο Παιδείας έχουμε θέσει την καλλιέργεια και τη βελτίωση της ελληνικής γλώσσας από την προσχολική εκπαίδευση και σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης ως βασικό μας στόχο», επεσήμανε.