Σε διορθωτικές κινήσεις επί συγκεκριμένων σημείων του ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφών μαθητών στα σχολεία, του eΔΕΑ, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από αστοχίες που εντοπίστηκαν και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ένα από τα σημεία που προκάλεσαν αντιδράσεις ήταν η «θρησκευτική μειονότητα» στην οποία αναφερόταν η εθνικότητα «Ελληνοκύπριος/α». Όπως πληροφορήθηκε το philenews από αρμόδια πηγή του Υπουργείου, πρόκειται για λάθος που σημειώθηκε κατά τη μετάφραση όρων που περιλήφθηκαν στο σύστημα από την ομάδα δημιουργίας του και είναι κάτι το οποίο άμεσα διορθώθηκε. Ο σωστός όρος ήταν «εθνικότητα» και όχι «θρησκευτική μειονότητα».

Επίσης, μεγάλη αντίδραση υπήρξε και για την επιλογή «Γονέας 1» και «Γονέας 2» στη θέση των εντύπων που θα χρησιμοποιούνταν οι όροι «Πατέρας» και «Μητέρα». Το σημείο αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση και του ΕΛΑΜ, το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση σημείωσε μεταξύ άλλων, «πως στην πλατφόρμα υιοθετείται πλήρως η woke ατζέντα. Συγκεκριμένα, έχει καταργηθεί ο όρος «μητέρα» και «πατέρας» και έχει αντικατασταθεί με «γονέας 1» και «γονέας 2». Αλήθεια, συνειδητοποιούν στο υπουργείο Παιδείας τη σοβαρότητα του θεσμού της οικογένειας στην κυπριακή κοινωνία; Έχουν ρωτήσει τους γονείς αν αποδέχονται να αποκαλούνται γονέας 1 και γονέας 2; Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και τις καταδικάζουμε. Απαιτούμε άμεση αναθεώρηση και κατάργηση αυτών των αλλαγών».

Η ίδια πηγή στο Υπουργείο μας ανέφερε πως η δομή του συστήματος έγινε στη βάση των ευρωπαϊκών κανονισμών που υπάρχουν πλέον σε αυτά τα θέματα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως υπάρχει πρόθεση για αλλαγή αφού εξευρεθεί η πιο σωστή διατύπωση για τον τίτλο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε, οι σχέσεις των γονέων (μητέρα και πατέρας) με τα παιδιά είναι μέσα στις επιλογές του συστήματος και καταγράφονται όσο προχωρά η διαδικασία της εγγραφής των παιδιών.

Μας λέχθηκε επίσης χαρακτηριστικά, πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αυτή την περίοδο τρέχει πάνω σε πιλοτική βάση και πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν οι διορθώσεις που απαιτούνται σε συγκεκριμένα σημεία του.

Όσον αφορά καταγγελίες και ανησυχίες για εγγραφές με ψευδή στοιχεία, αυτό απορρίπτεται από το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνοντας πως ουδείς μπορεί να το πράξει αυτό. Σχετικά με μετανάστες, οι οποίοι παράτυπα βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρθηκε εκ νέου αυτό που είχε γράψει προ μερικών ημερών ο «Φ» μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν. Ότι δηλαδή, όπως σήμερα ένας παράτυπος μετανάστης μπορεί να εγγράψει το παιδί του σε σχολείο διά ζώσης με ό,τι έγγραφο έχει, αυτό θα πράττει και το σχολείο τώρα μέσω της εφαρμογής «εικονικός γονέας», μία ακόμη έννοια και διατύπωση που προκάλεσε αντιδράσεις για διάφορους λόγους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε με την εγγραφή παιδιών αντί στον πρώτο κύκλο (που είναι για την Α’ τάξη δημοτικού) στο δεύτερο κύκλο. Όπως μας αναφέρθηκε, διορθώνεται αυτό το πρόβλημα και γίνεται η μεταφορά των παιδιών στον πρώτο κύκλο χωρίς καμία επιπλοκή και χωρίς να χαθεί καμία εγγραφή παιδιού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράταση για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών της Α΄ τάξης, για τη σχολική χρονιά 2025-2026 στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, μέχρι και την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025. Τονίζεται ότι, σε κανένα σχολείο δεν θα εγκρίνονται επιπλέον τμήματα από αυτά που προκύπτουν από τις εγγραφές του Ιανουαρίου (7-21 Ιανουαρίου 2025). Ως εκ τούτου, όσοι γονείς/κηδεμόνες δεν εγγράψουν τα παιδιά τους την περίοδο των εγγραφών, θα υποχρεώνονται να τα εγγράψουν στο πλησιέστερο σχολείο της περιοχής τους, στο οποίο θα υπάρχουν κενές θέσεις.