Μπορεί σωρεία ζητημάτων να απασχολούν την Εκπαίδευση, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ζωντανό τομέα, ωστόσο κάποια από αυτά κρίνονται ως υψίστης σημασίας, κυρίως όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις.

Πέραν, λοιπόν, των καθημερινών θεμάτων που απασχολούν, το 2025 αναμένεται να είναι χρονιά ορόσημο, τουλάχιστον για τρία κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Εκπαίδευση, κάποια εκ των οποίων για πάρα πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η νέα χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στη δημόσια Εκπαίδευση και για τη νομοθεσία που αφορά στην Ειδική Εκπαίδευση και την υλοποίηση του οράματος του υπουργείου Παιδείας για το συμπεριληπτικό σχολείο.

Για το πρώτο θέμα, δηλαδή το σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί ο διάλογος του υπουργείου Παιδείας και των εμπλεκόμενων φορέων. Στη συνέχεια, το Υπουργείο θα προχωρήσει με την κατάθεση της τελικής του πρότασης. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια το υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, και παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων, δεν έγινε εφικτό να καταλήξουν τα εμπλεκόμενα μέρη σε συμφωνία. Όσον αφορά στα δεδομένα σήμερα, υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος επί υπουργίας Αθηνάς Μιχαηλίδου άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο να ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος έτους. Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται σε διάλογο, με την ΟΕΛΜΕΚ τις τελευταίες εβδομάδες να διατυπώνει έντονες διαφωνίες, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για τη μεθοδολογία που ακολουθείται, προειδοποιώντας ακόμα και με λήψη μέτρων. Από πλευράς υπουργείου Παιδείας αναμένεται ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και περί το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου να κατατεθεί η τελική πρόταση.

Εκτός όμως από το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα εξίσου σημαντικό, είναι αυτό του διορισμού εκπαιδευτικών. Κι αυτό διότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία ο γνωστός κατάλογος διοριστέων καταργείται το 2027. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα τους εκπαιδευτικούς και το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Παιδείας. Αυτό με τη σειρά του έχει αποστείλει συγκεκριμένα σημεία που αφορούν το θέμα αυτό στη Νομική Υπηρεσία για γνωματεύσεις καθώς πρόκειται για ζήτημα με αρκετές πτυχές. Νεότερα κι εξελίξεις για το νέο σύστημα διορισμού αναμένονται επίσης εντός του 2025.

Ένα ακόμη ζήτημα, κεφαλαιώδους σημασίας είναι και αυτό της Ειδικής Εκπαίδευσης. Απασχολεί για αρκετά χρόνια και γύρω από αυτό έχουν γίνει πολλές φορές σχετικές εξαγγελίες. Σήμερα πρόκειται για ένα ακόμη θέμα – πρόκληση για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται να το φέρει εις πέρας. Όπως μας έχει αναφερθεί από πηγή του Υπουργείου, στόχος είναι το συμπεριληπτικό σχολείο και προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της Ενιαίας Εκπαίδευσης, θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο εντός της νέας χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα πιο πάνω, τρία ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, το υπουργείο Παιδείας θα τρέξει ταυτόχρονα και άλλα θέματα, όπως είναι η πιλοτική εφαρμογή του Τεχνικού Γυμνασίου, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, η βελτίωση των θεσμών του Μουσικού και του Αθλητικού Σχολείου καθώς επίσης και η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου του μαθητή.