Για υπονόμευση του δημόσιου σχολείου έκανε λόγο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, διατυπώνοντας για ακόμη μια φορά την κάθετη διαφωνία του με την πρόθεση της Κυβέρνησης και κατ΄επέκταση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να δώσει το δικαίωμα στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή Παιδείας, στην οποία παρευρέθηκε και η αρμόδια Υπουργός, ο κ. Θεμιστοκλέους εξαπέλυσε πυρά κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών σχολείων και ενέργειες που υπονομεύουν και πλήττουν το δημόσιο σχολείο και χρησιμοποιώντας τη φράση «δεν φακκάτε πενιά για το τι θα γίνει στο μέλλον». Στήριξε τη θέση του αυτή λέγοντας πως εάν επιτραπεί σε δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και οι φοιτητές τους δεν θα παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις (οι οποίες ως γνωστόν είναι ανταγωνιστικές για παιδιά που επιθυμούν πρόσβαση, κυρίως σε συγκεκριμένες σχολές), τότε όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα φοιτούν από πιο νωρίς σε ιδιωτικά σχολεία και θα φοιτούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των πανεπιστημίων. Με αυτή την εξέλιξη, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι θα υποβαθμιστεί στο δημόσιο σχολείο και θα λειτουργεί μόνο για παιδιά που δεν θα έχουν την οικονομική ευχέρεια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ούτε η προσέλκυση ξένων φοιτητών, όπως είναι το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την προσφορά αγγλόφωνων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια, θα έχει επιτυχία καθώς τα δίδακτρα εδώ αναμένεται να είναι πολύ πιο υψηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έδωσε μάλιστα, το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επισημαίνοντας γιατί ενδεχομένως να προτιμηθεί από ένα ξένο φοιτητή, τη στιγμή που θα μπορεί να φοιτήσει στο αγγλόφωνο της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με χαμηλότερα δίδακτρα και με μεγαλύτερη παρουσία στο χρόνο.
Με τη θέση του βουλευτή διαφώνησε η υπουργός Παιδείας, η οποία παρευρέθηκε στην Επιτροπή για να τοποθετηθεί εκ νέου, τόσο για το νομοσχέδιο για τα αγγλόφωνα, όσο και για αυτό που αφορά στη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
Η συζήτηση πάντως η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει κατ’ άρθρον των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν στην Ολομέλεια, αναβλήθηκε λόγω των εντάσεων και των διαφωνιών που υπήρξαν, με την επιτροπή Παιδείας να δηλώνει πως θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες.
Σε δηλώσεις της η Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ζήτημα που προκύπτει από τη συζήτηση στην Επιτροπή αφορά σε πρόσθετα κριτήρια. «Εκτός από όλα αυτά δηλαδή που έχουμε βάλει και όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες, έγινε συζήτηση πολλές φορές για εγγυητικές επιστολές, η οποία τελικά και με διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί φέρνει σε δυσμένεια και αφήνει εκτός δημόσια ξένα πανεπιστήμια. Ακόμα και τα δημόσια πανεπιστήμια από την Ελλάδα που ανοιχτά εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στον τόπο μας. Άρα διερωτόμαστε για ποιο λόγο να επιμείνουμε σε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες, πέρα από όλες αυτές τις αυστηρές δικλίδες και κριτήρια που έχουμε θέσει, αφού η εγγυητική δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην και με την ποιότητα όλων αυτών των προγραμμάτων», ανέφερε.
Για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι ήδη τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες, αγγλικά κυρίως. «Συνεπώς, αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση του τόπου, την Ανώτερη Εκπαίδευση, να κρατήσουμε παιδιά στην Κύπρο, αντί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να δούμε προσεκτικά το θέμα των διδάκτρων, γιατί το θέμα αυτό αφορά σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είμαστε πολύ αυστηροί και τονίζουμε μέσα από το νομοσχέδιο ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, γιατί δεν θα επηρεάσουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό».