Ένα με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια φαίνεται να έγινε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Κύπρο, την ώρα που η προβληματική χρήση τους για πάρα πολλά από αυτά τα παιδιά χτυπάει καμπανάκι.

Συγκεκριμένα, 43% των παιδιών στην Κύπρο –κυρίως στις εφηβικές ηλικίες– δηλώνει πως έχει συνεχή διαδικτυακή επαφή (καθημερινά, σχεδόν συνέχεια, όλη μέρα), με το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς να είναι 36%. Όσον αφορά με ποιους οι έφηβοι μας συναναστρέφονται διαδικτυακά όλες αυτές τις ώρες, τα ποσοστά είναι:

  • 34% με στενούς τους φίλους
  • 15% με φίλους από την ευρύτερη τους παρέα
  • 8% με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου και τα οποία δεν γνώριζαν από πριν
  • 19% με άλλα πρόσωπα όπως για παράδειγμα με τους γονείς, τα αδέρφια τους κ.λπ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αφορά στο φύλο των παιδιών που έχουν συνεχή διαδικτυακή επαφή και ενασχόληση. Όπως προκύπτει, τα κορίτσια κατέχουν την πρωτιά σε σχέση με τα αγόρια. Στην Κύπρο, τα ποσοστά είναι 47% για τα κορίτσια και 39% για τα αγόρια. Το ποσοστό συνεχούς διαδικτυακής επαφής φάνηκε να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας τόσο διεθνώς (11 χρονών: 31%, 15 χρονών: 39%) όσο και στην Κύπρο (11 χρονών: 41%, 15 χρονών: 47%).

Τα πιο πάνω είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα ευρήματα που έχουν προκύψει από διεθνή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με θέμα τις συμπεριφορές των εφήβων στην Ευρώπη και όχι μόνο και της θεματικής της ενότητας, η οποία κάλυψε το θέμα αυτό.  

Αναφορικά με την καθημερινή ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια (σε smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή, υπολογιστή Mac ή κονσόλα, π.χ. PlayStation, Wii, Xbox), το ποσοστό για την Κύπρο ανέρχεται στο 37%.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος κατατάσσεται τρίτη ανάμεσα στις 13 χώρες ως προς το ποσοστό των προβληματικών χρηστών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με πρώτη την Μάλτα (19%) και τελευταία την Ολλανδία (5%). Τόσο διεθνώς, όσο και στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αγοριών (διεθνώς: 17%, Κύπρος: 19%) που χαρακτηρίζονται ως προβληματικοί χρήστες σε σχέση με τα κορίτσια (διεθνώς: 8%, Κύπρος: 10%). Ως προς την ηλικία, το μεγαλύτερο ποσοστό προβληματικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εντοπίζεται στα 11χρονα παιδιά (διεθνώς: 13%, Κύπρος: 17%) σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά (15 χρονών – διεθνώς: 10%, Κύπρος: 11%).

Σε σχέση με την προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), διεθνώς, το ποσοστό ανήλθε σε 11% με το αντίστοιχο της Κύπρου να είναι 13%. Μεγαλύτερο ποσοστό των κοριτσιών, τόσο διεθνώς (13%) όσο και στην Κύπρο (17%) ανέφερε προβληματική χρήση των ΜΚΔ σε σχέση με τα αγόρια (διεθνώς: 9%, Κύπρος: 10%). Μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 13 χρονών (διεθνώς: 12%, Κύπρος: 15%) κάνει προβληματική χρήση των ΜΚΔ σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά ηλικίας 11 χρονών (Διεθνώς: 9%, Κύπρος: 10%) και τα μεγαλύτερα ηλικίας 15 χρονών (Διεθνώς: 11%, Κύπρος: 14%).

Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών αναφέρθηκαν σε ενεργή (Διεθνώς: 44%, Κύπρος: 40%) ή εντατική χρήση (διεθνώς: 32%, Κύπρος: 37%), με χαμηλότερα ποσοστά να επισημαίνουν μη ενεργή χρήση (διεθνώς: 12%, Κύπρος: 10%).

Ως προς την ηλικία, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, τα μεγαλύτερα παιδιά δήλωσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό εντατική χρήση σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά (διεθνώς – 15 χρονών: 35%, 11 χρονών: 30%, Κύπρος – 15 χρονών: 40%, 11 χρονών: 37%). Αντίστροφα, το ποσοστό μη ενεργούς χρήσης μειώθηκε με την αύξηση της ηλικίας (διεθνώς – 11 χρονών: 18%, 15 χρονών: 9%, Κύπρος – 11 χρονών: 16%, 15 χρονών: 7%). 

Την έρευνα για την Κύπρο συντονίζει το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του υπουργείου Παιδείας.