Η διαφωνία ως προς το πού πρέπει να λειτουργήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παραβατικών μαθητών, παραμένει ανάμεσα σε υπουργείο Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ. Η οργάνωση των καθηγητών δεν θέλει σε καμία περίπτωση, αυτό να είναι κοντά ή σε χώρο σχολείου, έστω και αποκομμένο και αυτόνομο. Σε αντίθεση με το Υπουργείο, το οποίο στηριζόμενο σε απόψεις και δεδομένα ειδικών θεώρησε –τουλάχιστον αρχικά– πως η επιλογή χώρου που είχε διαμορφωθεί στο Παγκύπριο Γυμνάσιο θα ήταν ο καταλληλότερος για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί στη χώρα μας.

Η υπουργός Παιδείας και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασαν δημόσια τις απόψεις τους και τα σημεία στα οποία διαφωνούν, μέσω της μεσημβρινής εκπομπής του ΑΛΦΑ, αφήνοντας στον αέρα αιχμές.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου διερωτήθηκε «τι μηνύματα δίνει η οργάνωση των καθηγητών όταν λέει: Κάντε το, αλλά όχι κοντά σε σχολεία;», κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για στοχοποίηση των παιδιών που θα φοιτήσουν στο εναλλακτικό πρόγραμμα. «Το τι έχουμε ακούσει», είπε η Υπουργός, «είναι απίστευτο». Δυστυχώς, υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ζήτησε η ΟΕΛΜΕΚ και άλλες οργανώσεις, συζητήθηκε στη Βουλή, πέρασε δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο κι εδώ κι ένα χρόνο σχεδιάζεται από ειδικούς, οι οποίοι έκριναν πως ο χώρος που είχε επιλεγεί ήταν κατάλληλος. Παράλληλα, τόνισε πως η λειτουργία του προγράμματος εναλλακτικής φοίτησης παραβατικών μαθητών, δεν θα επηρέαζε σε καμία περίπτωση τη λειτουργία του Παγκύπριου Γυμνασίου.

Από πλευράς του, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος υπεραμύνθηκε της θέσης της οργάνωσής του, τονίζοντας πως η ΟΕΛΜΕΚ θέλει το πρόγραμμα αυτό αλλά εξαρχής είχε θέσει δύο προϋποθέσεις: Η λειτουργία του να γίνει εκτός σχολικών μονάδων και όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες επαρχίες ούτως ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν επιστημονικά δεδομένα για αυτό. Ο κ. Ταλιαδιώρος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «εκμετάλλευση των παιδιών που θα φοιτήσουν στο πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο λέει ότι θέλει να τα προστατέψει».

«Δεν μπορείς να κόβεις ένα σχολείο και να δημιουργείς ένα άλλο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, προσθέτοντας πως υπάρχουν τόσοι άλλοι χώροι που θα μπορούσε να σκεφτεί το Υπουργείο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στο μεταξύ, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί ως απόρροια των έντονων αντιδράσεων για τη λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου δίπλα από χώρους του Παγκύπριου Γυμνασίου, φαίνεται να προκύπτουν και δεύτερες σκέψεις στα παιδιά που ήδη αποδέχτηκαν μαζί με τους γονείς τους να φοιτήσουν στο πρόγραμμα. Κι αυτό διότι δηλώνουν ότι λόγω της κατάστασης δεν θέλουν ή φοβούνται να πάνε.

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Παιδείας υπάρχει αποφασιστικότητα για τη λειτουργία του προγράμματος, παρά την αλλαγή πλεύσης που υπήρξε λόγω των αντιδράσεων όσον αφορά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Από χθες που υπήρξε η απόφαση για ακύρωση της λειτουργίας του εκεί, γίνονται διεργασίες για την εξεύρεση άλλου, κατάλληλου χώρου για την υλοποίηση. Επομένως, αναμένεται καθυστέρηση στη λειτουργία του, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα άρχιζε εντός Οκτωβρίου.