«Αυτό που εμείς κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα ίδια αυστηρά κριτήρια ποιότητας ισχύουν για όλους πριν τους δοθεί η έγκριση. Και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η έγκριση, μπορεί να πάρει και δύο χρόνια και περισσότερο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας μετά από την παρουσία της στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την Αθηνά Μιχαηλίδου, η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και η λειτουργία τους προβλέπεται ήδη από την υφιστάμενη νομοθεσία του 2015 του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), ενώ αυτό που τώρα επιχειρείται είναι η ρυθμίσουμε του ζητήματος ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα μέσω αυστηρών κριτηρίων.
«Εφόσον ο ευρωπαϊκός χώρος μας υποχρεώνει να είμαστε ανοιχτοί, γι’ αυτό και η νομοθεσία μας το επέτρεπε από το 2015, αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την ανώτερη εκπαίδευση, ότι δεν θα διαφοροποιηθούν σε θέματα κριτηρίων αξιολόγησης, ούτε θα τίθενται σε δυσμενή θέση τα δικά μας τα πανεπιστήμια. Επίσης, θα έχουμε αυστηρά κριτήρια ακόμα και για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν τα παραρτήματα, το πού, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό τους. Υπάρχει μια πληθώρα κριτηρίων στα οποία θα επιμείνουμε μέσα από τον ΔΙΠΑΕ», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι έχουμε προς το παρόν ενδιαφέρον (και όχι επίσημες αιτήσεις) από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ερωτηθείσα κατά πόσο το θέμα ενδέχεται να συνδυαστεί με τις θέσεις που δίνονται σε Κύπριους για να φοιτήσουν στην Ελλάδα, η Υπουργός σημείωσε: «Όχι, δεν θα επηρεάσει την πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων».
Σε ερώτηση αν για την παρακολούθηση των προγραμμάτων στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα υπάρχουν δίδακτρα, η Υπουργός απάντησε: «Θεωρώ ότι θα υπάρχουν δίδακτρα, γιατί θα λειτουργήσουν σε μια ξένη χώρα. Θα λειτουργήσουν στην Κύπρο όπως αντίστοιχα τα δικά μας τα πανεπιστήμια ανοίγουν ήδη παραρτήματα στο εξωτερικό. Έχουμε πανεπιστήμιο ιδιωτικό που άνοιξε στη Γερμανία και δικά μας πανεπιστήμια ιδιωτικά που ενδιαφέρονται να ανοίξουν παραρτήματα και στην Ελλάδα.