Με αυστηρές ρήτρες και με προσθήκη νέου άρθρου οδηγείται αύριο, ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, διαφοροποιημένο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Το υπουργείο Παιδείας επανήλθε στο θέμα, το οποίο προκάλεσε έντονες συζητήσεις όταν ήρθε στο προσκήνιο, επισημαίνοντας πως οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες, όχι μόνο για να επεξηγηθούν σημεία που προκάλεσαν προβληματισμό και επιφυλάξεις, αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η πρόνοια στο νομοσχέδιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας να απορρίψει αίτηση ίδρυσης παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου σε περίπτωση που το μητρικό ίδρυμα και τα προγράμματα που θα παρέχονται από αυτό βρίσκονται σε κατώτερη θέση στις διεθνείς κατατάξεις ακαδημαϊκών κριτηρίων από τα ιδρύματα και τα πιστοποιημένα προγράμματα των  τοπικών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως τα παραρτήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων υποβάλλουν εγγυητική επιστολή τράπεζας, ποσού €2 εκατ. για κάθε αίτηση, προσαυξανόμενο το ποσό κατά €500.000 για κάθε επιπλέον Σχολή.

Αναφορικά με την προσθήκη νέου άρθρου, σημειώνεται στο νομοσχέδιο ότι «για την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου απαιτείται: α) Η υποβολή αίτησης στον Υπουργό για την εξέταση και έκδοση της οποίας εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις άλλων, συγκεκριμένων άρθρων και β) όπως το μητρικό ίδρυμα είναι πλήρως αναγνωρισμένο στη χώρα στην οποία εδρεύει, κατέχει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας όπου εδρεύει, είναι αναγνωρισμένο και ανήκει στο σύστημα της ανώτερης εκπαίδευσης της εν λόγω χώρας».

Σημειώνεται ότι όσον αφορά σε άλλες πρόνοιες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία παραρτημάτων στην Κύπρο, στο νομοσχέδιο επισημαίνει πως η εν λόγω άδεια περιλαμβάνει αξιολόγηση και πιστοποίηση των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών και των μεθόδων με βάση τις οποίες παρέχεται η εκπαίδευση, οι οποίες μπορεί να είναι συμβατικού τύπου, εξ αποστάσεως ή συνδυασμός και των δύο μεθόδων και μόνο τέτοια πιστοποιημένα προγράμματα θα είναι αναγνωρισμένα.

Εξάλλου, ξεκαθαρίζεται πως το παράρτημα ξένου πανεπιστημίου πρέπει να διαθέτει το ελάχιστον τρεις Σχολές με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.

Η συζήτηση του θέματος στην αυριανή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν εξαρχής εκφράσει προβληματισμούς και ανησυχίες γι’ αυτό το άνοιγμα που επιχειρείται.