Αντιδράσεις και προβληματισμός εκφράζονται απέναντι στην εισήγηση της υπουργού Παιδείας να μπορούν οι μαθητές γυμνασίου, λυκείου και τεχνικών σχολών να μεταφέρουν το κινητό τους τηλέφωνο στο σχολείο, όμως αυτό να παραμένει απενεργοποιημένο και μέσα στην τσάντα τους ακόμη και στα διαλείμματα.

Η κ. Μιχαηλίδου, στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας, ανέφερε πως πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει, πέρα των άλλων, στη διαχείριση του εκφοβισμού, της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και του ηλεκτρονικού τζόγου. Ωστόσο, η εν λόγω εισήγηση δεν χαίρει ευρείας αποδοχής, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, να διερωτάται πώς είναι δυνατόν να απαγορεύουν το κινητό στους 18χρονους άλλα λίγο αργότερα να τους δίνουν όπλο.  

Λαμβάνοντας τον λόγο η υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι η εισήγηση είναι οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης να έχουνε απενεργοποιημένο και στην τσάντα τους το κινητό τους.

Επικαλούμενη έρευνες, η Υπουργός αναφέρει ότι το κινητό βλάπτει τη σωματική και πολύ περισσότερο την ψυχική υγεία των παιδιών. «Προσφάτως διεφάνη ότι επηρεάζει και τα μαθησιακά αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα προχώρησε με το σύνθημα κινητό στην τσάντα».

Θέλησε να δώσει και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:

>> Μας ρωτάνε γιατί τώρα; Γιατί να αναμένουμε να μας επιβληθεί ως σύσταση από την Ευρώπη, απαντά η κ. Μιχαηλίδου.

>> Θα λυθούν τα προβλήματα της βίας και παραβατικότητας αν σταματήσουμε τα κινητά; Οι έρευνες απαντούν ότι ναι, δεν θα εξαλειφθούν αλλά θα μειωθεί η βία και η σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου, όπως και ο τζόγος που είναι φαινόμενο των ημερών. Σε κάποια σχολεία έχει απαγορευθεί, ήδη, και στα διαλείμματα χωρίς κανένα πρόβλημα.

>> Ρωτούν μήπως και δεν είμαστε υπέρ των νέων τεχνολογιών; Η αλήθεια είναι ότι εξοπλίζουμε τις μονάδες με νέες τεχνολογίες και ενημερώνουμε εκπαιδευτικούς.

>> Ρωτούν αν έχουμε εμπιστοσύνη στους μαθητές; Φυσικά και έχουμε εμπιστοσύνη και για αυτό και επιτρέπουμε τη μεταφορά των κινητών. Τα παιδιά πάνε σε δραστηριότητες, χρησιμοποιούν λεωφορεία κι για αυτό λέμε να τα έχουν μαζί τους, αλλά κλειστά.

Παράλληλα, είπε, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για δημιουργική απασχόληση στα διαλείμματα και στηρίζουν την πραγματική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση.

«Είναι μια μελετημένη και ισορροπημένη λύση», υπογράμμισε η Υπουργός και τόνισε ότι τα παιδιά έχουν το κινητό όλη την υπόλοιπη μέρα, δεν είναι ανάγκη να το έχουν και στις ώρες του σχολείου.

Σχολίασε, δε, ότι ακόμη και σε έναν ενήλικα να στερήσουν το κινητό θα θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Γι’ αυτό το λόγο και εισηγούνται όπως το σχολείο επιδείξει ελαστικότητα κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, το οποίο, εφόσον εγκριθεί, εισηγείται όπως εφαρμοστεί από φέτος.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το Υπουργείο κάνει ενέργειες από την Προδημοτική Εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξαρτήσεις. «Δεν αναμένουμε αυτό να επιτευχθεί μόνο από το κλείσιμο του κινητού», είπε και υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν είναι παιδαγωγικά και όχι αστυνόμευσης.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα έχουν έγγραφο που θα προνοεί τον περιορισμό των κινητών στα σχολεία.

Έντονες ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην εισήγηση της Υπουργού. Προβληματισμοί εκφράστηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία ωστόσο φαίνεται ότι στηρίζουν το κλείσιμο των κινητών στη Μέση Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε τα παιδιά στην Κύπρο κρατούν τα κινητά των γονιών τους από δύο και τριών χρονών. «Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας εκείνος που εισηγείται να τους τα στερήσουμε 20 λεπτά, ώστε για να τα βοηθήσουμε να απεξαρτηθούν από τις οθόνες».

Το 75% των χωρών, είπε, δεν τα έχουν απαγορεύσει και έδωσε ως παράδειγμα τη Γαλλία, η οποία από 2018 έχει περιορισμούς στα κινητά, όμως χρησιμοποιούν τάμπλετ. «Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι πιο έντιμη και ευθύς. Απαγορεύεται η χρήση στις τάξεις, αλλά εξηγούν ότι δεν μπορούμε να τους ελέγξουν όλους. Κάποιοι στέλνουν μηνύματα και κάνουν χρήση της συσκευής τους».

Διερωτήθηκε, στη συνέχεια ποιος είναι ο μηχανισμός, ο οποίος θα μπορέσει να εγγυηθεί την εφαρμογή του μέτρου, όταν αυτό δεν καθίσταται δυνατό ούτε καν την ώρα του μαθήματος. «Δεν είναι τα απαγορευτικά μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα τζόγου και του εκφοβισμού. Να βγούμε να τους λέμε τζογάρετε το απόγευμα. Μιλάμε για άτομα που λίγους μήνες μετά θα κρατούν όπλο, αλλά δεν μπορούν να κρατούν κινητό στο διάλειμμα;», κατέληξε.

Στην Επιτροπή Παιδείας είχαν κληθεί και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες τελικά δεν τοποθετήθηκαν, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ να αντιδρά ότι δεν είχε νόημα να τους προσκαλέσουν, αφού δεν μίλησα.