Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χτυπάει σήμερα το πρωί και τα σχολεία γεμίζουν με παιδικές φωνές αλλά και με νέες προκλήσεις για μάθηση.
Με βάση της στοιχεία της νέας σχολικής χρονιάς, από σήμερα θα λειτουργούν 329 σχολεία, στα οποία θα φοιτήσουν 51.590 παιδιά εκ των οποίων τα 9.074 θα είναι «πρωτάκια». Ο αριθμός των δασκάλων θα ανέλθει στους 5.044.
Επίσης, στα 274 νηπιαγωγεία που θα λειτουργήσουν θα φοιτήσουν 13.117 παιδιά και θα εργαστούν 1.033 νηπιαγωγοί.
Στην Ειδική Εκπαίδευση θα λειτουργήσουν τα εννέα ειδικά σχολεία και 145 ειδικές μονάδες, όπου και θα εργαστούν 1.281 εκπαιδευτικοί.
Στο Δημοτικό σχολείο του Ριζοκαρπάσου, φέτος θα έχουμε 18 μαθητές και 11 παιδάκια στο νηπιαγωγείο του.
Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει αρκετές δράσεις και πολιτικές – περιλαμβανομένης και της επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων και στη Δημοτική Εκπαίδευση – με στόχο να βελτιώσει τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και γενικότερα, η εκπαίδευση να εκσυγχρονιστεί και να εστιάσει στα ουσιώδη που θα είναι χρήσιμα στην πορεία των μαθητών.
Από πλευράς της πάντως η ΠΟΕΔ, πέραν από το θετικό πρόσημο που δίνει σε συγκεκριμένες δράσεις και αποφάσεις του Υπουργείου, εντοπίζει και σημεία τα οποία επισημαίνει ότι δημιουργούν πολλαπλά θέματα στα σχολεία. Αυτά, για την οργάνωση των δασκάλων είναι:
• Καθυστέρηση και άλλα προβλήματα, σε σχέση με διορισμούς, μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.
• Σοβαρές εκκρεμότητες σε κτήρια, με μεγάλη πιθανότητα την πρώτη μέρα επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, τα σχολικά κτήρια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα του σχολείου (περίπτωση Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά).
• Καθυστέρηση τοποθέτησης λυόμενων αιθουσών, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών κυρίως Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
• Ανάγκη βελτίωσης των οδηγιών λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και διασαφήνιση ή και βελτίωση των όρων εργοδότησης συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο είναι να παραληφθούν λάθη και παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά.
• Ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου για τους όρους εργασίας των αντικαταστατών/τριών.
• Άμεση λήψη μέτρων/ρυθμίσεων από το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την άμβλυνση του σοβαρού φαινομένου έλλειψης ενδιαφέροντος από αντικαταστάτες, για κάλυψη των κενών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
• Ανάγκη για άμεση έναρξη του θεσμικού διαλόγου για το σύστημα διορισμών, σε συνέχεια των δημόσιων εξαγγελιών του Υπουργείου, με την ΠΟΕΔ να επαναλαμβάνει τη θέση της για διατήρηση του καταλόγου διοριστέων.
• Παρά τη μικρή αύξηση που δίνεται σε ό,τι αφορά στο διοικητικό χρόνο των διευθυντών/τριών, η οργάνωση σημειώνει την επιτακτική ανάγκη μεγιστοποίησης του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας και έναρξη του διαλόγου για τον διοικητικό χρόνο των βοηθών διευθυντών/τριών.
• Υπάρχει τεράστια έλλειψη θέσεων σε διευθύντριες και βοηθούς διευθύντριες στην Προδημοτική Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ακόμη και μεγάλα νηπιαγωγεία να διευθύνονται από απλές εκπαιδευτικούς.
Εξάλλου, και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας συνέχισε να τρέχει για τη στελέχωση σχολείων (και της Μέσης Εκπαίδευσης), με στόχο να καλύψει τα κενά που προέκυψαν από την απόρριψη διορισμών και από τη μη παρουσία αριθμού εκπαιδευτικών στα σχολεία τους την προηγούμενη εβδομάδα.


