Για άλλη μια φορά, η ΟΕΛΜΕΚ προχωρεί σε δημόσια καταγγελία κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή την πολιτική του ιδρύματος να διαθέτει αριθμό θέσεων του σε διάφορα τμήματα, σε υποψήφιους που δεν παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις αλλά πέτυχαν σε διεθνείς εξετάσεις (GCE, Baccalaureate κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, η οργάνωση των καθηγητών κάνει λόγο για «προκλητική στάση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου», η οποία όπως αναφέρει, «συνεχίζει να ενεργεί αυθαίρετα και παράνομα» καθώς επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή που γίνεται τα τελευταία χρόνια από πλευράς Πανεπιστημίου αντιβαίνει τόσο στον περί διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμο, όσο και στους Κανονισμούς για εισδοχή στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Επιπρόσθετα, η ΟΕΛΜΕΚ κάνει αναφορά στη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα (εκδόθηκε το 2016), σύμφωνα με την οποία: «Η εισδοχή μαθητών που κατέχουν GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις, σε αδιάθετες θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τυγχάνει προβληματική και αντισυνταγματική, καθώς αυτό επιβάλλεται να λάβει χώρα και να συμπεριλάβει μόνο μαθητές που παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις».
Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Πανεπιστήμιο όπως δώσει στη δημοσιότητα τις αδιάθετες θέσεις και αναφέρει ότι αυτές πρέπει να παραχωρηθούν σε μαθητές που παρακάθησαν στις Παγκύπριες. Επίσης, καλεί την υπουργό Παιδείας όπως παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό των ενεργειών εγγραφής φοιτητών με «αυτή την παράνομη διαδικασία», η οποία κατά την οργάνωση, υποσκάπτει και υπονομεύει το Δημόσιο Σχολείο.
Η θέση του Πανεπιστημίου Κύπρου
Πάντως από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, ο πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης επανέλαβε τη θέση του γύρω από το όλο ζήτημα, όπως ακριβώς τη διατυπώνει τα τελευταία χρόνια. Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, ο Πρύτανης ανέφερε στον «Φ» πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρεί στη διάθεση τυχόν θέσεων που θα προκύψουν από τις κατανομές και οι οποίες θα χαθούν και δεν θα στερηθούν από κανέναν, σε παιδιά με τα κατάλληλα προσόντα που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις αυτές που δεν είναι πολλές στον αριθμό, εάν δεν διατεθούν, θα χαθούν, ενώ με αυτή την πρακτική δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.