Το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σήμερα το παρεμβατικό πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού, πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τη νέα σχολική χρονιά. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο θα διδάσκεται στη Γ’ τάξη Γυμνασίου, με διάρκεια έξι διδακτικές περιόδους για κάθε Τμήμα ετησίως σε παγκύπρια κλίμακα.

Σε δηλώσεις της για το θέμα μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι «θεσμοθετείται το νέο θέμα που εντάσσουμε στα σχολεία μας, στη βάση και του Προγράμματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού, που στηρίζεται και στην Εθνική Στρατηγική για το θέμα» Πρόκειται για πρόγραμμα που θα αξιολογηθεί έτσι ώστε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, να είναι εφικτή η εισήγηση για διεύρυνσή του. «Στη συνέχεια και με βάση την αξιολόγηση θα δούμε πως αυτό μπορεί να μπει και πιο οριζόντια και ειδικά από τη Δημοτική Εκπαίδευση, γιατί είναι μια βασική δεξιότητα που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας και θα τους βοηθήσει στην ενεργό πολιτότητα», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στις προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός δήλωσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ενώ για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολικές μονάδες ανέφερε ότι όλες οι επαρχίες προχωρούν με την υλοποίηση της απόφασης για την τοποθέτησή τους.

Εξάλλου, το Υπουργικό ενέκρινε και την τροποποίηση και της επικαιροποίηση της διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία στα κατεχόμενα χωριά του Ριζοκαρπάσου, της Αγίας Τριάδας, ενώ για πρώτη φορά προωθείται η θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεως στον Κορμακίτη.

«Προτεραιότητα μέσα από αυτούς τους κανονισμούς έχουν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία εγκλωβισμένων και επανεγκατασθέντων, αλλά και συγγενείς τους και όλο αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων και θα λάβει χώρα από την συγκεκριμένη, την τρέχουσα σχολική χρονιά», πρόσθεσε η αρμόδια Υπουργός.

Τρίτο θέμα, είπε η κ. Μιχαηλίδου, είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά και την προσφορά δωρεάν μαθημάτων γαλλικής γλώσσας σε αριθμό μαθητών με αρμενική καταγωγή μέσα από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, γιατί τα παιδιά αυτά στερούνται της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας, όπως τα υπόλοιπα παιδιά σε πρωινό χρόνο, αφού αυτά διδάσκονται την αρμενική γλώσσα. «Άρα, είναι μια προσφορά του κράτους για τα παιδιά αυτά, έτσι ώστε να έχουν ίση ευκαιρία πρόσβασης στην πολυγλωσσία.

Ακόμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του τεμαχίου, του παλιού σχολείου στο Στρουμπί, στην Πάφο, ώστε εκεί να ανεγερθεί Περιφερειακός Πυροσβεστικός Σταθμός, κάτι που ήταν και αίτημα των κατοίκων του χωριού.   

Ετοιμασίες για την επιστροφή στα σχολεία

Ερωτηθείσα πως προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς όσον αφορά στελέχωση και βιβλία, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, τα βιβλία είναι ήδη έτοιμα, όλο το εκπαιδευτικό υλικό και ηλεκτρονικά αλλά και σε έντυπη μορφή». «Η στελέχωση έχει απομείνει το τελευταίο, όπως κάθε χρόνο, μέρος που αφορά την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Γνωρίζετε ότι με βάση την νομοθεσία κάποιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να μην αποδεχτούν το διορισμό τους ή να κάνουν ένσταση, οπότε πρέπει να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν θα παρεμποδίσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», σημείωσε.

Αναφορικά με τα κλιματιστικά στα σχολεία, η Υπουργός είπε ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, η διαδικασία είναι ήδη εγκεκριμένη, και από το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι Σχολικές Εφορείες έχουν πάρει πολύ σαφείς οδηγίες. Πρέπει να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλες οι Επαρχίες προχωρούν, ακόμα και η Πάφος αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να επικυρώσει τις προσφορές». Επίσης, είπε «ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με κάποια σχολεία που θα έχουν τα κλιματιστικά τους και αυτά θα λειτουργούν. Το πολύ σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν γίνεται απλά εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών, γίνεται και η μελέτη, δηλαδή γίνεται σωστά η εγκατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια στο δίκτυο και ασφάλεια στο κτήριο για τα παιδιά μας».