Τρεις εβδομάδες απομένουν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση, κατά την οποία αναμένεται να δούμε στην πράξη τις διάφορες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας καθώς και τα πλάνα του για διάφορα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η εφαρμογή των επικαιροποιημένων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στη Δ΄ και Ε΄ τάξη Δημοτικού (κι επομένως η ολοκλήρωση του θεσμού στη Δημοτική Εκπαίδευση), η αξιοποίηση στη διδασκαλία διαφοροποιημένου υλικού ειδικά για τις ανάγκες μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και συνέχιση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία με την τοποθέτηση δεύτερης νηπιαγωγού στην τάξη.

Τα πιο πάνω θέματα, καθώς και άλλα ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, περιλαμβάνονται στη ογκωδέστατη και ιδιαίτερα αναλυτική σχετική εγκύκλιο, η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με στόχο να δώσει κατευθυντήριες γραμμές.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχολική χρονιά αρχίζει για τους εκπαιδευτικούς σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ενώ για τους μαθητές το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.  

Συγκεκριμένα, φέτος το εκπαιδευτικό σύστημα αναμένεται να έχει: Διαφοροποιημένη διδασκαλία στις τάξεις, ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης μέσα από βιωματικές καινοτόμες δράσεις, ορθή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν σταδιακά στη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών και κατά συνέπεια των αποτελεσμάτων.

18 βασικές δράσεις

Στο μήνυμα του διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριου Στυλιανίδη, καταγράφονται οι δράσεις/ πολιτικές που θα εφαρμοστούν τη σχολική χρονιά 2024-2025. Αυτές είναι:

1. Επέκταση της δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρονών, με επέκταση από φέτος του ορίου ηλικίας κατά δύο μήνες.

2. Αύξηση του αριθμού των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων κατά 30 και επέκταση του χρόνου λειτουργίας τους τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

3. Ένταξη του θεσμού των STEM σε αριθμό Προαιρετικών Δημοτικών Σχολείων.

4. Επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε όλα τα μαθήματα και όλες τις τάξεις, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου όλων των μαθημάτων.

5. Αύξηση των συνολικών διαθέσιμων πόρων σε εκπαιδευτικούς για κάλυψη των αναγκών των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τόσο στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+, όσο και στα υπόλοιπα σχολεία.

6. Επέκταση σε περισσότερα σχολεία του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας λειτουργικού αλφαβητισμού.

7. Συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο, σε δημόσια νηπιαγωγεία με την τοποθέτηση δεύτερης νηπιαγωγού στην τάξη.

8. Έναρξη λειτουργίας του συγχρηματοδοτούμενου έργου eΔΕΑ (ηλεκτρονική Διοίκηση Εκπαίδευσης και Αγωγής) με την εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος Σχολικής Διαχείρισης και Διοικητικών Υπηρεσιών του υπουργείου, που έχει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος.

9. Αποστολή για αξιοποίηση στα νηπιαγωγεία του υλικού (έντυπου, διαδραστικού, οπτικοακουστικού) το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Μαθαίνω ελληνικά στο νηπιαγωγείο: Υποστήριξη νηπιαγωγών και υπηκόων τρίτων χωρών» που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.).

10. Έναρξη του έργου «Ελληνικά στο δημοτικό: Υποστήριξη εκπαιδευτικών και υπηκόων τρίτων χωρών», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Τ.Α.Μ.Ε. για δημιουργία επιπρόσθετου υποστηρικτικού υλικού για διδασκαλία στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

11. Διαμόρφωση καθοδηγητικού πλαισίου για ανάπτυξη και υλοποίηση του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως μέρους της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

12. Σημαντική αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

13. Επέκταση του Υπεύθυνου Τμήματος στις τάξεις Δ΄ και Ε΄, ολοκληρώνοντας έτσι σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου τον συγκεκριμένο θεσμό.

14. Περαιτέρω ενίσχυση του διοικητικού χρόνου των διευθυντών.  

15. Αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για διαφοροποίηση και ειδική εκπαίδευση και σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

16. Σημαντική αύξηση των θέσεων των σχολικών βοηθών/ συνοδών και συστηματική επιμόρφωσή τους.

17. Λήψη μέτρων για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε θέματα βίας και παραβατικότητας, μέσω της θεσμοθέτησης σειράς παιδαγωγικών μέτρων.

18. Διεξαγωγή της πιλοτικής φάσης της διεθνούς έρευνας PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study).

Πλούσιο το καθηκοντολόγιο του Υπεύθυνου Τμήματος

Μία από τις πολλές ενότητες που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι και αυτή του Υπεύθυνου Τμήματος. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός, ο οποίος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η σημαντικότητα του θεσμού, δεν καταδεικνύεται μόνο από τα όσα αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί αλλά αποδεικνύεται και από το γεμάτο καθηκοντολόγιο και τις πολλές ευθύνες που έχει.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε μόνο μερικά από τα καθήκοντα του:

>> Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για κάθε παιδί του τμήματός του, μεριμνά για τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του τμήματός του και συμβάλλει στη στήριξη όλων των παιδιών, ώστε το κάθε παιδί να αναπτύξει έναν υγιή και δυνατό δεσμό με τον δάσκαλο του, το τμήμα και το σχολείο του. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντοπίζει παιδιά που χρήζουν επιπρόσθετης στήριξης και προωθεί πρακτικές συμπερίληψης, προς όφελος όλων των παιδιών.

>> Συνεργάζεται με τους δασκάλους που διδάσκουν τα υπόλοιπα μαθήματα στο τμήμα του, έτσι ώστε: α) να διαμορφώνει μια πληρέστερη εικόνα για τη διαγωγή, την επιμέλεια, την πρόοδο, την επίδοση και την τακτική φοίτηση των παιδιών του τμήματός του σε όλα τα μαθήματα και β) να διασφαλίζει τη συνοχή και τη συνέχεια μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων και τη διαθεματικότητα στη διδακτική προσέγγιση.

>> Συνεργάζεται, στις περιπτώσεις που στο τμήμα του φοιτούν παιδιά που εμπίπτουν στην Ειδική Εκπαίδευση και λαμβάνουν αντίστοιχες παροχές, με τον ειδικό εκπαιδευτικό ή/και λογοθεραπευτή για καταρτισμό του Ατομικού Προγράμματος Εκπαίδευσης των παιδιών, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό, για αποτελεσματική στήριξη και συμπερίληψή τους.

>> Καταγράφει συστηματικά τη διαμορφωτική και τελική αξιολόγηση των παιδιών του τμήματος. Τηρεί αρχείο πληροφοριών για την πρόοδο και την επίδοση κάθε παιδιού ξεχωριστά, και συνολικά για όλα τα παιδιά του τμήματος, με στόχο την ανατροφοδότηση και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων/θεραπειών.

>> Έχει την ευθύνη συμπλήρωσης της Σχολικής Έκθεσης Προόδου, για κάθε παιδί καθώς και την ευθύνη ενημέρωσης των γονέων/ κηδεμόνων.

>> Συμπληρώνει τον Κατάλογο Φοίτησης, παρακολουθεί και διαχειρίζεται τις απουσίες των παιδιών του τμήματος, τις συγκεντρώνει, τις ελέγχει και ενημερώνει τη διεύθυνση του σχολείου.