Έτοιμο να εισέλθει ακόμα πιο βαθιά στο κεφάλαιο της Ειδικής Εκπαίδευσης είναι το υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθειά του να υλοποιήσει δράσεις και πολιτικές που να αντανακλούν πλέον στην πράξη την ενιαία και συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» από τη νέα σχολική χρονιά τα θέματα αυτά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο. Ήδη, μερικά σημεία από αυτά που έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για τα ακόλουθα τρία σημαντικά κεφάλαια:

>> Ετοιμασία διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού

>> Προετοιμασία για τις ανάγκες σε σχολικούς βοηθούς και συνοδούς τη νέα σχολική χρονιά

>> Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών

Όπως μας έχει λεχθεί για το πρώτο σημείο, από τον περασμένο Μάρτιο έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο έχει διαφοροποιηθεί και προσαρμοστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μαθητών αναλόγως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Το εν λόγω διαφοροποιημένο υλικό έχει προκύψει έπειτα από συνεργασία με την Ελλάδα και όπως μας αναφέρθηκε, πλέον δίνεται ξεκάθαρα γραμμή και οδηγίες με επιστημονικό τρόπο για τη διδασκαλία του.

Αναφορικά με το σημείο των σχολικών βοηθών και συνοδών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο από τώρα έχει τη μεγάλη εικόνα των αναγκών της νέας σχολικής χρονιάς. Το εν λόγω ζήτημα είναι κάτι που απασχολεί έντονα κάθε χρόνο καθώς άρχιζε η σχολική χρονιά και παιδιά που είχαν ανάγκη από συνοδό έμεναν στο σπίτι για μέρες καθώς δεν εξυπηρετούνταν άμεσα. Το διαφορετικό στη διαδικασία φέτος είναι η συλλογή των ξεκάθαρων αναγκών (σημειώνεται ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ανάγκες προκύπτουν συνεχώς, ακόμα και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς), η οποία έγινε πιο νωρίς. Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να καταγράψει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ανάγκες αυτές ούτως ώστε να αποταθεί έγκαιρα στο υπουργείο Οικονομικών για τον απαραίτητο προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των συνοδών δεν απασχολεί το Υπουργείο μόνο όσον αφορά στον αριθμό και πόσους μαθητές θα εξυπηρετήσουν τη σχολική χρονιά 2024 – 2025, αλλά και στο καθεστώς εργασίας τους για αυτό και υπάρχει διαβούλευση με στόχο τη βελτίωση των συμβολαίων τους. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα εργασιακά ζητήματα που υπάρχουν με αυτή την ομάδα εργαζομένων.

Όσον αφορά στο τρίτο σημείο, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αναμένεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα εντατικοποιηθεί, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το διαφοροποιημένο εκπαιδευτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί.

Εξάλλου, βασικός πυλώνας στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό που επιχειρείται σε αυτό τον τομέα είναι και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για παροχή διευκολύνσεων και συνοδών σε μαθητές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Υπουργείο για αυτό το θέμα στρέφεται σε βήματα και ενέργειες που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες στις αρμόδιες Επιτροπές που εξετάζουν την κάθε περίπτωση.