Το μεγάλο ταξίδι στον Παναμά

Ελάχιστες καλές ειδήσεις παραμένουν ομολογουμένως στην καθημερινότητα μας. Όταν όμως πρόκειται για νέους ανθρώπους, με προοπτική και δυνατότητες, οι οποίοι διεκδικούν παγκόσμια βραβεία στον κατ’εξοχήν τομέα του μέλλοντος, τότε δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε.

Ομάδες από σχεδόν 100 χώρες ταξιδεύουν τον Νοέμβριο στον Παναμά για να παρουσιάσουν τις καλύτερες τους δημιουργίες σε ένα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο. Το WRO αποτελεί μη-κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό ‘να φέρει κοντά νέους και νέες από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, τις δεξιότητες σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων μέσα από υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς, και δραστηριότητες με ρομπότ’. Συστάθηκε το 2004  και σήμερα 85 κράτη αξιοποιούν την μοναδική αυτή συνέργεια.

Στον διεθνή τελικό του WRO, ο οποίος διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο οι πρωτεύσαντες κάθε κατηγορίας του εκάστοτε εθνικού διαγωνισμού ο οποίος διεξάγεται ετησίως και είναι ανοικτός σε όσους μπορούν και θέλουν να αναπτύξουν τη δημιουργία τους στη ρομποτική.  

Φέτος  ο εθνικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε τρείς κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) στο πλαίσιο του Robomission.  Τα παιδιά κλήθηκαν να αποσυναρμολογήσουν το ρομπότ τους και στη συνέχεια να το επανασυναρμολογήσουν, με αλλαγές στον προγραμματισμό του χωρίς την βοήθεια του προπονητή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του φετινού διαγωνισμού ανα το παγκόσμιο είναι η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) της ναυτιλίας συνδυαστικά με την ψηφιακή τεχνολογία. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κλήθηκαν να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τόσο τη ναυτιλία όσο και τις υποδομές ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να καταστούν πιο ασφαλείς, βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Στην κατηγορία Δημοτικού, την 1η  θέση κατέλαβε η ομάδα STEM Girls του Private Institute C.S. STEM Education Cyprus με τις Σοφία Παπαδοπούλου και Βασιλική-Λυδία Παπαδοπούλου και προπονητή τον Περικλή Cheng, καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι μαθήτριες της πέμπτης και έκτης του δημοτικού σχεδίασαν, κατασκεύασαν και  προγραμμάτισαν ένα ρομπότ το οποίο θα μετέφερε κιβώτια, ενισχύοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος.

Την 1η θέση στην κατηγορία Γυμνασίου κατέλαβε το Γυμνάσιο Αραδίππου με τους Γιώργο Χατζηλοίζου, Αγαθάγγελο Γεωργίου, και Νεκτάριο Χριστοφόρου και προπονητή τον εκπαιδευτικό Γιώργο Πέτρου.

Στην κατηγορία Γυμνασίου οι μαθητές είχαν ως στόχο να κατασκευάσουν ρομπότ το οποίο έπρεπε να μεταφέρει ηλιακούς συλλέκτες, να αναγνωρίσει αλλοιωμένα στοιχεία που έπρεπε να αντικατασταθούν, καθώς επίσης να ενεργοποιήσει ηλιακές συστάδες.

Στην κατηγορία Λυκείου, 1η θέση κατέλαβαν οι STEM Boys του Private Institute C.S. STEM Education Cyprus, Ιωάννης Ιωάννου, Κουρκέν Τοροσσιάν και Κωνσταντίνος Νεοφύτου, έχοντας προπονητή τον Περικλή Cheng.

Στην πλέον απαιτητική κατηγορία, οι μαθητές έπρεπε να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ το οποίο να αναγνωρίζει χρωματιστά κιβώτια, να τα φορτώνει σε πλοιάρια και να τα μεταφέρει στην ανοικτή θάλασσα.

Όλα τα παιδιά εργάστηκαν ακούραστα καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και θυσίασαν τις διακοπές του καλοκαιριού ώστε τα ρομπότ να είναι έτοιμα για τον εθνικό διαγωνισμό. Από την ημέρα πρόκρισης στον Διεθνή Τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, οι μαθητές αυτοί συνεχίζουν να βελτιώνουν το έργο τους, ώστε να αντιπροσωπεύσουν επάξια την Κύπρο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα στον Παναμά, από τις 7 μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, σε ένα τριήμερο ρομποτικής, που ίσως οδηγήσει και σε ιδέες τις οποίες να εφαρμόζουμε σε κάποια χρόνια.

Σε μια τέτοια εποχή κάθε πρωτοβουλία που βελτιώνει τη ζωή μας και δίνει στους νέους μια υγιή διέξοδο δημιουργίας και ενδεχομένως, μελλοντική επαγγελματική κατάρτιση, πρέπει να μας αφορά όλους.