Μέσω προγράμματος εργαστηρίων συνολικά έξι διδακτικών περιόδων για κάθε Τμήμα, θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά η Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.
Η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να προσαρμοστεί στις πρόνοιες της και να τις εφαρμόσει και στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, όπου δεν γινόταν η σχετική διδασκαλία μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία στάλθηκε σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, οι έξι διδακτικές περίοδοι σε κάθε Τμήμα θα κατανεμηθούν σε τρεις ανά τετράμηνο και θα παραχωρηθούν από μη εξεταζόμενα μαθήματα. Επισημαίνεται ακόμη, ότι στα εν λόγω σχολεία θα τοποθετηθεί συγκεκριμένος εκπαιδευτικός για καθορισμένο χρονικό διάστημα ανά τετράμηνο και με συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Το υπουργείο Παιδείας καλεί τις διευθύνσεις των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών όπως προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου που θα τους κοινοποιηθεί και στη βάση περαιτέρω οδηγιών που θα τους αποσταλούν.
Εξάλλου, η εγκύκλιος του Υπουργείου κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, μετά την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου και την ψήφιση της νέας πρότασης του από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το νέο αυτό σύστημα που θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει στις 7 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, θα έχει τα εξής οκτώ χαρακτηριστικά:
Η αξιολόγηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο ανάπτυξης.
Διαμορφωτική αξιολόγηση και ανατροφοδότηση του μαθητή σε όλα τα επίπεδα της διδακτικής πράξης.
Η διαμορφωτική αξιολόγηση είναι άμεση, συστηματική και τακτική, ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διδασκαλίας και μάθησης.
Έμφαση σε πολλαπλές μορφές και τεχνικές αξιολόγησης.
Αυθεντική διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτούν την ικανότητα να εφαρμόζουν βασικές-πυρηνικές γνώσεις και δεξιότητες σε νέα προβλήματα και νέα περιβάλλοντα, καθώς και προβλήματα και καταστάσεις του πραγματικού κόσμου.
Διαφοροποίηση της διδασκαλίας και της αξιολόγησης, έτσι ώστε να ενισχύεται η ανάπτυξη των μαθητών μέσω της διάγνωσης των αδυναμιών και του σχεδιασμού κατάλληλων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωσή τους.Μέσω της ανατροφοδότησης, προάγεται τόσο η πρόοδος των μαθητών, όσο και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Η συχνή ανατροφοδότηση προς όλους τους εμπλεκομένους (Διεύθυνση σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες) συμβάλλει έτσι ώστε να επισημαίνονται τα προβλήματα και να πραγματοποιούνται υποστηρικτικές ενέργειες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών.
Υπενθυμίζεται ότι με την αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση έχει καταργηθεί η ενιαία εξέταση στο τέλος κάθε τετραμήνου και έχει εισαχθεί η ενιαία τελική γραπτή εξέταση μετά τη λήξη των μαθημάτων (το Μάιο), για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων, ενώ για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους θα είναι το άθροισμα των βαθμών των δύο τετραμήνων, σε ποσοστό 35% για κάθε τετράμηνο και του βαθμού της ενιαίας τελικής γραπτής εξέτασης, σε ποσοστό 30%.
Επίσης, ο βαθμός κάθε τετραμήνου θα προκύπτει από τη συντρέχουσα (προφορική και γραπτή) αξιολόγηση. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α΄ τάξη Γυμνασίου μειώνεται από τέσσερα σε δύο μαθήματα (Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά).
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι πιο πάνω αλλαγές στοχεύουν τόσο στην αύξηση του διδακτικού χρόνου όσο και στην ενίσχυση των υφιστάμενων διαδικασιών, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης στη βάση παιδαγωγικών αρχών και κριτηρίων. Για τα νέα δεδομένα θα ακολουθήσει και η απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με το υπουργείο Παιδείας να ενημερώνει ότι θα ανακοινώσει σύντομα το σχετικό πρόγραμμα.