Κοροϊδία χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, ότι η τρίτη άδεια τράτας θα είναι ερευνητικού χαρακτήρα και όχι για αλιεία στη θάλασσα της Κύπρου, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου συνδέσμου Ψαράδων Χριστόδουλος Χαραλάμπους. Με μεσολαβητή το τμήμα Αλιείας, οι ψαράδες θα γίνουν δεκτοί την Τετάρτη, από τον αρμόδιο Υπουργό. 

Εμείς δεν δεχόμαστε καμία λύση και δεν επιθυμούμε να έρθει τρίτη τράτα, δήλωσε στον ACTIVE 107,4 & 102,5 ο κύριος Χαραλάμπους, λέγοντας ότι το μεσημέρι οι ψαράδες αποφάσισαν κλιμάκωση των μέτρων.

«Είμαστε 327 ψαράδες,  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα είναι τεράστια και τώρα προσπαθούν να μας φέρουν ακόμα μια τράτα, δήθεν ερευνητική. Μα δεν είναι ερευνητική, είναι έμποροι και θέλουν να ψαρέψουν. Από την άλλη κοροϊδεύουν τους καταναλωτές ότι θα τους προσφέρουν φθηνό ψάρι. Δηλαδή θα τους τα κάνουν δώρο; Αφού πωλούν πολύ πιο ακριβά από μας. Βάζουν μπροστά το φτωχό τον καταναλωτή για να εκμεταλλευθούν την κατάσταση;»

Οι ψαράδες διευκρίνισε ο κύριος Χαραλάμπους, πωλούν τη μαρίδα 4-5 ευρώ, ενώ αυτοί πωλούν 10 ευρώ. Τη γόπα συνέχισε, εμείς την πωλούμε 5 ευρώ, ενώ αυτοί πωλούν 10 και 12.  Η Κύπρος δεν σηκώνει τράτες και γρι-γρι, είναι κοροϊδία για να δοθεί ακόμα μια άδεια και να εμπορεύονται τα ψάρια του οικοσυστήματος μας.

Αυτή η χρονιά, είναι πολύ κακή για τους ψαράδες είπε, αφού το γρι-γρι που δούλευε παράνομα, μας κατέστρεψε. Δεν μπορούν οι ψαράδες να ψαρέψουν ούτε γόπες, αφού τα μαζεύει όλα το γρι-γρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεισαν το λιμάνι Λάρνακας οι ψαράδες

Κουγιάλης: Οι ψαράδες έχουν βοηθηθεί πολύ από το κράτος

Θα τους συναντήσω την Τετάρτη ανέφερε στον ACTIVE ο κύριος Κουγιάλης. Aπευθυνόμενος στους ψαράδες, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε τη λύπη του, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αδειοδότηση τράτας, γνωρίζουμε είπε, τις δυσκολίες του επαγγέλματος, η κυβέρνηση είναι διαρκώς δίπλα τους.

Την τελευταία πενταετία ανέφερε ο κύριος Κουγιάλης, έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα τους. Αυτή τη στιγμή ανέφερε, επιθυμούμε να κάνουμε μία έρευνα και να καταγράψουμε αν υπάρχουν αποθέματα κόκκινης γαρίδας, σε βάθη και απόσταση που δεν αλιεύουν οι παράκτιοι αλιείς.  Θέλουμε είπε, να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αλιευτικά αποθέματα και να καταγράψουμε τη θαλάσσια ζωή σε αυτή την περιοχή, διότι πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά.

«Στους ψαράδες, έχω εξηγήσει, ότι δεν πρόκειται για αδειοδότηση τρίτης άδειας και θεωρώ ότι οι ισχυρισμοί τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και για τα γρι-γρι παραπληροφορούν και κάνουν λάθος. Δεν έχουμε μειωθεί τα αλιεύματα των ιδίων και το 2015 τους έχει επιτραπεί να αλιεύουν και μαρίδα, εκτός από γόπες.

Αυτή η αντίδραση, είναι για να παρεμποδιστεί η έρευνα». 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κύριος Κουγιάλης εξήγησε ότι δεν έχει δοθεί ακόμα η συγκεκριμένη άδεια, διότι η έρευνα να γίνει με εμπειρογνώμονες στο αλιευτικό σκάφος και αν διαπιστωθεί ότι παρουσιάζονται στα βάθη εκείνα, αλιεύματα που επηρεάζουν τους ψαράδες, θα διακοπεί ακόμα και η έρευνα.