Η αναβολή στην ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει τη σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθησία, όπως προβλέπουν λατρευτικοί τύποι του ιουδαϊσμού και του ισλαμισμού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ομάδας αιγοπροβατοτρόφων, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας μέσα από τοποθέτηση του Αρχιραβίνου.
 
Την ίδια ώρα, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αναμένει την τελική θέση από την Κυβέρνηση για τη σφαγή ζώων για θρησκευτικούς σκοπούς. Προς τον σκοπό αυτό σήμερα ο υπουργός Γεωργίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους αιγοπροβατοτρόφους στο γραφείο του, σε μια προσπάθεια να ακουστούν ξανά οι απόψεις των εμπλεκομένων ως αποτέλεσμα πρόσφατης επιστολής του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας της Κομισιόν, αφού πλέον φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα για ανακατανομή κονδυλίων για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έγινε ήδη προκαταρκτική διαβούλευση με τις ομάδες αιγοπροβατοτρόφων και φαίνεται ότι βλέπουν θετικά την πιο πάνω πιθανότητα, για καταβολή κατά κεφαλή επιδότησης.
 
Περαιτέρω, από την Κομισιόν έρχονται πληροφορίες για κυρώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που προχωρήσει σε μέτρα που δεν συνάδουν με τον κανονισμό, ενώ υπάρχουν έντονες πιέσεις και από φιλοζωικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών οι σφαγές αιγοπροβάτων για τον Απρίλιο περιλαμβανομένων την περίοδο του Πάσχα ήταν φέτος 37.507 και 44.308 την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά 6.801 ζώων ή ποσοστό 15% σε σχέση με πέρσι. Το νομοσχέδιο διαλαμβάνει ότι η σφαγή των ζώων άνευ αναισθησίας, ώστε αυτή να συνάδει με τα εβραϊκά θρησκευτικά ήθη, θα έχει προσωρινή ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους.
 
Την ίδια ώρα, πάντως, και πριν τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις του υπουργού Γεωργίας με τις ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων, έξι οργανωμένα σύνολα των αιγοπροβατοτρόφων με επιστολή τους τάχθηκαν υπέρ της σφαγής ζώων με τη μέθοδο κοσέρ, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα διασφάλιζε την άμεση διάθεση μεγάλου αριθμού απούλητων αμνοεριφίων που έχουν παραμείνει στα κτηνοτροφικά υποστατικά, λόγω της επιδημίας και της ως εκ τούτου μειωμένης κατανάλωσης. 
 
Από πλευράς του ο Αρχιραβίνος της Κύπρου Αριέ Ζεέβ Ρασκίν αναφέρει ότι αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας προς το Υπουργείο Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να επιτραπεί η σφαγή κοσέρ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο. Όπως αναφέρει, υπάρχουν περίπου 6.000 Εβραίοι στην Κύπρο και πολλοί Κύπριοι που τρώνε μόνο προϊόντα κοσέρ. 
 
Πρόφαση για αλλαγή της νομοθεσίας για σφαγές ζώων χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου την πανδημία του κορωνοϊού και καλεί τον υπουργό Γεωργίας να αποσύρει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.