Σε γειτονιές της Αγλαντζιάς έκαναν τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή τους αλεπούδες, που αμέριμνες κάνουν τη βόλτα τους, συνοδευόμενες μάλιστα πολλές φορές και από τα μικρά αλεπουδάκια τους.

Τους απρόσμενους επισκέπτες εντόπισαν πολλοί κάτοικοι της Αγλαντζιάς, κυρίως τις βραδινές και τις πρωινές ώρες, και όπως διαβεβαιώνουν, αυτοί δεν έδειχναν να φοβούνται από την ανθρώπινη παρουσία στους χώρους που διακινούνται. 
Ο Πέτρος Αναγιωτός, προϊστάμενος Λευκωσίας και υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, χαρακτήρισε το γεγονός «σύνηθες» και το απέδωσε στην ύπαρξη σπηλιών στην Αγλαντζιά αλλά και στη γειτνίαση της με δάση.
«Στην Αγλαντζιά, πριν από μια δεκαετία περίπου, είχαμε σχεδόν καθημερινές αναφορές από κατοίκους που μας έλεγαν ότι έβλεπαν αλεπούδες ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους. Τώρα, επειδή έχουν αυξηθεί τα σπίτια, δεν έχουμε με τέτοια συχνότητα αναφορές για ύπαρξη αλεπούδων», συμπλήρωσε.

Όπως επίσης είπε, υπολογίζεται ότι πολλές αλεπούδες υπάρχουν και κοντά στο Γραμμικό Πάρκο κοντά στον Πεδιαίο ποταμό. Η εκεί παρουσία τους επιβεβαιώνεται από άτομα που κάνουν τον περίπατό τους εκεί και αποδίδεται στο γεγονός ότι σε εκείνη την περιοχή, τοποθετείται από οργανώσεις αλλά και πολίτες τροφή για γάτους, με την οποία τρέφονται και αλεπούδες. 
Όπως εξήγησε, οι αλεπούδες είναι περίπου παμφάγες, αφού τρέφονται τόσο με κρέας όσο και με φυτικές τροφές. «Πολλές φορές καταφεύγουν στα σκουπίδια για να βρουν τροφή και άλλες πάλι μπορεί να κυνηγήσουν, να σκοτώσουν και να φάνε ακόμη και μικρά γατάκια. Επίσης τρώνε πουλιά. Η παρουσία τους πάντως σε κατοικημένες περιοχές, συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη σκουπιδιών, από τα οποία αντλούν την τροφή τους» είπε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλεπού είναι προστατευόμενο είδος και η θανάτωσή της επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις. Άδεια για θανάτωση αλεπούδων δίδεται συνήθως από την Υπηρεσία Θήρας και γίνεται στην παρουσία θηροφυλάκων, όταν καταγράφονται συχνές επιθέσεις αλεπούδων σε κτηνοτροφικές μονάδες. 

Ο Πέτρος Αναγιωτός, κάλεσε τους κατοίκους Αγλαντζιάς να μην ανησυχούν και τόνισε ότι οι αλεπούδες κάνουν καλό στο οικοσύστημα, διότι τρέφονται και από τρωκτικά, που υπάρχουν στις περιοχές των σπηλιών της Αγλαντζιάς.
Παρόμοιο μήνυμα έστειλε προς τους δημότες Αγλαντζιάς και ο τέως δήμαρχός τους και από σήμερα Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης: «Οι αλεπούδες είναι προστατευόμενο είδος και ουδέποτε προκάλεσαν καταστροφή στην Αγλαντζιά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», δήλωσε χθες στο «Φ».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εποχή, οι αλεπούδες έχουν μικρά αλεπουδάκια, όμως αυτό το γεγονός δεν τις κάνει επιθετικές.