Στην προ του ΓεΣΥ περίοδο, οι γιατροί καλούσαν εμάς τις γυναίκες να κάνουμε το τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, κάθε χρόνο και αυτό, για καθαρά προληπτικούς λόγους. Με το που τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) αντί να συνεχιστεί η συγκεκριμένη τακτική, μας είπαν αυτοί που υποτίθεται είναι φύλακες της υγείας μας, ότι θα πρέπει πλέον να κάνουμε το τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια και τη μαστογραφία όχι κάθε χρόνο. Αλήθεια, κάθε πόσα χρόνια θα πρέπει να κάνουμε τη μαστογραφία με τα νέα δεδομένα;
Τι λένε οι του ΓεΣΥ για το συγκεκριμένο θέμα;
Γεωργία Μ.
Τα ερωτήματα της αναγνώστριάς μας, σίγουρα είναι ερωτήματα και άλλων αναγνωστριών μας, γι’ αυτό αναζητήσαμε απαντήσεις για αυτά, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αποστείλαμε ηλεκτρονικά την επιστολή της αναγνώστριάς μας και την επόμενη μέρα, λάβαμε επίσημες απαντήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΓεΣΥ, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις διάφορες ειδικότητες είναι αποτέλεσμα μελέτης πρακτικών άλλων χωρών/συστημάτων υγείας, επεξεργασίας στοιχείων από το Σύστημα Πληροφορικής για τη συμπεριφορά των παροχεών και αποτέλεσμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τις αντίστοιχες εταιρείες (ιατρικές, π.χ. Γυναικολογίας). Την τελική απόφαση για το θέμα, έλαβε ο ΟΑΥ με βάση τις εξουσίες που του παρέχει η σχετική Νομοθεσία.
«Για τη συχνότητα της διεξαγωγής του ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε γυναίκες/δικαιούχους του ΓεΣΥ από ειδικούς Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, διεθνείς και άλλοι κρατικοί οργανισμοί καθορίζουν τη συχνότητα διεξαγωγής του Τεστ, για άτομα χωρίς ενδείξεις ανά 3 – 5 έτη. Στα πλαίσια του ΓεΣΥ, δύναται όμως να διεξάγεται και πιο συχνά, δηλαδή ετησίως ή και συχνότερα, σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται ιατρικά ενδεδειγμένος λόγος, δηλαδή παρουσία παθολογικών ενδείξεων βάσει προηγούμενων εξετάσεων, που δικαιολογεί την εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης/πρόληψης. Αυτό απαιτεί τη συμπλήρωση από τον ιατρό συγκεκριμένου ερωτηματολογίου για να του επιτραπεί η διεξαγωγή του ΠΑΠ ΤΕΣΤ σε συχνότερη βάση. Ο ΟΑΥ ύστερα από διαβούλευση με την αντίστοιχη ιατρική εταιρεία και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική πτυχή του θέματος, έχει αποφασίσει όπως το ΠΑΠ ΤΕΣΤ, για το γενικό πληθυσμό, διεξάγεται κάθε 2 χρόνια» αναφέρεται στην επιστολή που λάβαμε.
Σχετικά με τη μαστογραφία, το ΓεΣΥ μας πληροφορεί:
Η μαστογραφία γενικά καλύπτεται ως εξής:
Α) Ηλικίες γυναικείου πληθυσμού 50 – 69, από ειδικό πρόγραμμα του Υπ. Υγείας, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. για έλεγχο του μαστού, στο οποίο συμμετέχουν τα 5 Κέντρα Μαστού (καθορισμένα), και συχνότητα κάθε 2 χρόνια.
Β) Υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, καλύπτονται από το ΓεΣΥ, χωρίς περιορισμό στη συχνότητα, αλλά με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου (για έγκριση) από τον ιατρό, στη βάση παθολογικών ή κλινικών ευρημάτων, ανάλογα με την περίπτωση.