Το νέο πλαίσιο για τη γεωργική ασφάλιση παρουσίασε για πρώτη φορά χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος αισιοδοξεί ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018.

Ουσιαστικά το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες μέσα από τους οποίους η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί διαχρονικά η ουσιαστική στήριξη του γεωργικού κόσμου και παράλληλα να μεγιστοποιείται η αξία των ασφαλίστρων προς όφελος των γεωργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβεβαιώσεις για τη γεωργική ασφάλιση δίνει το αρμόδιο Υπουργείο

Προς τον σκοπό αυτό ο κ. Κουγιάλης κατέληξε στο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα λειτουργεί ο νέος θεσμός της γεωργικής ασφάλισης, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και της κατάργησης του υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης.

 Τα πέντε σημεία του σχεδίου Κουγιάλη είναι: 

  • Πρώτο, άνοιγμα της γεωργικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.
  • Δεύτερο, κατάργηση της υποχρεωτικής γεωργικής ασφάλισης και προώθηση προαιρετικής στη βάση κινήτρων.
  • Τρίτο, διατήρηση του ΟΓΑ ως Κρατικού Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και μετεξέλιξή του.
  • Τέταρτο, όσοι γεωργοί επιλέγουν να ασφαλίζουν όλη την παραγωγή τους με ελάχιστο ποσοστό έντασης ασφάλισης το 50%, το Κράτος (μέσω του Εθνικού Πλαισίου Αποζημιώσεων) θα καταβάλλει σε αυτούς και μόνο πρόσθετη συμπληρωματική αποζημίωση 50%, δηλαδή θα καλύπτει το 50% της ζημιάς τους.
  • Πέμπτο, ασφάλιση όλων των μέχρι σήμερα κινδύνων που δεν ασφαλίζονταν από το υφιστάμενο σχέδιο του ΟΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση και μετεξέλιξη του ΟΓΑ, με το νέο πλαίσιο λειτουργίας/εφαρμογής της γεωργικής ασφάλισης προτείνεται η λειτουργία του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού οργανισμού σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, στη βάση ασφαλιστικών συμβολαίων.

Επιπλέον, προτείνεται η αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και μεταφορά του προσωπικού του στη Δημόσια Υπηρεσία (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος). Ο ΟΓΑ θα διατηρήσει ελάχιστο προσωπικό για τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων.

Όσον αφορά στους υπάλληλους του ΟΓΑ που μεταφέρονται στη δημόσια υπηρεσία θα αξιοποιηθούν στη διενέργεια των εκτιμήσεων ζημιών από το Κράτος για το Εθνικό Πλαίσιο και παροχή υπηρεσιών εκτίμησης ζημιών σε όλους τους ενδιαφερόμενους έναντι αμοιβής.

Περιλαμβάνεται η ασφάλιση όλων των μέχρι σήμερα κινδύνων που δεν ασφαλίζονταν από το υφιστάμενο σχέδιο του ΟΓΑ, καθώς επίσης και η κάλυψη και των κινδύνων που αντικειμενικά και τεκμηριωμένα δεν μπορούν να ασφαλιστούν από τον ιδιωτικό τομέα με στήριξη του κράτους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα πρέπει να γίνει μελέτη βιωσιμότητας για τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ, η οποία να περιλαμβάνει και αναλογιστική μελέτη για τη λειτουργία του οργανισμού και τα ασφαλιστικά σχέδια που θα προσφέρει με βάση το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της και διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στόχος της πρότασης είναι η μείωση του ρίσκου του γεωργού και ταυτόχρονα του παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία του, αφού το κράτος αναλαμβάνει να αποζημιώνει τις ζημιές των παραγωγών στο 50%. Όλα τα χρήματα που καταβάλλουν οι γεωργοί θα αξιοποιούνται για σκοπούς γεωργικής ασφάλισης. 

Επίσης, ο ΟΓΑ θα απαλλαγεί από τα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα και θα μπορέσει να ανταγωνιστεί σε ένα νέο περιβάλλον με το 50% της υποχρέωσης που έχει σήμερα, αφού το υπόλοιπο 50% το αναλαμβάνει το κράτος. Τέλος, παρέχεται καλύτερη δυνατότητα στους γεωργούς για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις για την παραγωγή τους.

Δίχτυ προστασίας το Πλαίσιο Αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας μέχρι να κατατεθεί και να εφαρμοστεί η νέα πολιτική για τη Γεωργική Ασφάλιση, θα βρίσκεται σε ισχύ το Εθνικό Πλαίσιο Αποζημιώσεων το οποίο λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας, καλύπτει όλα τα κενά που προκύπτουν από το σχέδιο του ΟΓΑ και αποζημιώνει αποτελεσματικά και άμεσα τους αγρότες, την ίδια χρονιά της ζημιάς.

Όπως εξήγησε, το Πλαίσιο εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την ΕΕ και αποζημίωσε με €18 εκατ. τις ζημιές του 2016 και λειτούργησε ως πραγματικό δίκτυ προστασίας. «Μέχρι να καταλήξουμε στη νέα Πολιτική της Γεωργικής Ασφάλισης, το Πλαίσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας και να μεταφέρω το μήνυμα ότι οι Γεωργοί μας δεν έχουν να ανησυχούν από τίποτε», σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη.

«Όλοι ασφαλίζονται, όλοι αποζημιώνονται»

Ξεκάθαρη είναι η θέση του Παναγροτικού σε σχέση με το νέο πλαίσιο που παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παναγροτικού Κυριάκο Καϊλά δεν υπάρχει διαφωνία να ανοίξει προς ιδιωτικές εταιρείες η γεωργική ασφάλιση. Διαφωνία, είπε, υπάρχει με την προαιρετική ασφάλιση. Πρόσθεσε ότι υπάρχει λύση ώστε όλοι να ασφαλίζονται και όλοι να αποζημιώνονται. Εξήγησε ότι οι παραγωγοί που πιστεύουν ότι είναι αιμοδότες του σχεδίου χωρίς να τυγχάνουν αποζημίωσης, μπορεί να τύχουν ξεχωριστής ρύθμισης με το ασφάλιστρό τους. Υπογράμμισε ότι μπορεί να συνεισφέρουν με χαμηλό ασφάλιστρο, αλλά την ίδια ώρα να είναι χαμηλή και η αποζημίωση που θα λάβουν εφόσον επισυμβεί η ζημιά.

Η γεωργική ασφάλιση βρίσκεται στον αέρα, με την Κυβέρνηση να αδυνατεί ή να αρνείται να δώσει λύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρο Καυκαλιά. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί η καθολικότητα και το υποχρεωτικό της ασφάλισης», εξήγησε. 

Είπε πως δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας θεσμός ασφάλισης αν δεν συμμετέχουν όλοι οι αγρότες και διερωτήθηκε αν θα μπορούσαν το ΓΕΣΥ ή το ΤΚΑ να σταθούν χωρίς την καθολικότητα της ασφάλισης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης είναι αναγκαίος, αλλά χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΓΑ έκλεισε τον κύκλο ζωής του καθώς το 2016 δεν μπορούσε να καλύψει το 10% των ζημιών.