Ο Κ. Χριστοδουλίδης από τη Λεμεσό, γράφει για την Μαρία τη Μαγδαλινή, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν γι’ αυτήν σε άρθρα του Σενέρ Λεβέντ και της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου.

Διάβασα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» της 26/10/2021 ένα άρθρο της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου που αναφερόταν σε άρθρο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Σενέρ Λεβέντ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης». Το εν λόγω άρθρο του Σενέρ Λεβέντ κατέληγε στη Μαρία Μαγδαληνή την οποία παρουσίαζε ως πόρνη που καταδικάστηκε εις θάνατο διά λιθοβολισμού από τους Εβραίους και ξεστόμισε τον πιο πάνω λόγο και γλύτωσε τον λιθοβολισμό.

Μεγάλο λάθος του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου εις την ως άνω αναφορά. Μεγαλύτερο όμως λάθος της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου να το επιβεβαιώσει χωρίς να γνωρίζει την πραγματικότητα. Διότι τη φράση «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» την είπε ο Χριστός παρευρισκόμενος σε ένα λιθοβολισμό πόρνης γυναίκας και η οποία σώθηκε γιατί κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν τόλμησε να ρίξει έστω και μία πέτρα μετά τον λόγο του Ιησού.

Η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν δαιμονισμένη γυναίκα. Έπασχε από επτά δαιμόνια -όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο- και θεραπεύτηκε από τον Χριστό. Έκτοτε Τον ακολούθησε πιστά μαζί με τη Μαρία του Ιακώβου και τη Σαλώμη και Τον υπηρετούσαν. Μαζί τους και η Παναγία.

Τον ακολούθησε πιστά μέχρι τον σταυρικό θάνατο μαζί με την Παναγία και τον μαθητή του Χριστού Ιωάννη τον Θεολόγο. Παρακολούθησε πού έθαψαν τον Χριστό και την τρίτη ημέρα όρθρου βαθέος επισκέφθηκε τον τάφο του Χριστού να Τον αλείψει με μύρα, κατά το έθος, γνωρίζοντας ότι ο τάφος ήταν κλειστός με μεγάλο λίθο και φρουρείτο από στρατιώτες. Είδε τότε τον τάφο ανεωγμένο χωρίς το σώμα του Ιησού και έτρεξε αμέσως και το ανήγγειλε στον Πέτρο και τον Ιωάννη το γεγονός. Η δε Μαρία, κλαίουσα είδε έναν άνθρωπο κοντά στον τάφο που νόμισε είναι ο κηπουρός και τον ρώτησε τι έγινε το σώμα του Ιησού. Ο άγνωστος όταν την προσφώνησε με το όνομά της, κατάλαβε ότι είναι ο Ιησούς και έπεσε να Τον προσκυνήσει. Ο δε Χριστός της είπε «μη μου άπτου». «Μη με αγγίσεις. Πήγαινε προς τους αδελφούς μου και πες τους ανεβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα τους και Θεόν μου και Θεόν τους».

Κατά την παράδοση, η Μαρία η Μαγδαληνή ακολούθησε τον απόστολο Ιωάννη τον Θεολόγο στην Έφεσο όπου πέθανε και ετάφη. Το ιερό λείψανό της μεταφέρθηκε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη από τον Λέοντα τον Σοφό τον 10ο αιώνα.

Ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας περιγράφει σαφώς τη συνάντηση της Μαρίας της Μαγδαληνής μετά του αναστάντος Χριστού στο Η΄(όγδοο) εξαποστειλάριον ως εξής: «Δύο αγγέλους βλέψασα ένδοθε του μνημείου, Μαρία εξεπλήττετο και Χριστόν αγνοούσα, ως κηπουρόν επηρώταν. Κύριε πού το σώμα του Ιησού μου τέθεικας; Κλήσει δε τούτο γνούσα είναι αυτόν, τον Σωτήρα ήκουσε μη μου άπτου. Προς τον πατέρα άπειμι είπε τοις αδελφοίς μου».

© Φωτογραφία : wikipedia