• Στόχος  μας να προετοιμάσουμε τους αποφοίτους για μια επιτυχημένη  καριέρα μέσω της συνεχούς αλληλεπίδρασης με τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Συνέντευξη με τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Ναυτιλιακών Φώτη Παναγίδη

Μπορείτε να μας πείτε  λίγα λόγια που αφορούν την καριέρα σας στις σπουδές ναυτιλιακών;

Βρίσκομαι στον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών από το 1995. Από τότε είχα την ευκαιρία να διδάξω σε παγκοσμίου φήμης  πανεπιστήμια σε πολλές προηγμένες ναυτιλιακά  χώρες. Επισκέφθηκα ναυτιλιακές εγκαταστάσεις και τα κυριότερα  λιμάνια στο κόσμο. Επίσης  υπηρέτησα στο ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου και διετέλεσα και αντιπρόεδρος του ΔΣ σε  μια περίοδο που η ΑΛΚ είχε ενώπιον της τις μεγαλύτερες προκλήσεις και αλλαγές στην  ιστορία της. Φιλοδοξώ τώρα με τη δημιουργία του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών στο ΤΕΠΑΚ να χρησιμοποιήσω αυτή τη γνώση και εμπειρία στα ναυτιλιακά, λιμενικά  και  στην εφοδιαστική αλυσίδα  για να ηγηθώ της προσπάθειας να δημιουργήσουμε καινοτόμα, μοναδικά και ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών αλλά και ερευνητικών ευκαιριών και να  προετοιμάσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενεά επαγγελματιών στην ναυτιλιακή βιομηχανία.

Υπάρχουν ευκαιρίες για καριέρα στη Ναυτιλία;

Η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει απαράμιλλες ευκαιρίες για μια ενδιαφέρουσα καριέρα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για τους υποψήφιους με φιλοδοξία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πορείες για μια καριέρα στη ναυτιλία  που ίσως καμία άλλη βιομηχανία να μην προσφέρει. Ο στόχος του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών στο ΤΕΠΑΚ είναι να προετοιμάσει  τους αποφοίτους του για μια επιτυχημένη καριέρα μέσω της συνεχούς αλληλεπίδρασης με τη βιομηχανία για να προετοιμάσει επαγγελματίες με ακαδημαϊκή γνώση αλλά και πρακτικές δεξιότητες στον τομέα.

Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το ιστορικό των ναυτιλιακών σπουδών στο ΤΕΠΑΚ;

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας που δημιουργήθηκε το 2007, προσφέρει ένα ομώνυμο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα: το Μάστερ στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά και το Μάστερ στα Ναυτιλιακά και Διοίκηση. Έχουμε επίσης διδακτορικό πρόγραμμα στους επιμέρους τομείς. Οι απόφοιτοι μας έχουν αρκετές επιτυχίες στην επαγγελματική αποκατάσταση ενώ τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι τα πιο δημοφιλή στο Πανεπιστήμιο.

Τι εξελίξεις υπάρχουν στο Τομέα των Ναυτιλιακών στο ΤΕΠΑΚ;

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη αναδιάρθρωση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας αποτέλεσμα της οποίας είναι η μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος σε δυο Τμήματα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης και το Τμήμα Ναυτιλιακών. 

Τι είδους εξελίξεις προβλέπετε σε σχέση με τις ναυτιλιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ με το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών;

Ο σκοπός τους νέου Τμήματος Ναυτιλιακών είναι να προσφέρει προγράμματα σπουδών τα οποία να είναι άμεσα εναρμονισμένα με τις ανάγκες της αγοράς. Το όραμά μου είναι να δημιουργήσουμε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που θα προετοιμάζει τους φοιτητές  για την αγορά εργασίας μέσω ακαδημαϊκής και επιστημονικής αριστείας αλλά και μέσω της εφαρμοσμένης και πρακτικής φύσης του. Θα είναι ένα πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει τόσα καινοτόμα στοιχεία που θα το καθιστούν μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα πρόγραμμα σπουδών που θα είναι απαιτητικό και θα εστιάζει τόσο στη θεωρητική κατάρτιση όσο και στη δημιουργία και εξέλιξη βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται στην ναυτιλία. Ένα πρόγραμμα σπουδών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, θα επιλέγεται από πολλούς, αλλά θα ολοκληρώνεται από αυτούς που θα είναι τακτικοί και επιμελείς στις υποχρεώσεις τους. Ένα πτυχίο που θα προσφέρει στους αποφοίτους μια πραγματική ευκαιρία όχι απλώς για μια εργασία αλλά για μια επιτυχημένη καριέρα σε αυτό που ονομάζουμε «μπλε οικονομία».

Ακόμα ένας τομέας που θα εξελίξουμε περαιτέρω είναι αυτός της εφαρμοσμένης έρευνας, καινοτομίας, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Έχω παρατηρήσει στο παρελθόν μεγάλα προγράμματα στα ναυτιλιακά και λιμενικά θέματα να απονέμονται σε μη εξειδικευμένους οίκους ή σε οίκους του εξωτερικού, ενώ θα μπορούσε να είναι εφάμιλλη ή και καλύτερη εργασία σε κλάσμα τους κόστους από την Κύπρο και ταυτόχρονα να εργοδοτούσαμε και νεαρούς επιστήμονες. Η φαρέτρα των δεξιοτήτων και γνώσης υπάρχει, εκεί που υστερούμε είναι να αναπτύξουμε την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας που θα είναι ακόμη ένας στόχος του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών.

Πως θα επιτευχθούν τα πιο πάνω;

Ως κρατικό πανεπιστήμιο έχουμε ένα ευρύτερο ρόλο να εκπληρώσουμε και είναι σημαντικό για όλους τους συντελεστές να γνωρίζουν ότι η εργασία μας δεν αποσκοπεί στο χρηματικό κέρδος. Το κράτος έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στον προϋπολογισμό για τα πανεπιστήμια και έχουμε την ευθύνη να εκπληρώσουμε τις ανάγκες των φοιτητών μας, της βιομηχανίας και αυτές του κράτους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των συντελεστών με πιο βασικό των δυνητικών χορηγών από τη βιομηχανία για να κατανοήσουν ότι οποιαδήποτε επένδυση στο κρατικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη μέσω μιας προγραμματισμένης και ελεγμένης διαδικασίας. 

Στη δημιουργία των προγραμμάτων σπουδών αυτής της φύσης είναι σημαντική η εμπλοκή  (1) της ναυτιλιακής βιομηχανίας (2) μιας διεθνούς επιτροπής ειδικών (3) άλλων συντελεστών, όπως το κράτος. Ήδη είμαστε σε επαφή  με τους κύριους συντελεστές της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας για να πετύχουμε αυτό το όραμα. Σε αυτή την φάση δεν θα ήθελα να επεκταθώ περεταίρω στα τεκταινόμενα όμως σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει η θέληση από το πιο ψηλό επίπεδο όλων των συντελεστών.

Τι εξελίξεις υπάρχουν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών;

Στις μεταπτυχιακές σπουδές εκτός από τα δυο προγράμματα που προανάφερα, είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου εξ αποστάσεως προγράμματος τα μαθήματα του οποίου θα είναι αμιγώς ναυτιλιακά και θα προσφέρεται στην  Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα.

Ποιες οι προοπτικές στην κυπριακή ναυτιλία;

Η σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αντικατοπτρίζει το άμεσο ενδιαφέρον του Κυπριακού κράτους για το ναυτιλιακό του σύμπλεγμα. Παρόλο  που υπάρχουν πολλά για να επιτευχθούν είναι σημαντικό ότι  υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο όραμα και η σωστή στρατηγική όπως και η κατάλληλη επάνδρωση ικανών στελεχών για να την υλοποιήσουν.