Το παράθυρο το οποίο χρησιμοποιούσαν κάποιοι ώστε -για λόγους ψυχικής υγείας- να μην υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, κλείνει με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, όπως εκτιμά το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν παλαιότερα ήταν προς την κατεύθυνση της «τιμωρίας», δηλαδή της επιβολής ποινής σε όσους προσπαθούσαν να αποφύγουν τη στράτευση.

Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια όμως η φυγοστρατία μειώθηκε και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

α) λόγω της μείωσης της θητείας, και
β) λόγω της πολιτικής θετικών κινήτρων (προγραμμάτων με στόχο δημιουργία προϋποθέσεων ούτως ώστε ο χρόνος της θητείας να είναι όσο γίνεται πιο παραγωγικός και πιο χρήσιμος μέσα από προγράμματα φοίτησης, νεανικής επιχειρηματικότητας, εκγύμνασης, εκμάθησης πολεμικών τεχνών κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

● Στρατιωτική θητεία με υπηρεσία στην Πολιτική Άμυνα
● Μειώθηκαν μέχρι και 40% αναβολή και φυγοστρατία – Ορκίστηκαν οι νεοσύλλεκτοι
● ΥΠΑΜ: Μειώνεται η φυγοστρατία και ενισχύεται το αξιόμαχο της Ε.Φ.
● Τέρμα στη φυγοστρατία επιχειρεί να βάλει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής
● Φυγοστρατία: Θα κληθούν για επανεξέταση όσοι έχουν απαλλαγεί

Όπως ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, «δεν μας ανησυχεί τόσο ο αριθμός αυτών που υπεκφεύγουν τη στράτευση, αλλά περισσότερο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εμπεδωθούν συνθήκες ισονομίας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης». 

Επεσήμανε ακόμη ότι, παλαιότερα, με τη γνωμάτευση κάποιου ψυχιάτρου (ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε στρατιωτικό περιβάλλον) τους δινόταν αναβολή, μετά δινόταν ετήσια αναβολή και στη συνέχεια από αναβολή σε αναβολή κατέληγαν de facto μακριά απ’ αυτή την υποχρέωση.

«Με τη νομοθεσία που βρίσκεται τώρα ενώπιον της Βουλής προβλέπεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν γνωμάτευσης πενταμελούς επιτροπής, να υπάρχει υποχρέωση παραπομπής από την επιτροπή για υποχρέωση θητείας στην Πολιτική Άμυνα για θητεία 19 μηνών αντί στην αναβολή.

Ο λόγος που είναι 19 μήνες (και όχι 14) είναι διότι στην Πολιτική Άμυνα δεν έχεις υποχρέωση για νυχτερινή υπηρεσία.

Το πρόβλημα αφορά εκείνους που χρησιμοποιούσαν τα κενά της νομοθεσίας. Δεν υπάρχει πρόθεση για αντικίνητρο ούτε πιστεύω ότι η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας θα οδηγήσει εκεί», σημείωσε.

Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι υπάρχει και ένας μικρός αριθμός στρατευσίμων που όντως έχουν λόγους και πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής ρύθμισης.

«Οι περιπτώσεις όπου κάποιοι πραγματικά δεν μπορούν να υπηρετήσουν θα πρέπει να απαλλάσσονται οριστικά. Όχι να αναβάλλουν τη στράτευση και μετά από δέκα χρόνια, αφού επιστρέψουν, να μπορούν κατ’ ευθείαν να μπαίνουν στην αγορά εργασίας», κατέληξε.