Ρόλο νομοθέτη θα μπορούν να αναλάβουν οι πολίτες, χαράζοντας πολιτικές και ασκώντας έλεγχο στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Πρόκειται για όσα προβλέπει νομοσχέδιο και πρόταση νομού, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών που θα απευθύνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα δύο κείμενα που παρέμειναν στο συρτάρι από το 2017 και 2016, αντίστοιχα, αντιμετωπίστηκαν θετικά από τους αρμόδιους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα και τους βουλευτές. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, πρόθεση είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο για ψήφιση από την Ολομέλεια.
Ειδικότερα, ο Επίτροπος του Πολίτη, ΠαναγιώτηςΣεντώνας, ανέφερε στην Επιτροπή ότι οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να θέτουν θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι αναγκασμένο να λογοδοτήσει στην πρωτοβουλία των πολιτών σχετικά με τα όσα θα πράξει. «Είναι δίαυλος συμμετοχής που θα κατοχυρώνει και θα δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να υποβάλλουν οι πολίτες θέματα».
Ο Περί Πρωτοβουλίας Πολιτών Νόμος, ανέφερε, θα δίνει στους πολίτης την ευχέρεια να θέτουν θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των υπογραφών αναφέρεται στις 8.000, όμως ενδέχεται να τροποποιηθεί. Είπε ακόμη, ότι σε συνεργασία με το υφυπουργείο Καινοτομίας ετοιμάζεται ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα συγκεντρώνονται και οι υπογραφές.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που ετοίμασε την πρόταση νόμου, διευκρίνισε ότι ευθυγραμμίζει το κυπριακό με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, εκσυγχρονίζει τη δημοκρατία και δίνει βήμα στους πολίτες. «Η πρόταση αφορά την υποβολή πρωτοβουλιών, μέσω της ψηφιακής συλλογής 5.000 υπογραφών από πολίτες για ένα θέμα που τους απασχολεί. Δηλαδή, με τη συλλογή 5.000 υπογραφών τίθεται ενώπιον της Βουλής με το ενδεχόμενο να καταλήξει σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτό το πλαίσιο υφίσταται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας».
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε το 2016, εμπνέοντας όπως είπε, την κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχέδιου, το οποίο αφορά αντίστοιχη διαδικασία. Εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενός μέσου άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, υποστηριζόμενης από υπογραφές 5.000 πολιτών. Προτείνεται η παροχή δικαιώματος στους πολίτες να υποβάλουν στη Βουλή προτάσεις πολιτικής, καλώντας στη νομοθετική εξουσία να προβεί σε θέσπιση ή τροποποίηση ή κατάργηση νομοθεσίας επί θεματικών κοινού ενδιαφέροντος ή/και κοινής ωφέλειας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Βουλή δεν δεσμεύεται για τον τρόπο που θα συζήσει το επίμαχο θέμα, ούτε επίσης για την ψήφιση του σε νομό. Είπε ακόμη, ότι για τη διαδικασία χρειάζεται ειδικό λογισμικό όπως συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλίας Πολιτών.