Σαράντα εννέα παράπονα δέχθηκε από ασθενείς το «Παρατηρητήριο» της ΟΣΑΚ τον μήνα Μάιο και τα πλείστα εξ αυτών αφορούσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη διευθέτηση ραντεβού με γιατρό, αλλά και την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται για να εξασφαλίσουν καινοτόμες θεραπείες τις οποίες χρειάζονται. 

Από τα παράπονα που κατέγραψε τον μήνα Μάιο το «Παρατηρητήριο» της ΟΣΑΚ, ξεχωρίζει η καταγγελία ασθενούς ο οποίος, όπως ανέφερε, ενημερώθηκε από ιδιαιτέρα ειδικού γιατρού του ΓεΣΥ ότι ο γιατρός θα μπορούσε να τον δει σε δύο μήνες, εάν πήγαινε μέσω του Συστήματος, αλλά εάν ήθελε να πάει ιδιωτικά, τότε υπήρχε ραντεβού διαθέσιμο για την επόμενη ημέρα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν και τρία παράπονα τα οποία αφορούσαν την άρνηση προσωπικού γιατρού να εκδώσει παραπεμπτικό σε ειδικό γιατρό, επικαλούμενος τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στους προσωπικούς γιατρούς ο ΟΑΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην κατηγορία «πρόσβαση σε υπηρεσίες» προστέθηκαν, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, και παράπονα τα οποία αφορούσαν την υποχρέωση για υποβολή σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου πριν την επίσκεψη σε νοσηλευτήριο, με τους πολίτες να εισηγούνται μάλιστα τη λειτουργία κέντρων δειγματοληψίας στους χώρους των νοσηλευτηρίων για να μην ταλαιπωρούνται όσοι είναι χρόνιοι ασθενείς και επισκέπτονται τα νοσοκομεία πολύ συχνά.  Παράλληλα και πέραν από τις αναφορές σε μεγάλη αναμονή για ραντεβού με γιατρό, πολίτες προχώρησαν σε καταγγελίες στο «Παρατηρητήριο» για δυσκολίες στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες που αφορούσαν διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ χρόνιος ασθενής, μη Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο για 15 χρόνια, παραπονέθηκε ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή του στο ΓεΣΥ. Άλλος πολίτης έθεσε θέμα μη συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού του φακέλου από ειδικό γιατρό, ο οποίος τον εξυπηρέτησε με αποτέλεσμα γιατρός άλλης ειδικότητας τον οποίο χρειάστηκε να επισκεφθεί να αναγκαστεί να τον υποβάλει εκ νέου σε εξετάσεις προκειμένου να προχωρήσει σε δική του διάγνωση και να δώσει την απαραίτητη θεραπεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία «Φάρμακα και θεραπείες», τα παράπονα που καταγράφηκαν και κατά τον μήνα Μάιο δεν διαφέρουν από τα παράπονα που είχε δεχθεί το «Παρατηρητήρο» τους προηγούμενους μήνες αφού στην πλειοψηφία τους αφορούν καινοτόμες θεραπείες οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΓεΣΥ. Κάποια παράπονα αφορούσαν ωστόσο αναλώσιμα είδη με τους πολίτες να υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες που τους χορηγούνται είναι πολύ μικρές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες τους για ένα μήνα. 

Τα παράπονα που αφορούσαν «δαπάνες», ήταν αρκετά μειωμένα κατά το μήνα Μάιο και αυτό αποδίδεται και στην σταθεροποίηση των συνειφορών που καταβάλλουν οι ασθενείς κυρίως για την εξασφάλιση φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ. 

Αναλυτικά, από τα 49 παράπονα που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα, τα 23 αφορούσαν την κατηγορία «φάρμακα και θεραπείες», από 6 παράπονα καταγράφηκαν στις κατηγορίες «πρόσβαση σε υπηρεσίες», «δαπάνες», και «ποιότητα υπηρεσιών», ενώ υποβλήθηκαν επίσης, τρία παράπονα που αφορούσαν ισχυριζόμενη ιατρική αμέλεια και 5 παράπονα που αφορούσαν συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτών και σε μια περίπτωση φαρμακοποιού. 

Με συνοπτική αναφορά, η ανακοίνωση κάθε μήνα 

Η ΟΣΑΚ, αρχίζοντας από σήμερα, θα προχωρεί κάθε μήνα σε ανακοίνωση των κατηγοριών τις οποίες αφορούν τα παράπονα που υποβάλλουν στο «Παρατηρητήριο ασθενών» οι πολίτες. Όλα τα παράπονα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, «προωθούνται στους αρμόδιους φορείς για εξέταση ή επίλυση τους  και με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται και οι πολίτες, ενώ και η Ομοσπονδία έχει στα χέρια της ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο βοηθά στον καθορισμό των στόχων της». 

Εξηγώντας τις κατηγορίες παραπόνων, όπως αυτές έχουν διαχωριστεί μέσω του Παρατηρητηρίου, ανέφερε ότι τα παράπονα κάτω από την κατηγορία «δαπάνη» για τον μήνα Μάιο αφορούσαν κόστος επεμβάσεων, επιδόματα, φάρμακα και αναλώσιμα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, ή συνεισφορές φαρμάκων. Στην κατηγορία «ποιότητα υπηρεσιών» περιλαμβάνονταν παράπονα που αφορούσαν το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λάρνακας, τη μη καταχώρηση εξετάσεων στο λογισμικό του ΓεΣΥ και προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλινήρεις ασθενείς. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, «είχαμε καταγγελία εναντίον γιατρού για διευθέτηση ραντεβού, πρόβλημα εγγραφής ασθενούς στο ΓεΣΥ και την ανάγκη για κατοίκον φυσιοθεραπεία σε κλινήρεις ασθενείς», κατέληξε.