Τελεσίδικα ο 43χρονος Ιωσήφ Ιωσήφ, ευρύτερα γνωστός ως «Σήφης» θα λογοδοτήσει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ως κατηγορούμενος για την απόπειρα φόνου του επιχειρηματία Νίκου Ροδοθέου. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί στις 26/11/2018 στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το τριμελές Δικαστικό Σώμα σε χθεσινή ενδιάμεση απόφασή του, έκτασης 25 σελίδων, απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης ώστε να διακοπεί η δικαστική διαδικασία σε βάρος του 43χρονου σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για την απόπειρα φόνου.

Ο δικηγόρος του Ιωσήφ, Γιάννης Πολυχρόνης, με ένσταση που είχε υποβάλει στις 11 του περασμένου Απρίλη, είχε προβάλει τη θέση ότι υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας αλλά και του δικαιώματος του να τύχει δίκαιης δίκης.

Σε αδρές γραμμές, ο κ. Πολυχρόνης είχε προβάλει τη θέση ότι από τη στιγμή που ο 43χρονος δεν περιλήφθηκε στο ίδιο κατηγορητήριο με τους ήδη καταδικασθέντες σε πολυετή φυλάκιση για την ίδια υπόθεση, τους Ντίντι Ρούντολφ και Άνταμ Αμπουραμαντάν, αυτομάτως επηρεάζονται συνταγματικά του δικαιώματα. Υπέδειξε ότι δεν διασφαλίζεται η δίκαιη αντιμετώπισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση τρομοκρατίας: To προφίλ των 5 της λίστας Αζέρου

Ανάμεσα σ’ άλλα είχε υποστηρίξει ότι στη δίκη των Ρούντολφ και Αμπουραμαντάν για την απόπειρα φόνου του Νίκου Ροδοθέου κι ενώ ο «Σήφης» ήταν καταζητούμενος για το ίδιο αδίκημα, γίνονταν άμεσες αναφορές στον τελευταίο. Με απλά λόγια, νομικό επιχείρημα του κ. Πολυχρόνη ήταν ότι βάσει της καταδίκης των δυο άλλων προσώπων, ήταν σαν να είχε προδιαγραφεί η καταδίκη και του δικού του πελάτη, καθώς φερόταν ως συνεργός των τελευταίων, χωρίς να έχει δικαίωμα υπεράσπισης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Εδώ να σημειωθεί ότι για τον «Σήφη» είχαν εκδοθεί δυο εντάλματα σύλληψης τον Δεκέμβριο του 2018 και καταζητείτο για 2,5 χρόνια, καθώς είχε συλληφθεί στις 12/03/2021 στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Στο μεσοδιάστημα είχε καταχωρισθεί ποινική υπόθεση εναντίον των Αμπουραμαντάν και Ρούντολφ για το αδίκημα της απόπειρας φόνου (26/11/2018) για το οποίο καταζητείτο και ο Ιωσήφ. Το Κακουργιοδικείο (υπό διαφορετική σύνθεση) καταδίκασε αμφότερους σε ποινή φυλάκισης 17 ετών στις 08/09/2021.

Ο 43χρονος «Σήφης», τους προηγούμενους μήνες είχε προσφύγει σε δυο περιπτώσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο ισάριθμες φορές το δευτεροβάθμιο Δικαστικό Σώμα απέρριψε τα σχετικά αιτήματα (14/10/21 και 17/01/22 αντίστοιχα). Απώτερος στόχος του ήταν να ακυρωθεί ή να παραμεριστεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σε σχέση με την ίδια εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα την καταδίκη των Ντίντι Ρούντολφ και Άνταμ Αμπουραμαντάν (φυλάκιση 17 ετών).

Σημειώνεται ακόμη πως ο Ιωσήφ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για την απόπειρα φόνου κατά του Ν. Ροδοθέου και αλλά 10 αδικήματα που αφορούν υπόθεση ναρκωτικών.

Τέσσερα σημεία

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (Στ. Σταύρου, Π.Ε.Δ., Χρ. Παρπόττα, Α.Ε.Δ., Α. Πανταζή-Λάμπρου, Ε.Δ.), παρ’ όλα αυτά απέρριψε τις θέσεις της υπεράσπισης, καταγράφοντας τέσσερα σημεία. 

Τα παραθέτουμε αυτούσια: «Πρώτον, στην ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου, ιδωθείσα ως σύνολο (απόφαση ημερ. 3/9/2021 και ποινή ημερ. 8/9/2021) καταδεικνύεται ότι το Κακουργιοδικείο δεν αποφάσιζε την ενοχή του αιτητή για οποιοδήποτε αδίκημα. Δεύτερον, η ονομαστική αναφορά στον αιτητή από το Κακουργιοδικείο ήταν απαραίτητη λόγω του γεγονότος ότι αναφέρεται ρητά και στις λεπτομέρειες αδικήματος των κατηγοριών. Η εξαγωγή συμπερασμάτων συνεπώς επί της αναφερθείσας εμπλοκής του αιτητή, ήταν αναγκαία για τη διαμόρφωση τελικής κρίσης για την ενοχή ή όχι των εκεί κατηγορουμένων στις υπό εξέταση κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Τρίτον, το δικό μας Δικαστήριο δεν δεσμεύεται και δεν θα εφαρμόσει ή ακολουθήσει τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις του Κακουργιοδικείου ακόμα και σε περίπτωση τελεσιδικίας. Τέταρτον, το δικό μας Δικαστήριο θα εξετάσει εξ υπαρχής και εφ’ όλης της ύλης, την όποια προσκομισθείσα κατά την ακρόαση, μαρτυρία. Βάσει αυτής και μόνον θα αποφασίσει την ενοχή ή όχι του αιτητή στα αδικήματα που αντιμετωπίζει».

Ταυτόχρονα, το Κακουργιοδικείο, σύμφωνα με το λεκτικό της ετυμηγορίας του, έδειξε να υιοθετεί τις θέσεις του εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Υπήρξε και πολύ σημαντικό εύρημα του ΕΔΑΔ σε σχέση με τη φύση, την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και την ανάμειξη πολλών προσώπων. Η σχετική αναφορά που ευστόχως έχει εντοπιστεί από τον κ. Αριστείδη, είναι στην παράγραφο 64 της απόφασης» σημειώνει χαρακτηριστικά το Κακουργιοδικείο.