Μετά από πολύμηνο αγώνα παλεύοντας με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας εδώ και των διαδικασιών στις Φιλιππίνες, τελειώνει αίσια η περιπέτεια ενός πατέρα που πάσχιζε να φέρει στην Κύπρο τον εγκλωβισμένο γιο του. 

Χθες, ήρθε το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών προς τον κ. Γιάννη Κυνηγόπουλο, ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα και κάμφθηκαν οι ενστάσεις των Αρχών των Φιλιππινών και έτσι ο 18χρονος γιος του Ιάσονας, θα επιστρέψει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο. Το ΥΠΕΞ ενέτεινε τις προσπάθειές του το τελευταίο διάστημα, ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και τελικά οι Αρχές της χώρας να του επιτρέψουν να ταξιδέψει. Με δάκρυα στα μάτια, ο πατέρας του 18χρονου ανέφερε στον «Φ» ότι μόλις το έμαθε δεν σταμάτησε να κλαίει. «Πασχίζω από το 2010 που τον πήρε η μητέρα του στις Φιλιππίνες με την ανοχή των κυπριακών Αρχών εδώ, για να έρθει πίσω. Τελικά τα καταφέραμε». Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να λυθεί το πρόβλημα και να τελειώσει ο Γολγοθάς του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι προσπάθειες για να έρθει ο Ιάσονας στην Κύπρο άρχισαν όταν ακόμα ΥΠΕΞ ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα και συνεχίστηκαν και τώρα όπου και πέτυχαν. Μάλιστα, για να γίνει κατορθωτό να ταξιδέψει ο 18χρονος, με οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, εκδόθηκαν στο όνομά του προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα, αφού το διαβατήριό του είχε λήξει και δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Στη συνέχεια, οι Αρχές της ασιατικής χώρας είχαν θέσει θέμα προστίμου που επέβαλαν στον νεαρό, επειδή ήταν παράνομος μετανάστης. Αφού πληρώθηκε το πρόστιμο και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, επέτρεψαν στον νεαρό Κύπριο να επιστρέψει. 

Όπως έγραψε ο «Φ», όλα άρχισαν όταν το 2010 η μητέρα του Ιάσονα από τις Φιλιππίνες, τον πήρε και επέστρεψαν στη χώρα της. Στη συνέχεια, αυτή μετέβη σε αραβική χώρα για εργασία και τον άφησε μόνο του. Οι προσπάθειες για να έρθει στην Κύπρο κοντά στον πατέρα του, σκόνταφταν στις διαδικασίες ανανέωσης του διαβατηρίου, κυρίως διότι χρειάζονταν τα βιομετρικά στοιχεία του νεαρού. «Ξέμεινα από χρήματα και φαγητό και γι’ αυτό αναγκάζομαι να εργάζομαι σε αγροτικές δουλειές για έξτρα χρήματα, παρ’ όλο που εδώ στις Φιλιππίνες πληρώνουν πολύ λίγα. Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσω, χωρίς έγγραφα, είμαι ένας άγνωστος χωρίς ταυτότητα», είχε αναφέρει ο ίδιος. Τα έξοδα για το ενοίκιο, το ρεύμα και το νερό κάλυπτε το ΥΠΕΞ της Κύπρου.