Τρομάζουμε από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζουν τις μηχανές να αποκτούν συνείδηση, να γίνονται πιο έξυπνες από τους ανθρώπους και στο τέλος να θέλουν να τους αφανίσουν. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΜ), όμως, απέχει πολύ από όσα παρακολουθούμε  στον κινηματογράφο. Δεν έχει να κάνει με ρομπότ που πολεμούν εναντίον των ανθρώπων, αλλά με μηχανές και προγράμματα που βελτιώνουν τη ζωή μας, ανοίγοντας νέους δρόμους για την επιστήμη, την υγεία, την εκπαίδευση και την καθημερινότητά μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, φέρνοντας σημαντικά νέα επιτεύγματα και ενισχύοντας τις ανθρώπινες ικανότητες και δυνατότητες ανέφερε στη συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», η Ελένη Μαγγίνα, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Οι εφαρμογές που βρίσκει είναι απεριόριστες και εντυπωσιακές: από τα αυτόνομα αυτοκίνητα που μπορούν να «βλέπουν» και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο μέχρι τα ρομπότ που φροντίζουν ηλικιωμένους. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει μεγάλης κλίμακας, έξυπνες αυτοματοποιήσεις που θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην απασχόληση και την αγορά εργασίας. Από μία άλλη οπτική, υπάρχουν εξίσου μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα και τη γνώση που παράγεται από την ανάλυση και μοντελοποίησή τους. Όπως επίσης και σχετικά με τη διαχείριση και εκπαίδευση κεντρικών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι αφού από τη μια τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια, όμως από την άλλη οι επιπτώσεις στο μέλλον μπορεί να είναι τεράστιες. Κάτι που όπως εξήγησε η Ελένη Μαγγίνα μοιάζει να είναι δικαιολογημένο, αφού η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στις μηχανές να έχουν αυτόνομη νοημοσύνη και να παίρνουν αποφάσεις μόνες τους, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. «Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε πότε και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη. Όταν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μηχανές που θα φτάσουν το επίπεδο της συνείδησης και της ευφυΐας τότε θα έρθει και η στιγμή που πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», εξήγησε. Πάντως, έχοντας υπόψη πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες μπορούμε να ενεργήσουμε εγκαίρως, δημιουργώντας εκείνες τις συνθήκες, στις οποίες η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και όχι μια απειλή. Απαραίτητο επισήμανε η Ελληνίδα ειδικος, οι στόχοι που θα έχουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι ευθυγραμμισμένα με εκείνους της ανθρωπότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

-Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη; Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με τη χρήση της;

-Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, παράγοντας σημαντικά νέα επιτεύγματα και ενισχύοντας τις ανθρώπινες ικανότητες και δυνατότητες. Βασιζόμενοι σε πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι η ΤΜ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ευρύτερο καλό, έχουμε τεράστια παγκόσμια ζητήματα όπως η εκπαίδευση (να μαθαίνουμε από οπουδήποτε οποιαδήποτε ώρα), υγεία (επεμβάσεις που διενεργούνται από έξυπνα ρομπότ και αυτοματοποιημένες διαγνώσεις), ενέργεια (έξυπνες αναλύσεις δεδομένων για παρακολούθηση και διάγνωση ενεργειακής απόδοσης για έξυπνα δίκτυα), βιωσιμότητα (μείωση χρήσης ενέργειας και σπατάλης για την επίτευξη των στόχων που τίθενται, ισότητα (μείωση των διακρίσεων, ζητήματα και πολιτικές ασφάλειας κ.λπ.).

-Ποιοι τομείς της καθημερινής μας ζωής επηρεάζονται περισσότερο από τη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης;

-Οι περισσότεροι τομείς θα έλεγα πως επηρεάζονται και μάλιστα με θετικό τρόπο. Μερικά παραδείγματα είναι η γεωργία, βλέπουμε τους αγρότες να παράγουν περισσότερα προϊόντα με λιγότερους πόρους, η ιατρική με την καταπολέμηση ασθενειών και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο αθλητισμός και η βελτίωση των επιδόσεων, η εκπαίδευση, η οποία μπορεί να γίνει διαδραστική, ενώ το metaverse έφερε την τάξη παντού, η διαδικτυακή επιχειρηματικότητα με τις διαδικτυακές αγορές να γίνονται όλο και πιο εύκολες, οι καταναλωτές που έχουν πιο ενεργό ρόλο, τα κοινωνικά δίκτυα και ο αγώνας κατά των ψεύτικων ειδήσεων και της ανάρμοστης συμπεριφοράς. 

-Ο όρος «Ηθική της Μηχανής» εισήχθη πριν από μερικές δεκαετίες με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα αυτόνομα συστήματα ΤΝ συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο, όταν αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους. Πώς θα γίνει η συνύπαρξη των δύο;

-Η ηθική των μηχανών εισήχθη για τη διασφάλιση της ηθικής λειτουργικότητας των έξυπνων μηχανών. Και εδώ, σας παρακαλώ να σημειωθεί πως από τις αρχικές θεωρίες οι έξυπνες μηχανές αναφέρονται ως υποκείμενα και όχι απλώς αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, λοιπόν, επιτρέπει στις μηχανές να έχουν αυτόνομη νοημοσύνη και να παίρνουν αποφάσεις μόνες τους, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και αυτό είναι ήδη πραγματικότητα. Όσον αφορά στη συνύπαρξη, οι μηχανές είναι έτοιμες, αλλά οι άνθρωποι όχι, αν και η έρευνα και η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη Νοημοσύνη σε ορισμένους τομείς. Όσον αφορά στο μέλλον, η συνύπαρξη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο εάν τα συστήματα, που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σχεδιάζονται με ηθικές γνώσεις και στοχεύουν στο να εξυπηρετούν όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο συγκεκριμένες ομάδες, με τα κέρδη από τις μηχανές να επιστρέφονται στην κοινωνία, προσφέροντας μια ανθρωποκεντρική ποιότητα ζωής στον πλανήτη μας.

-Και σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποκτήσει χαρακτηριστικά ανθρώπινης συνείδησης;

-Αν και η ερώτηση δεν εμπίπτει ακριβώς μέσα στα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα, να αναφέρω πως υπάρχουν ειδικοί της γνωστικής επιστήμης που ήδη έχουν ορίσει τον όρο «συνείδηση» στις μηχανές. Στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις ανθρώπινες ικανότητες, πρέπει πρώτα να ορίσουμε ποια έργα μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να ανταγωνιστεί αλλά και να ξεπεράσει. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθείται μέχρι τώρα και για αυτό πρέπει πρώτα να ορίσουμε ποιους στόχους στοχεύει να μιμηθεί ή να υπερβεί. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και για αυτό μόνο χαμηλού επιπέδου γνωστικές εργασίες έχουν αναπτυχθεί με ΤΝ. 

-Εγείρει ηθικά ζητήματα η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι;

-Σε ό,τι αφορά την ηθική της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης σαφώς και υπάρχουν κίνδυνοι. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να πούμε πως είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα. Για παράδειγμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης η συναίνεση πρέπει να είναι απαραίτητη στη χρήση δεδομένων από τους αλγόριθμους. Εξίσου σημαντικά ζητήματα είναι και η ασφάλεια, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, η ισότητα και το απόρρητο δεδομένων που σχετίζεται με την ασφάλεια των αλγορίθμων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε γενικές γραμμές, άλλοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την έλλειψη ιχνηλασιμότητας, τη μεροληψία του προγράμματος, το απόρρητο των δεδομένων, την έλλειψη διαφάνειας και την έλλειψη νομικών ρυθμίσεων. Επίσης, αυτό που πρέπει να ληφθεί και υπόψη είναι και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

-Θα φτάσει κάποτε η ΤΝ στο σημείο όπου η ευφυΐα θα ξεπεράσει την ανθρώπινη ή κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας; Και αν ναι ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι συνέπειες;

-Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε πότε και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη. Όταν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μηχανές που θα φτάσουν το επίπεδο της συνείδησης και της ευφυΐας τότε θα έρθει και η στιγμή που πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Εκείνη η μέρα θα μπορούσε να είναι η στιγμή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει θετικά τον πλανήτη μας. Πρώτα, όμως, πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που θα έχουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι ευθυγραμμισμένοι με εκείνους της ανθρωπότητας. Δεν είναι εύκολο να γίνει και για αυτό όλοι οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που υπάρχουν. 

Η τεχνολογία παρέχει νέες ευκαιρίες για γνώσεις στους μαθητές

-Μπορούν και με ποιο τρόπο οι αλγόριθμοι να συμβάλουν στην επίλυση κρίσεων όπως η προσφυγική ή η κλιματική;

-Η απάντηση είναι φυσικά ναι. Η χρήση της ΤΝ μπορεί να συμβάλει θετικά σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά να αναφέρω μερικούς. 

• Η πρόβλεψη μιας κρίσης πριν συμβεί πραγματικά σημαίνει ότι η συνεργασία μιας ομάδας ειδικών και της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση, την ανάλυση και την αξιολόγηση της κατάστασης.

• Δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων διαδρομών για τις προσφυγικές ροές.

• Μοντελοποίηση του προφίλ των προσφύγων για τον εντοπισμό και την πρόληψη μιας κρίσης.

• Παρακολούθηση και αξιολόγηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και του παγκόσμιου εισοδήματος. 

• Οργάνωση της εργασίας, κατανομή των θέσεων εργασίας με δικαιότερες και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίες, κάτι που θα οδηγήσει στον περιορισμό των ανισοτήτων και σε πιο ισότιμες κοινωνίες. 

• Επίβλεψη της παγκόσμιας πολιτικής, κάτι που θα διασφαλίσει τη Δημοκρατία και ενδεχομένως να οδηγήσει σε λιγότερους πολέμους και συγκρούσεις. 

• Αξιολογήσεις στον τομέα των μεταφορών, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός, παρέχοντας τη δυνατότητα εξεύρεσης των καλύτερων διαδρομών για εξοικονόμηση χρόνου αλλά και ενέργειας. 

• Αποτίμηση της εξάρτησης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι ο κύριος μοχλός της διαφάνειας και της αποδοτικής παραγωγής ενέργειας με έξυπνα δίκτυα και αποτελεσματική αποθήκευση.

-Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει και την εκπαίδευση. Πώς πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να αλλάξει το εκπαιδευτικό μοντέλο σε όλες τις βαθμίδες, ώστε τα παιδιά να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τις εξελίξεις που έρχονται;

-Η εφαρμογή της ΤΝ στην εκπαίδευση βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά μου από οτιδήποτε άλλο. Η εισαγωγή της στην εκπαίδευση και στη διαδικασία εκμάθησης τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκει πολλές εφαρμογές από τη χρήση συμπληρωμένων μαθημάτων στο διαδίκτυο, σε μαθήματα που γίνονται online, σε μαθήματα που συνδυάζουν την παραδοσιακή με την online διδασκαλία μέχρι και τα μαθήματα στο metaverse κάτι που θα δούμε το επόμενο διάστημα να γίνεται πραγματικότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η εκπαίδευση γνώρισε μια αναγκαστική στροφή προς τη διαδικτυακή διδασκαλία και μάθηση λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την πανδημία. Προσωπικά είμαι υπέρ της ανοιχτής εκπαίδευσης και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Η τεχνολογία έδωσε σε όλους τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο νέες ευκαιρίες να μεταδώσουν γνώσεις και να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν καλύτερα. 

Η τεχνολογία έχει παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς παντού νέες ευκαιρίες για να μεταδώσουν γνώσεις και να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν. Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έδωσε τη δυνατότητα στους δασκάλους να κάνουν τεράστια βήματα μέσα στην τάξη. Η επαυξημένη πραγματικότητα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς στην οικονομία της τεχνολογίας, αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν είχε λάβει ιδιαίτερη προσοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε να γίνεται. Ταυτόχρονα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα χρειαστεί να αλλάξουν, ώστε τα παιδιά από νωρίς να μορφώνονται κατάλληλα και να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις όπως τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη γιατί και πώς πρέπει να την χρησιμοποιούμε, ώστε να έχουν καλύτερη κατανόηση του ψηφιακού κόσμου μέσα στον οποίο ζουν. Και αυτό πρέπει να γίνεται από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους.

Συνύπαρξη ανθρώπων και μηχανών

-Τελικά, η συνεργασία ανθρώπων και ΤΝ δημιουργεί νέες προοπτικές εξέλιξης για τους ανθρώπους; Σε βάθος χρόνου, βλέπετε υβριδικές μορφές ανθρώπου-μηχανής;

-Πιστεύω πως στο προσεχές μέλλον δεν θα δούμε υβριδικούς ανθρώπους –μηχανές, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται στον κινηματογράφο. Ωστόσο, η προσέγγιση ανθρώπων και μηχανών θα μεταμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, θα επεκτείνει τις ανθρώπινες γνωστικές τους ικανότητες, θα ωθήσει τους ανθρώπους στην επίτευξη εργασιών υψηλού επιπέδου και θα επεκτείνει τις φυσικές τους δυνατότητες.

-Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης φέρεται να προσφέρουν το πλεονέκτημα της αμεροληψίας στη λήψη αποφάσεων. Πώς όμως θα συμβεί αυτό όταν τα δεδομένα με τα οποία τα φορτώνουμε περιέχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις;

-Το πρόβλημα στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων δεν είναι η τεχνολογία, αλλά εμείς οι ίδιοι. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μεροληψίας στα συστήματα ΤΝ: Προκατάληψη δεδομένων και κοινωνική μεροληψία. Οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα για να λειτουργήσουν και εμείς χρειάζεται να διασφαλίσουμε πως θα τους τροφοδοτήσουμε με τα ορθά δεδομένα. Η κοινωνική μεροληψία από την Τεχνητή Νοημοσύνη και πάλι προκαλείται με τα δεδομένα και τα στοιχεία που εμείς δίνουμε στις μηχανές. Πολλά παραδείγματα έχουν δείξει ότι πολλά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι προκατειλημμένα γιατί εμείς τα τροφοδοτήσαμε για να μάθουν με βάση δεδομένα που περιείχαν μεροληπτικές πληροφορίες (πιστωτική κάρτα της Apple, τα εργαλεία πρόσληψης της Amazon). Χρειάζεται να αναπτύξουμε κατανοητή από τους ανθρώπους Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να μπορούμε να ανιχνεύουμε τη μεροληψία στις βάσεις δεδομένων και τους αλγόριθμους, προκειμένου να εντοπίζουμε εκείνες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων ώστε στη συνέχεια να ελαχιστοποιείται το επίπεδο μεροληψίας στο μικρότερο δυνατόν επίπεδο.

Aντί να φοβόμαστε το άγνωστο να επιλέξουμε να ενημερωθούμε

 -Η ταινία Α.Ι του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ξεδιπλώνει ορισμένες ανατριχιαστικές πτυχές του ζητήματος, όπως όντα ΤΝ με μεγάλη ευφυΐα που εν τέλει να αναπτύσσουν και συναισθήματα, προς έκπληξη των ανθρώπων. Πόσο απομακρυσμένο είναι αυτό το ενδεχόμενο; Γιατί φαντάζει τρομαχτικό.

-Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πρόκειται, όντως για μια ταινία γύρω από τα ανθρώπινα συναισθήματα μέσα από μια επιστημονική πλοκή που θυμίζει παραμύθι. Αν είναι ένα μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή την ταινία είναι η επιθυμία στην ανθρώπινη φύση, που υπάρχει για αγάπη. Οι σκηνοθέτες πήραν αυτή την ανάγκη και δημιούργησαν μια ταινία, παρουσιάζοντας ένας ανθρωποειδές που έχει αναπτυγμένα συναισθήματα. Αν και μπορούμε να το εκλάβουμε αυτό ως απειλή, ίσως θα μπορούσε να αξιολογήσουμε πόσο πολύτιμη θα μπορούσε να είναι για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες σε σχέση με τους ηλικιωμένους και την παροχή φροντίδας, για παράδειγμα. Τα συναισθήματα είναι κάτι σύνθετο για τους ανθρώπους. Αποτελούν την κορύφωση του νευρολογικού μας συστήματος, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της λειτουργίας των νεύρων. 

Επίσης, υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν τα συναισθήματα, το κοινωνικό περιβάλλον, η μνήμη, οι σκέψεις ή βασικές ανάγκες όπως το νερό ή αποδοχή. Προς το παρόν μπορούμε να έχουμε την ένωση τεχνολογίας και συναισθημάτων σε συγκεκριμένες εκφράσεις δραστηριότητας επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. Μπορούμε να αναλύσουμε τα συναισθήματα μέσω σημάτων, αλλά η δημιουργία της πραγματικής αίσθησης ενός συναισθήματος είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση για τους προγραμματιστές και τους επιστήμονες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορούμε να μάθουμε ένα ρομπότ να αγαπά; Μπορούμε να διδάξουμε ένα ρομπότ να αξιολογεί τα συναισθήματα ενός ανθρώπου; Μπορούμε να παρέχουμε δεδομένα για να αναλύσει το ίδιο το ρομπότ την κατάσταση (χτύπους καρδιάς, αριθμό αναπνοών ανά λεπτό κ.λπ.), αλλά δεν είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο συναισθάνονται οι άνθρωποι πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι.  Η επίγνωση του τι συνεπάγεται η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική, ώστε η κοινωνία να είναι σε θέση να είναι πλήρως ενημερωμένη για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και έτσι αντί να φοβόμαστε το άγνωστο, μπορούμε να επιλέξουμε να ενημερωθούμε και να γνωρίζουμε τι μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη της ΤΝ στην κοινωνία μας.

Info: Η Ελένη Μαγγίνα θα είναι ανάμεσα στους ομιλητές του Cyprus Forum, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του φετινού συνεδρίου στο http://2022.cyprusforum.cy/.