Τον βαθμό εμπλοκής του κατά τη διαδικασία εξαγωγής ειδών «διπλής χρήσης» από την Κύπρο, διευκρινίζει με χθεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Τελωνείων.
Αφορμή για την ανακοίνωση είναι το προχθεσινό δημοσίευμα του «Φ» με τίτλο «Έτσι εξάγονται οι πατέντες υποκλοπών από την Κύπρο». Στο σχετικό ρεπορτάζ, όπως υποδηλώνεται και στον τίτλο, καταγράφαμε τη διαδικασία εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα σημειώματα στα σχετικά έντυπα που συμπληρώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες για σκοπούς έκδοσης άδειας εξαγωγής από το αρμόδιο υπουργείο (Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας). Αναφερόμασταν -μεταξύ άλλων- και στον νενομισμένο έλεγχο του Τμήματος Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών.
Το εν λόγω τμήμα, λοιπόν, διευκρινίζει ότι «επιτρέπει την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης μόνο σε περίπτωση που συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής που εκδίδεται από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας». Προστίθεται πως «διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους ούτως ώστε να διαπιστωθεί ότι η άδεια εξαγωγής αντιστοιχεί και συνάδει με τα δηλωθέντα στοιχεία στη διασάφηση εξαγωγής και με τα προς εξαγωγή εμπορεύματα. Στις περιπτώσεις θαλάσσιου φορτίου εφόσον ικανοποιηθεί, εκδίδει την σχετική άδεια φόρτωσης».
- Έγγραφα δείχνουν τη διασύνδεση παρακολουθήσεων με την Κύπρο
- Κάνουν τα στραβά μάτια για τις παρακολουθήσεις
Το Τμήμα Τελωνείων ξεκαθαρίζει, μάλιστα, το ρόλο του σε σχέση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα είδη «διπλής χρήσης». Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το Τμήμα Τελωνείων δεν είναι αρμόδιο για την έκδοση οποιωνδήποτε αδειών εξαγωγής που αφορούν εμπορεύματα που εμπίπτουν στα ελεγχόμενα είδη διπλής χρήσης με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/821. Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τα είδη ‘διπλής χρήσης’ αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας την οποία εφαρμόζει το Τμήμα Τελωνείων στα πλαίσια εφαρμογής νομοθεσιών άλλων Τμημάτων. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Τελωνείων ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα για τη διαδικασία εξαγωγής εμπορευμάτων».
Σύμφωνα με το προχθεσινό δημοσίευμά μας, υπάρχει σχετικά μεγάλος αριθμός εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο και οι οποίες εξάγουν λογισμικά παρακολουθήσεων. Μάλιστα, είχαμε αποκαλύψει το περιεχόμενο εντύπου που συμπληρώθηκε με απώτερο στόχο έκδοση άδειας από το υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να εξαχθεί προϊόν παρακολούθησης από επιχειρηματική οντότητα ξένων συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο.
Οι εν λόγω εταιρείες αν και κάνουν πλήρη περιγραφή του λογισμικού παρακολούθησης, εντούτοις αναφέρουν ότι το προϊόν εξάγεται για σκοπούς επίδειξης (demo). Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική.
Το θέμα προϊόντων «διπλής χρήσης» πονοκεφαλιάζει την Ε.Ε. Όπως σημειώναμε, αν και αυτά τα αγαθά μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας, χρησιμοποιούνται και καταχρηστικά από αυταρχικά καθεστώτα για να ασκήσουν έλεγχο στον πληθυσμό ή από τρομοκρατικές ομάδες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.