Νέο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό και επιφέρει την ανεξαρτησία της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ, ετοιμάστηκε πρόσφατα ώστε να συνάδει και με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ετοίμασε το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ. Όπως ανέφερε στον «Φ» η Επίτροπος Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, το φαινόμενο της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στο χώρο του αθλητισμού, θεωρείται «σύμπτωμα» κυρίως του επαγγελματικού αθλητισμού και της «εμπορευματοποίησής» του με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής επίδοσης των αθλητών. Η φαρμακοδιέγερση απειλεί τον αθλητισμό πολυεπίπεδα θέτοντας υπό αμφισβήτηση το αξιακό-ηθικό σύστημα και πνεύμα του.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Αρχής, κατόπιν συστάσεων των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ειδικών σε θέματα αντιντόπινγκ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) σε σχέση με τις προβλεπόμενες και νομικά δεσμευτικά υποχρεώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη Διεθνή Σύμβαση κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Αντί-Ντόπινγκ. Σκοπός του είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, την προστασία της υγείας των αθλητών, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και ίσων ευκαιριών στις αθλητικές διοργανώσεις και τη διατήρηση της ακεραιότητας της άθλησης μέσω της σύστασης και του πεδίου εφαρμογής της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ ως Εθνικού Φορέα Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και άλλων αρμόδιων σωμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Ζαννέτου, ο υφιστάμενος ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ ενισχύεται περαιτέρω μέσω της αναδιάρθρωσης/ ανασύστασής της. Η ήδη εξαιρετικά σημαντική δουλειά της Αρχής θα αναβαθμιστεί μέσα από μια σειρά νομοθετικών προτάσεων που προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Οι νέες πρόνοιες προβλέπουν τον διορισμό της Αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο αντί από τον υπουργό όπως συμβαίνει σήμερα, τον γενικότερο καθορισμό του πεδίου και πλαισίου λειτουργίας της, το διορισμό των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της Επιτροπής Εξαιρέσεων Χρήσης για Θεραπευτικό Σκοπό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: CIES: Ο Λοΐζου στους 250 πιο υποσχόμενους νέους παγκοσμίως
Επίσης, προσθέτει η Επίτροπος, προβλέπεται ο διαχωρισμός διοικητικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της Αρχής που δεν υπήρχε και αποτέλεσε σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρόβλεψη για πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή ως τον ανώτατο εκτελεστικό λειτουργό. Έχει προβλεφθεί επίσης και η ανεξαρτησία του προϋπολογισμού της Αρχής που επίσης αποτελούσε σύσταση στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας του ρόλου της. Σήμερα, η Αρχή λειτουργεί κυρίως με τον Πρόεδρο, ο οποίος εκτελεί και χρέη εκτελεστικού διευθυντή, και τα μέλη της ενώ με το νομοσχέδιο προτείνεται η δημιουργία υπηρεσίας που διαθέτει γραφείο και προσωπικό.
Συνοπτικά το νομοσχέδιο ρυθμίζει:
>> Τη σύσταση της Αρχής και τα μέλη που την απαρτίζουν, τα σχετικά προσόντα και κωλύματα για διορισμό.
>> Απαγορεύσεις ορισμένων δραστηριοτήτων των μελών της Αρχής.
>> Τα όργανα της Αρχής που είναι το Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής, ο οποίος λογοδοτεί στον Πρόεδρο και στα μέλη της Αρχής και είναι υπεύθυνος για την ορθή διαχείριση και διεύθυνση των λειτουργιών και υποθέσεων της Αρχής και για την εκτέλεση των αποφάσεων της.
>> Τις αρμοδιότητες της Αρχής ως εθνική Αρχή αρμόδια για ελέγχους ντόπινγκ.
>> Εισηγήσεις προς τον υπουργό για σχετικά θέματα ντόπινγκ και για βελτιώσεις των ελέγχων.
>> Τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ και προγραμμάτων πρόληψης του ντόπινγκ.
>> Το διορισμό των Πειθαρχικών Συμβουλίων (πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου) για την εκδίκαση και επιβολή κυρώσεων και ποινών σε αθλητές και άλλα πρόσωπα που υπέχουν πειθαρχική ευθύνη για παράβαση των διατάξεων του νόμου και του Διατάγματος.
>> Τον διορισμό της Επιτροπής Εξαίρεσης Χρήσης για Θεραπευτικό Σκοπό για την εξέταση σχετικών αιτημάτων.
>> Τη συνεχή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).
>> Την εποπτεία και συνεργασία εφαρμογής των διατάξεων του νόμου με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τις Εθνικές Ομοσπονδίες.
>> Την υποβολή ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων και οικονομικής διαχείρισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).
Ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Αρχής Αντι-Ντόπινγκ, δρα Μιχάλη Πέτρου, η αναδιοργάνωση της με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ και που να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στον ρόλο που η Αρχή καλείται να διαδραματίσει, για την προστασία του καθαρού αθλητισμού στη χώρα μας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναφέρει, δημιουργείται ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Αρχής, το οποίο διασφαλίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία της, χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα.
Κατά τον κ. Πέτρου, η ανάγκη για το νομοσχέδιο προκύπτει αφενός από τον αναθεωρημένο Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ και τις Διεθνείς Προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ, τα οποία η Κυπριακή Αρχή Αντι-ντόπινγκ υποχρεούται να εφαρμόζει αλλά και από τις Διεθνείς Συμβάσεις κατά του ντόπινγκ (δηλ. τη Σύμβαση Αντι-ντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Διεθνή Σύμβαση κατά του Ντόπινγκ της UNESCO) που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία. Καταλύτης στην ετοιμασία του νομοσχεδίου ήταν και η αξιολόγηση της Κυπριακής Αρχής Αντι-Ντόπινγκ και γενικότερα των πολιτικών αντι-ντόπινγκ της χώρας μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2019 και των συστάσεων που μας έγιναν μετά από την αξιολόγηση αυτή.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των υποθέσεων παράβασης των κανόνων αντι-ντόπινγκ στη χώρα μας παραμένει χαμηλός, δεν εφησυχάζουμε, τονίζει ο κ. Πέτρου. «Ευελπιστούμε ότι, με το νέο νομικό πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί και την επαρκή στελέχωση και οικονομική στήριξη της Κυπριακής Αρχής Αντι-Ντόπινγκ που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας, μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην καταπολέμηση του ντόπινγκ από τον Κυπριακό αθλητισμό, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την υγεία των αθλητών μας και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων στον αθλητισμό», σημειώνει.
Η Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ έχει ποικίλη δράση με κύριο σκοπό την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Στις δράσεις της περιλαμβάνονται οι έλεγχοι ντόπινγκ, η διαχείριση των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους, η επιβολή ποινών καθώς και η διεξαγωγή ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων πρόληψης κατά του ντόπινγκ, αλλά και η έρευνα, σε συνεργασία με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι ο δρ. Πέτρου είναι πρόεδρος της Αρχής από την ίδρυση της το 2009. Έχει μεγάλη εμπειρία από το αντι-ντόπινγκ αφού διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ά. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος του Monitoring Group για το αντι-ντόπινγκ στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2018 και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ από το 2020.