Η Αρχή Ηλεκτρισμού σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή έλαβαν το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με 14 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 84MW στην περιοχή Αχερά (Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και Μιτσερό). Με βάση τον διαχωρισμό που συμφώνησαν ΑΗΚ και Αρχιεπισκοπή, τα φωτοβολταϊκά συστήματα για εμπορική χρήση θα είναι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 42 MW για την κάθε εταιρεία. Η ΑΗΚ προχώρησε σε διαγωνισμό για κατασκευή πάρκου 8MW και σύμφωνα με πληροφορίες μας σε ανάλογη κίνηση προχωρεί σύντομα και η Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα περιλαμβάνουν μικρής κλίμακας αλλαγές στην τοπογραφία και στα ανάγλυφα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του εδάφους καθώς τα έργα θα περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες επεμβάσεις στο τοπίο. Η σύνδεση του έργου με τον υποσταθμό της ΑΗΚ θα γίνει με τον υποσταθμό Αχερά με υπόγειες καλωδιώσεις, ενώ η σύνδεση του υποσταθμού Αχερά με το δίκτυο της ΑΗΚ θα γίνει με γραμμή ενάεριας μεταφοράς υψηλής τάσης για την οποία εκδόθηκε γνωμοδότηση από την Περιβαλλοντική Αρχή στις 16/04/2019, και η οποία βρίσκεται σε απόσταση 4,5 Km από το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς.

Για την κατασκευή των προτεινόμενων φωτοβολταϊκών πάρκων θα χρησιμοποιηθούν μονοκρυσταλλικά ή πολυκρυσταλλικά πλαίσια μέχρι 400Wp, καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης, μετατροπείς τάσης, μετασχηματιστές, εξοπλισμός προστασίας χαμηλής και μέσης τάσης, ηλεκτρονικός εξοπλισμός μετρήσεων και ελέγχου και συστήματα ασφαλείας.

Για τη μετακίνηση της κοίτης του ποταμού Κορυβά προς βορρά και την κατάργηση τμήματος του καναλιού αποστράγγισης έγινε υδρολογική μελέτη με βάση τις υποδείξεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Το έργο συνορεύει κυρίως, με κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες (μη αρδεύσιμες), αλλά και 2 σφαγεία ( Cypra και Α&Α). Οι εν λόγω δραστηριότητες επηρεάζουν ήδη σε κάποιο βαθμό αρνητικά την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα θορύβου της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία του έργου στην περιοχή δεν αναμένεται να συμβάλει συναθροιστικά στις επιπτώσεις, όσον αφορά τη σκόνη και τον θόρυβο, καθώς και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως υγρά και στερεά απόβλητα. Εκτιμάται όμως, ότι συναθροιστικές επιπτώσεις χαμηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών.

Οι συναθροιστικές επιπτώσεις της απώλειας κτηνοτροφικής/γεωργικής γης από την υλοποίηση του έργου σε συνάρτηση με την αδειοδότηση και άλλων μελλοντικών αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, θεωρούνται σημαντικές και αφορούν τη κατάληψη γης, και την αλλαγή χρήσης της γης. Το έργο αναμένεται να επηρεάσει επίσης την γεωργική δραστηριότητα όπως και τον γεωργικό/κτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής. Οι αναμενόμενες επιπτώσεις στον χαρακτήρα του τοπίου, στα υδατικά στοιχεία και στα είδη χλωρίδας, που δύναται να προκύψουν, έχουν ληφθεί υπόψη κατά το στάδιο σχεδιασμού έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτές.

Κατά την αξιολόγηση του έργου, έχει διαπιστωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) ΕΖΔ Περιοχή Μιτσερού-Αγροκηπιάς και τα αντικείμενα προστασίας της. Συγκεκριμένα, για τους οικότοπους δεν αναμένεται επηρεασμός αφού το έργο χωροθετείται εκτός των ορίων της ΕΖΔ (535 μ.), ενώ δεν έχουν καταγραφεί εντός των τεμαχίων τα δύο προτατευόμενα είδη χλωρίδας. Σχετικά με τα δύο είδη χειροπτέρων, το καταφύγιο τους δεν θα επηρεαστεί από το έργο, αφού απέχει 4,51km από το όριο της ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η έκθεση προελέγχου που εκδόθηκε τον Ιούνιο 2022 δεν απαιτεί την εκπόνηση Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και το έργο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΕΖΔ, συνεπώς δύναται να προχωρήσει η περαιτέρω περιβαλλοντική αξιολόγησή του από την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.