Απόγνωση για το μέλλον του παιδιού της εξέφρασε στον «Φ» η μητέρα μιας μαθήτριας της β’ τάξης δημοτικού, η οποία πρόκειται να μετακινηθεί σε Ειδική Μονάδα. Η μητέρα Νίκη Καραολή, που καταγγέλλει διάκριση και παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού της, σημείωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά και ότι θα σκεφτεί ακόμη και να κρατήσει στο σπίτι την 8χρονη. Καταδίκασε, παράλληλα, το γεγονός ότι δεν γίνεται σεβαστή η επιθυμία του παιδιού και της οικογένειας, μιλώντας για ετσιθελικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, η κ. Καραολή σημείωσε ότι τόσο η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής όσο και η Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποφάνθηκαν το παιδί να φοιτήσει σε Ειδική Μονάδα. «Το χειρότερο είναι ότι στην τελευταία επιστολή μου αναφέρουν ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και ότι δεν θα λάβουν υπόψη άλλη ένσταση. Δηλαδή με το έτσι θέλω θα βάλουν το παιδί στη μονάδα, χωρίς τη συναίνεση των γονέων του».
Όπως σημείωσε, το παιδί έχει διαγνωστεί με Σύνδρομο Γιάκομπσεν (Jacobsen) και σοβαρής μορφής ΔΕΠΥ. Το σύνδρομο αυτό, εξήγησε, συνδέεται με καρδιολογικά, νοητικά και κινητικά προβλήματα. «Το παιδί μας έχει ξεπεράσει πάρα πολλά από τα προβλήματά του. Λόγω των κινητικών του προβλημάτων δυσκολεύεται να γράψει και χρειάζεται τη βοήθεια συνοδού και επίσης περισσότερο χρόνο από τα άλλα παιδιά. Όμως, η αντίληψή της είναι σε καλό επίπεδο, είναι συνεννοήσιμη, καταλαβαίνει, μιλάει κανονικά. Όποιο παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να το βάζουμε στη μονάδα;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθητές με οπτική αναπηρία έμειναν με χαλασμένο εξοπλισμό
Στο παιδί, είπε, αρέσει να βρίσκεται στην τάξη και είναι επιμελής. «Έχει ενταχθεί στο σχολείο, είναι κοινωνική και έχει φίλους. Προσπαθεί πάρα πολύ». Η κ. Καραολή σημείωσε ακόμη ότι το παιδί δεν θέλει να πάει στην Ειδική Μονάδα, καθώς πήγε δύο φορές σε θερινό τμήμα. «Είχε άσχημη εμπειρία και έκλαιγε. Πλέον δεν θέλει να πάει».
Όπως σημείωσε η μητέρα, από πέρσι τους πιέζουν να πάει το παιδί στη μονάδα. «Έχουμε κάνει ενστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία είχα παρευρεθεί, εξηγώντας την κατάσταση. Επέμενα εγώ, επέμεναν και εκείνοι. Δεν περίμενα ότι δεν εισακούονται οι γονείς», είπε και τόνισε ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με δικηγόρο για να ακολουθήσουν και τη δικαστική οδό.
«Πέρα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού, διαπιστώνουμε διάκριση σε βάρος του. Υπάρχουν άλλοι μαθητές στο σχολείο που συνεχίζουν με συνοδό και δεν τους έστειλαν σε Ειδική Μονάδα. Τους έδωσαν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας. Από πέρσι ζητήσαμε και εμείς, όπως και τεχνολογικό εξοπλισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριος Στυλιανίδης, διευκρίνισε στον «Φ» ότι σε τέτοιες περιπτώσεις εισακούονται οι απόψεις των γονέων, όμως, με βάση τη νομοθεσία η τελική απόφαση ανήκει στις Επιτροπές. Αυτές καταρτίζονται από ειδικούς που αξιολογούν την κάθε περίπτωση και δρουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Από εκεί και πέρα, τόνισε, εκείνο που έχει στη διάθεσή του ο γονιός είναι να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.