Φορτηγά-βολίδες κυκλοφορούν κυρίως στους υπεραστικούς δρόμους, πολλές φορές με υπερβολική ταχύτητα θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των ιδίων των οδηγών των φορτηγών αλλά και τη ζωή οδηγών και επιβατών άλλων οχημάτων. Είναι εμφανές, πως με την ταχύτητα με την οποίαν κινούνται τέτοια οχήματα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν εγκαίρως αν παραστεί ανάγκη λόγω και του φορτίου που συνήθως μεταφέρουν.
Για να υπερβεί κάποιος το καθορισμένο όριο σημαίνει πως παρεμβαίνει στον κόφτη ταχύτητας που είναι τοποθετημένος στο όχημα. Ορισμένοι από τους οδηγούς, όχι μόνο υπερβαίνουν ελαφρώς το επιτρεπόμενο όριο των 90 χιλιομέτρων, κάτι το οποίο μπορεί να αποδοθεί σε στιγμιαίο πάτημα του γκαζιού, αλλά φτάνουν και ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επιδίδονται σε κόντρες με οδηγούς μικρών επιβατικών οχημάτων. Κάποιοι από τους οδηγούς εξακολουθούν να κινούνται πέραν του καθορισμένου ορίου παρόλον ότι πάντα υπάρχει κίνδυνος να ανακοπούν και να καταγγελθούν. Πέραν του επιτρεπόμενου ορίου κινούνται και λεωφορεία, κυρίως τουριστικά. Σημειώνεται, πως το μέγιστο όριο για τα φορτηγά είναι τα 90 χιλιόμετρα και για τα λεωφορεία τα 100.
Σύμφωνα με το Άρθρο 6Α του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κίνησης Νόμων (τροποποίηση από Ν.20(Ι)/2002) προνοείται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων, αν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τεχνικού ελέγχου διαπιστωθεί επέμβαση στον κόφτη, με τρόπο που να μπορεί το όχημα να υπερβεί την καθορισμένη ταχύτητα. Με βάση την ίδια νομοθεσία προνοείται επίσης ποινή φυλάκισης ενός έτους στον οδηγό, αν οδηγεί πέραν της καθορισμένης ταχύτητας και γνωρίζει ότι έχει γίνει επέμβαση στη συσκευή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκστρατεία ελέγχου από την Αστυνομία σε φορτηγά και λεωφορεία
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κατέθεσε ενώπιον της Βουλής εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει ζητήματα που σχετίζονται με τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών. Ειδικότερα, λαμβάνεται πρόνοια για τις ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα ανώτατα όρια ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου οδήγησης, τα κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, καθώς και του σχετικού κανονισμού (ΕΕ αριθ. 165/2014), όσον αφορά τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κυκλοφορία περίπου 3.000 λεωφορεία τα οποία απαιτείται να φέρουν ταχογράφο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περισσότερα από 15.000 φορτηγά από 3,5 τόνους και άνω. Τα οχήματα αυτά επηρεάζονται από τους νέους κανονισμούς που αφορούν τους ταχογράφους οι οποίοι καταγράφουν και τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών, ενώ μπορούν να ελέγξουν και την ταχύτητα των οχημάτων. Ο νέος Κανονισμός που προωθήθηκε στη Βουλή, υιοθετεί ένα βελτιωμένο είδος συσκευής ταχογράφου (τον ευφυή ταχογράφο) με την εφαρμογή του οποίου στοχεύεται ένα πιο ασφαλές, αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα καταγραφής δεδομένων και ελέγχου στις οδικές μεταφορές. Ωστόσο, δεν θα είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση του υφιστάμενου ταχογράφου με τον έξυπνο ταχογράφο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται η Α’ φάση για τις κάμερες – Εξώδικο εντός 5 ημερών
Σημειώνεται, πως ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των οδηγών (που ελέγχεται μέσω του ταχογράφου) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Ωστόσο, ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μπορεί να αυξηθεί μέχρι 60 ώρες, εφόσον ο μέσος χρόνος εργασίας του μετακινούμενου εργαζόμενου ή του αυτοαπασχολούμενου οδηγού σε περίοδο 4 μηνών, δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, η νομοθεσία προνοεί πως μετά από έξι διαδοχικές ώρες εργασίας, ο οδηγός θα πρέπει να κάνει διάλειμμα, τουλάχιστον 15 λεπτών. Όταν η εργασία κυμαίνεται μεταξύ 6-9 ώρες το διάλειμμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά, ενώ από 9 ώρες και άνω τουλάχιστον η ανάπαυση πρέπει να είναι 45 λεπτά.
Με βάση τον νέο κανονισμό, οποιοδήποτε πρόσωπο παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε διατάξεις του Νόμου ή των Κανονισμών είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.417 ή και στις δύο αυτές ποινές.