Η απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω ούτως ώστε σταδιακά να καλύψει όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, λήφθηκε (καθώς πρόκειται για μεταρρύθμιση που εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 – 2026) και άρχισε ήδη η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και των Κανονισμών στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. 

Κι ενώ πρόκειται για μεταρρύθμιση, η οποία τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης από όλους τους φορείς, εντούτοις συγκεκριμένα σημεία προκαλούν τις διαφωνίες της ΠΟΕΔ, που διαμηνύει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια θα οδηγήσει στην υποβάθμιση ή/και στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, μας βρίσκει κάθετα και εκ διαμέτρου αντίθετους και θα προκαλέσει την αντίδραση της Οργάνωσης». 

Διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους άρχισαν από διάφορες κατευθύνσεις να τίθενται θέματα, τα οποία σχετίζονται με σημεία που αφορούν κυρίως τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αναμφισβήτητα θα εμπλακεί καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν θα μπορούν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες που θα προκύψουν από την επέκταση του ηλικιακού ορίου προς τα κάτω, ο «Φ» εντόπισε τις συγκεκριμένες αναφορές στην έκθεση αντικτύπου, που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συζήτηση για επέκταση της Προδημοτικής

Συγκεκριμένα, σε αυτή αναφέρεται:

>> Η πρόταση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που θα κληθούν να εγγράψουν παιδιά που θα εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα που θα επηρεαστούν, τα οποία δεν θα εξασφαλίσουν θέση σε δημόσια και κοινοτικά Τμήματα, με κρατική επιχορήγηση των μηνιαίων διδάκτρων τους.

>> Κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας θα κληθούν να παρέχουν υπηρεσίες τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έναντι αμοιβής. Το υπουργείο Παιδείας δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι ποσοστό των νηπιαγωγείων θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο επιχορήγησης.

>> Επέκταση των δραστηριοτήτων των υφιστάμενων επιχειρήσεων (ιδιωτικών νηπιαγωγείων) λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών/ριών υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή/και δημιουργία νέων τέτοιων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» για μείωση ορίου εισδοχής στην προδημοτική

Η χρήση του όρου «επιχειρήσεις» για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία προκάλεσε και την αντίδραση της προέδρου της ΠΟΕΔ, Μύριας Βασιλείου, η οποία έσπευσε να θίξει το ζήτημα της στήριξης ιδιωτικών σχολείων, τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία δημόσιων και στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, όπου και διατύπωσε τις θέσεις της οργάνωσής της.

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα, η κ. Βασιλείου ανέφερε στον «Φ» ότι «η αναφορά ότι η κτηριακή αναβάθμιση ή ανέγερση δημόσιων νηπιαγωγείων είναι αδύνατον να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου τετραετίας, θεωρούμε ότι δεν ευσταθεί. Με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό από πλευράς υπουργείου Παιδείας και αίθουσες μπορούν να κτιστούν και κτήρια να αναβαθμιστούν». Η κ. Βασιλείου διερωτήθηκε επίσης εάν τελικά «το ζητούμενο είναι η επιχορήγηση της Παιδείας ή των ‘επιχειρήσεων’ και των γονέων». 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει από την περασμένη χρονιά σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας, παραθέτοντας τις θέσεις της για το όλο ζήτημα. Μεταξύ των σημείων που έθιγε τότε, είναι και το πώς ένας σχεδιασμός που αφορά την προς τα κάτω επέκταση της υποχρεωτικής δημόσιας δωρεάν Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, που θα συνοδεύεται και με σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, ολοκληρώνεται με σχεδιασμούς μέχρι το 2026. Τι αναμένεται να γίνει μετά το 2026; Πώς θα ικανοποιούνται οι ανάγκες φοίτησης των παιδιών αυτών;  

Συμφωνία Επιτρόπου έπειτα από προβληματισμό

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας διατυπώθηκε και η θέση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου. Όπως αναφέρθηκε, η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για την επέκταση προς τα κάτω κινείται προς την ορθή κατεύθυνση καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της στήριξης του κράτους προς τους εργαζόμενους γονείς αλλά και στην ευημερία των παιδιών τους. Ωστόσο, η Επίτροπος επεσήμανε το εξής σημείο που προβληματίζει: «Κατά πόσο αυτό το μέτρο θα διασφαλίζει επαρκώς την εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και να είναι ανάλογη της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητας των παιδιών, στη βάση των αναπτυσσόμενων τους δεξιοτήτων». 

Μάλιστα, η αρμόδια Επίτροπος μετέφερε τον προβληματισμό της αυτό κι επίσημα στο υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας σε σχετικό της σημείωμα για το θέμα, ότι έλαβε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου, μία αρκετά περιεκτική απάντηση. 

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του ο γενικός διευθυντής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αρχή της σπειροειδούς μάθησης που διέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης καθώς και στους τέσσερις τομείς ανάπτυξης που δίνονται έμφαση στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και είναι η προσωπική και κοινωνική συνειδητοποίηση, η συναισθηματική ενδυνάμωση, η νοητική ενδυνάμωση και οι κινητικές ικανότητες. 

Αφού η κ. Μιχαηλίδου αναλύει τη θέση της και παρουσιάζει σημεία, τα οποία σχετίζονται και με σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς συστάσεις, καταλήγει στην τοποθέτησή της: «Θεωρώ ότι η επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, με την υποχρεωτική και δωρεάν φοίτηση, ενδείκνυται για τη διασφάλιση όχι μόνο της πρόσβασης στο σύστημα εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, αλλά και για την απόλαυση σειράς δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα τους σε υπηρεσίες υγείας και προστασίας και γενικότερα συμβάλλοντας στην ευημερία τους».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πολιτική απόφαση, η εν λόγω εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί σταδιακά σε τρεις φάσεις:

>> Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση κατά δύο μήνες.

>> Τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά).

>> Τη σχολική χρονιά 2025-2026, θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες, ενώ επισημαίνεται ότι η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

Αναφορικά με τις θέσεις της ΠΟΕΔ στο θέμα αυτό, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

>> Δωρεάν επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών σε πρώτο στάδιο, με τη δημιουργία δύο ηλικιακών ομάδων. 

>> Μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια νηπιαγωγεία.

>> Καταρτισμός ολοκληρωμένου σχεδιασμού έτσι ώστε να υπάρξει πρόνοια αύξησης των κατάλληλων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, όπως και αναβάθμιση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής των δημόσιων νηπιαγωγείων, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των παιδιών.

>> Ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Προδημοτικής Εκπαίδευσης με τη δημιουργία των αναγκαίων οργανικών θέσεων και πρόσληψη του ανάλογου βοηθητικού προσωπικού. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τι κρύβεται πίσω από τις ανησυχίες;

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα αυτό όταν άρχισε να συζητείται και να αποφασίζεται με αφορμή τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που εμπίπτουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεωρήθηκε «εύκολο». Τουλάχιστον, δεν φαινόταν ότι σημεία του ενδεχομένως να κτυπούσαν καμπανάκι. Κι όμως, στην πορεία της συζήτησης και με την τοποθέτηση του ιδιωτικού τομέα στην εξίσωση, ο οποίος θα εμπλακεί για να συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν, τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Εκπαιδευτικοί κύκλοι ήδη κάνουν λόγο για ενδεχόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Άραγε, τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα; Πρέπει να ανησυχήσει το Δημόσιο Σχολείο;