«Εις ώτα μη ακουόντων» φτάνουν εδώ και χρόνια τα παράπονα των κατοίκων της Ορόκλινης, οι οποίοι υποφέρουν από την ηχορύπανση που προέρχεται από τον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς-Αγίας Νάπας. Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, όπως έγινε σε άλλες περιοχές, κάτι που έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από το 2017, μέσω διαβημάτων προς το αρμόδιο Υπουργείο και το Κοινοτικό Συμβούλιο. 

Μιλώντας στον «Φ», ο κοινοτάρχης Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, εξέφρασε την αγανάκτησή του καταγγέλλοντας πως το αίτημα της κοινότητας απορρίπτεται, επειδή το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν προχωρεί σε μετρήσεις της έντασης του ήχου το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος όπου χιλιάδες παραθεριστές σπεύδουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Νομίζουν πως οι κάτοικοι ζουν μόνο χειμώνα στην Ορόκλινη. Εγώ τους καλώ να έρθουν το καλοκαίρι να δουν τι γίνεται. Δεν μπορούν να κάτσουν στη αυλή τους οι κάτοικοι. Πολλοί είναι υποχρεωμένοι να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, για να μην ακούν τον θόρυβο».

Πλησίον του αυτοκινητόδρομου, υπάρχουν 180 κατοικίες και 270 διαμερίσματα. Πρόσφατα, μάλιστα, επηρεαζόμενος κάτοικος, όπως υποδεικνύει ο κ. Φακοντής, μέσω οργάνων ημικρατικού οργανισμού, διενήργησε μετρήσεις που καταδεικνύουν πως η ένταση του ήχου είναι πολύ μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. «Στο Πέρα Χωριό Νήσου, έβαλαν ηχοπετάσματα χωρίς μετρήσεις, σε σημείο όπου υπάρχουν 2-3 επαύλεις. Εμείς έχουμε συνεχώς παράπονα απ’ όλους τους κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Επίσης, ο κόσμος που έχει περιουσία εκεί, διαμαρτύρεται επειδή δεν μπορεί να την αξιοποιήσει».

Καρούσος: Τοποθέτηση ηχοπετασμάτων υποσχέθηκε στους μαθητές

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ηχοπετάσματα τοποθετούνται όταν την ημέρα ο ήχος ξεπερνά τα 70 ντεσιμπέλ και το βράδυ τα 60. «Το 2018 η μέτρηση έγινε τον Οκτώβριο που υπάρχει ύφεση στον αυτοκινητόδρομο. Βρήκαν ότι τα ντεσιμπέλ τη νύκτα ήταν 60,8 και την ημέρα 67,9. Εμείς τότε κάναμε νέα διαβήματα, επειδή ο νόμος λέει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες εποχές».

Ο «Φ» απευθύνθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, θέτοντας τις καταγγελίες της κοινότητας Ορόκλινης. Όπως μας αναφέρθηκε πραγματοποιήθηκαν νέες μετρήσεις θορύβου στην περιοχή, τον Ιανουάριο του 2022, όπου οι δείκτες ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων και συνεπώς δεν προτάθηκε οποιοδήποτε μέτρο μείωσης του θορύβου στο σχέδιο δράσης. Το θέμα θα συζητηθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 18 Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιαστεί ο στρατηγικός χάρτης θορύβου και το σχέδιο δράσης για τα Πολεοδομικά Συγκροτήματα Λευκωσίας και Λάρνακας. 

Σ’ ό,τι αφορά στις μετρήσεις από ιδιώτη, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, «οι μετρήσεις έγιναν με ηχόμετρο κλάσης Α και σε στιγμιαία μέτρηση, ενώ οι μετρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος έγιναν σε συνεχή 24ωρη βάση, σε υψόμετρο 4μ. από το έδαφος όπως προβλέπει η μεθοδολογία CNOSSOS».

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει πως, αν απαιτηθεί, θα ληφθούν μέτρα μείωσης του θορύβου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.