Έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των σχολείων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βίας, παραβατικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, είναι η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), η οποία μπορεί να παρέμβει για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων. 

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τα σχολεία για την ΟΑΠ δίνοντας τους κατευθυντήριες γραμμές για τον ρόλο και την παρέμβασή της. 

Συγκεκριμένα, η ΟΑΠ καλείται να στηρίξει τις σχολικές μονάδες, όταν αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας, που εκδηλώνονται από μαθητή ή ομάδα μαθητών στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για περιστατικά τα οποία κρίνονται ως πολύ σοβαρά (βανδαλισμοί, βιαιοπραγίες, επιθετικότητα, σοβαρή άρνηση συμμόρφωσης στους κανονισμούς και στις υποδείξεις του σχολείου, συγκρούσεις, ομαδοποίηση και συμπλοκές με ή χωρίς τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων κ.λπ.). Η ΟΑΠ θα κληθεί αφού προηγηθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από μέρους της σχολικής μονάδας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΑΠ δεν επιλαμβάνεται περιπτώσεων μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε Ειδικές Μονάδες ή σε Ειδικά Σχολεία, ενώ ενδέχεται να παρέχει περιορισμένη στήριξη, εφόσον συντρέχουν σημαντικοί λόγοι, σε μαθητές οι οποίοι στηρίζονται από τις Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) και σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, τα οποία εφαρμόζουν το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας στους τέσσερις μαθητές δηλώνει θύμα εκφοβισμού

Η ΟΑΠ ενημερώνεται μετά από γραπτό αίτημα του σχολείου προς την ΟΑΠ σε επαρχιακό επίπεδο με κοινοποίηση στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, αφού το σχολείο έχει ήδη εξαντλήσει όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες/ παρεμβάσεις. 

Οι ενέργειες αυτές είναι: Ο σχεδιασμός και υλοποίηση σχεδίου δράσης των Επιτροπών Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας (Δημοτική Εκπαίδευση) και Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας (Μέση Εκπαίδευση), η ολιστική συμβουλευτική διαχείριση της περίπτωσης από τον καθηγητή ΣΕΑ, η γραπτή παραπομπή στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) (απαραίτητη προϋπόθεση), αξιολόγηση από την ΥΕΨ και επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στασιμότητα και στις εξετάσεις τετραμήνων

Όπως ξεκαθαρίζεται, η ΟΑΠ, σε πολύ εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, παρεμβαίνει και μετά από προφορική επικοινωνία του διευθυντή ή από εξουσιοδοτημένο άτομο.

Αφού διεκπεραιωθεί μια σειρά από απαραίτητες εργασίες, όταν η ΟΑΠ κρίνει ότι η φύση του σοβαρού περιστατικού ή και φαινομένου ακραίας παραβατικότητας εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, συγκαλεί Πολυθεματική Ομάδα στο σχολείο με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς/φορείς (Διεύθυνση σχολείου, Καθηγητής ΣΕΑ, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος, οικείος Επιθεωρητής (Δημοτική), γονείς/κηδεμόνες κ.ά.) και καταρτίζεται, σε συνεργασία με τους πιο πάνω, Σχέδιο Δράσης, το οποίο αφορά σε δράσεις εντός αλλά και εκτός του σχολείου. Απώτερος σκοπός είναι η παροχή της ολιστικά ενδεδειγμένης προσέγγισης στη διαχείριση του περιστατικού, με απώτερο στόχο τη βελτίωσή του. 

Στις περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο, η ΟΑΠ συνεργάζεται με τις ΕΕΕΑΕ, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΥΨΥΠΕ) και με οποιοδήποτε άλλο φορέα, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της κάθε περίπτωσης. Τα απορρέοντα της πιο πάνω συνεργασίας τυγχάνουν συμπροβληματισμού και γενικότερης ανατροφοδότησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους π.χ. διεύθυνση σχολείου, καθηγητής/ καθηγήτρια ΣΕΑ και εκπαιδευτικός/ή ψυχολόγος.