Σκάλωσε το νομοσχέδιο για τον «Συνήγορο του Ασθενή», αφού όπως φαίνεται τα προβλήματα που είχαν προκύψει μετά την τροποποίηση του αρχικού κειμένου που είχε κατατεθεί έπειτα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στο υπουργείο Υγείας, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Το δε Προεδρικό, το οποίο είχε αναλάβει να επιληφθεί του θέματος μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των οργανωμένων ασθενών, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει απαντήσεις που να ομαλοποιούν την κατάσταση, ενώ η ΟΣΑΚ βρίσκεται ακόμα στην αναμονή για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βεβαίως, το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ Μιχάλη Χατζηπαντέλα και εκπροσώπων της ομοσπονδίας ασθενών κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.
Σημαντικότερο εμπόδιο η διαφωνία που μάλλον εξακολουθεί να υπάρχει και αφορά το κατά πόσον οι αρμοδιότητες του «Συνήγορου του Ασθενή» συγκρούονται με εκείνες του Επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας επικαλούμενο σύγκρουση περιέλαβε στο νομοσχέδιο πρόνοια βάσει της οποίας ο Συνήγορος θα ασχολείται μόνο με τις εκτός ΓεΣΥ υπηρεσίες, θέση την οποία βεβαίως απορρίπτει κατηγορηματικά η ΟΣΑΚ.
Δεύτερο εμπόδιο στην προώθηση του νομοσχεδίου, αφορά στον τρόπο διορισμού του Συνηγόρου. Το αρχικό κείμενο προνοούσε τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το υπουργείο Υγείας στην τροποποίηση που έκανε προνόησε για διορισμό από τον υπουργό Υγείας, κάτι το οποίο και πάλι απερρίφθη από την ΟΣΑΚ η οποία θεωρεί ότι ο «Συνήγορος του Ασθενή» πρέπει να είναι ανεξάρτητος θεσμός και να μην υπάγεται σε κανένα Υπουργείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο συρτάρι μπήκε ο Συνήγορος του Ασθενή
Από πλευράς της Κυβέρνησης, όπως πληροφορούμαστε, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη θέση και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη πρόνοια ενδεχομένως να αφεθεί στη Βουλή για να λάβει την απόφαση για το περιεχόμενό της.
Το τρίτο ζήτημα το οποίο σχετίζεται και με το κατά πόσον ο Συνήγορος θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας ή θα λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι η στέγαση του Γραφείου του. Βεβαίως το θέμα αυτό δεν θεωρείται σημαντικό και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ότι θα μπει στον διάλογο.
Πάντως, η κατάσταση όπως παραμένει μέχρι σήμερα, δεν ικανοποιεί καθόλου το οργανωμένο κίνημα των ασθενών, με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ Μάριο Κουλούμα να δηλώνει στον «Φ» ότι «για την ΟΣΑΚ τα θέματα είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, ο ‘’Συνήγορος του Ασθενή’’ πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός και να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεύτερο, για εμάς δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ‘’Συνηγόρου του Ασθενή’’ και του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, διότι αν δούμε πιο πλατιά το θέμα θα δούμε ότι κι άλλοι θεσμοί έχουν συγκρουόμενες αρμοδιότητες. Στο κάτω-κάτω και ο Επίτροπος Διοικήσεως έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει παράπονα ασθενών. Από την άλλη, δεν γίνεται να κάνουμε ‘’Συνήγορο του Ασθενή’’ ο οποίος θα καλύπτει μόνο τις εκτός ΓεΣΥ υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι ‘’Συνήγορος του Ασθενή’’, είναι κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω πώς πρέπει να το ονομάσουμε. Άρα δεν έχουμε να μελετήσουμε κάτι. Εμείς θα συναντήσουμε τον υπουργό Υγείας. Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης και θα συζητήσουμε μαζί του. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε και τις λύσεις, γιατί για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ».