Προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού PISA, όπου η θέση της Κύπρου αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2015, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μιλώντας στον Active η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου παραδέχθηκε ότι όντως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν είναι αυτά που το Υπουργείο θα ανέμενε ή θα επιθυμούσε, ωστόσο σημείωσε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι στις δύο από τις τρεις θεματικές (μαθηματικά και φυσικές επιστήμες) καταγράφηκε σημαντική στατιστική άνοδος.
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα η Κύπρος κατέλαβε την 50η θέση ανάμεσα σε 77 κράτη στην κατανόηση κειμένου, δεξιότητα στην οποία εστίασε ο διαγωνισμός. Στα μαθηματικά οι Κύπριοι μαθητές έλαβαν την 43η θέση και στις φυσικές επιστήμες την 47η ανάμεσα σε 78 χώρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: PISA: Πάλι κάτω από τη βάση οι Κύπριοι μαθητές
 
Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι πάρα πολύ σημαντική και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας, προκειμένου να βελτιωθούμε και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
 
«Το βασικό μήνυμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε έμφαση στις γνώσεις και να μετατοπίσουμε την προσοχή στις βασικές δεξιότητες που δεν είναι άλλες από τον κριτική σκέψη των μαθητών και η δυνατότητά τους να αξιολογούν και να εξάγουν συμπεράσματα», ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας πως αυτά τα μηνύματα πρέπει να τεθούν σε τροχιά εφαρμογής έτσι ώστε στον επόμενο κύκλο της έρευνας να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.  Ανέφερε περαιτέρω πως η έρευνα PISA δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, προκειμένου να δούμε τι πάει στραβά και να μπορέσουμε να βελτιωθούμε.
 
Κληθείσα να σχολιάσει το φιλανδικό μοντέλο, που θεωρείται πρότυπο στην εκπαίδευση, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως χρόνια τώρα μελετάται αυτό το σύστημα. Σημείωσε δε πως φέτος για πρώτη φορά η Φιλανδία έπεσε στη δεύτερη θέση, αφού την πρωτιά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κατέλαβε η Εσθονία, ενώ σημείωσε και την αξιοζήλευτη πρόοδο της Πολωνίας. Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως σαφέστατα πρέπει να μελετούνται τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών, ωστόσο εξήγησε η αντιγραφή τους στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας. Καταλήγοντας η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από Φιλανδία, Εσθονία και Πολωνία, σημειώνοντας ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτές τις χώρες.