Στα βαθιά μπήκε πλέον η διαδικασία για μετατροπή των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με τον κύριο ρόλο των επαφών και διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας -από δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταχθούν κάτω από το ιδιωτικό δίκαιο- να έχει ο Eurocontrol.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», για τον σκοπό αυτό θα βρίσκεται -για τρίτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες- ομάδα υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων του Eurocontrol, που -όπως διαφάνηκε- έχουν πλέον καταλυτικό ρόλο για τη σωστή οργάνωση εκ του μηδενός της νέας κρατικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται το FIR Λευκωσίας, αλλά και για το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών από τη μια πλευρά και ελεγκτών από την άλλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρεκόρ πτήσεων στο FIR Λευκωσίας
Να σημειωθεί ότι υπήρξαν έντονες κινήσεις ώστε το υπουργείο Μεταφορών να αναθέσει σε άλλους φορείς τον ρόλο του κύριου συμβούλου στη μετατροπή του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε ανεξάρτητη εταιρεία. Ωστόσο, η υπουργός Μεταφορών επέμενε ότι η καλύτερη επιλογή είναι η ανάθεση στον Eurocontrol, που αφενός ασχολείται για περισσότερο από 10 χρόνια με το θέμα και το γνωρίζει πολύ καλά, αφετέρου θα είναι μετέπειτα εκ των κύριων συνεργατών του φορέα που θα δημιουργηθεί, ενώ, παράλληλα, τα στελέχη του που εμπλέκονται έχουν δημιουργήσει άριστες και άνετες σχέσεις εμπιστοσύνης με όλες τις πλευρές.
Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο, ένα μήνα μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τις ριζοσπαστικές αλλαγές στη διαχείριση του FIR Λευκωσίας, το υπουργείο Μεταφορών υπέγραψε τριετή ανανέωση του σχετικού συμβολαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στρατηγικής σημασίας το FIR – 400 χιλ. πτήσεις ετησίως
Υπεύθυνος της ομάδας συμβούλων του Eurocontrol έχει αναλάβει ο επικεφαλής του δικτύου γενικής Διεύθυνσης του Eurocontrol Ιάκοπο Πρισινότι, ενώ τον πλαισιώνουν ο Αντόνιο Λικού, επικεφαλής της Μονάδας Ασφάλειας του δικτύου Διεύθυνσης και διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, και η Στεφανία Νικόλοβα Τσανκόβα, επικεφαλής εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης «Ενιαίος Ουρανός» του Eurocontrol, που υποστηρίζονται και από ομάδα εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι εργασίες επικεντρώνονται στη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων, που θα οδηγήσουν στη συνομολόγηση μιας κοινά αποδεκτής συλλογικής σύμβασης. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό στάδιο, αφού ουσιαστικά θα είναι και η πρώτη σύμβαση που πρέπει να πετύχει την ομαλή μετάβαση του προσωπικού με καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς ιδιωτικής εργοδότησης.
Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι μελέτες για τον άκρως απαραίτητο εκσυγχρονισμό των υποδομών ραντάρ και κυρίως αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων συστημάτων επικοινωνίας, όπως και το κόστος μετακίνησης του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων στο κτήριο της Κοκκινοτριμιθιάς που παραμένει αδρανές για περισσότερο από 10 χρόνια.
Το κόστος προσωπικού και το κόστος επενδύσεων για υποδομές –που έχει και τη μερίδα του λέοντος ως ποσοστό στο συνολικό ποσό– θα διαμορφώσουν και τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας εταιρείας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος των μονάδων με τις οποίες χρεώνονται οι αεροπορικές εταιρείες για υπερπτήσεις και πτήσεις στο FIR Λευκωσίας, το οποίο θα πρέπει να τύχει και κάποιας διαπραγμάτευσης για άτυπη συγκατάθεση από τους χρήστες του FIR Λευκωσίας, που εκφράζονται μέσω του διεθνούς φορέα IATA. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του κόστους παροχής υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας –προσωπικό, υποδομές κ.λπ.– καλύπτεται από τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το FIR Λευκωσίας.
Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ΙΑΤΑ έχει διαμηνύσει με πολλούς τρόπους στην κυπριακή πλευρά, αλλά και στον Eurocontrol, ότι θα είναι πολύ δεκτική σε αυξήσεις -ακόμα και αισθητές- των χρεώσεων από πλευράς Κύπρου, που είναι με διαφορά οι πιο χαμηλές στην Ευρώπη, αν παράλληλα θα υπάρχει και ανάλογη αναβάθμιση των υπηρεσιών που εκφράζεται με μείωση των καθυστερήσεων στο FIR Λευκωσίας. Με τη μείωση του χρόνου καθυστερήσεων σε υπερπτήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες εξοικονομούν πολύ περισσότερα από το πρόσθετο κόστος που θα πληρώνουν ακόμα και αν διαπλασιαστούν τα -χαμηλά- τέλη που χρεώνει η Κύπρος, εξηγεί στον «Φ» αρμόδια πηγή.
Αλλαγή καθεστώτος πριν το ερχόμενο καλοκαίρι
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι όλες οι προετοιμασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2020, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να είναι δυνατόν η διαχείριση του Fir Λευκωσίας, να γίνεται από τον νέο φορέα.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στην εξέταση και έγκριση των όσων σχεδιαστούν και συμφωνηθούν πριν τη λειτουργία της νέας κρατικής εταιρείας, από τον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκλείεται να φέρουν καθυστερήσεις, που να οδηγήσουν σε αναβολή μέχρι και το φθινόπωρο του 2020 ή αρχές 2021, αφού είναι αδύνατο να γίνουν αλλαγές εντός της θερινής περιόδου της πολύ αυξημένης αεροπορικής κίνησης.
Την πορεία υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Μεταφορών, Eurocontrol και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, θα θέσει επι τάπητος εντός της εβδομάδας η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου σε συνάντηση που θα έχει η ίδια με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Eurocontrol που θα βρίσκεται στην Κύπρο. Ολες οι πλευρές διαβεβαιώνουν πάντως, ότι το κλίμα των εργασιών είναι άριστο και από τις τρεις πλευρές.
Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή της Βασιλικής Αναστασιάδου είναι έντονη σε προσωπικό επίπεδο και οι απευθείας επαφές με συμβούλους και πλευρές τακτική, ενώ με τους συμβούλους του Eurocontrol, η υπουργός συναντάται πλέον σε τακτική – μηνιαία βάση ή και νωρίτερα όταν προκύπτουν θέματα.