Στην Ολομέλεια της Βουλής αποφασίστηκε να σταλεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αφού προηγουμένως οι κοινοβουλευτικές ομάδες πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. 
 
Το θέμα εξετάστηκε προχθές από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής και επειδή στην ουσία υπάρχουν διαφωνίες, αποφασίστηκε όπως εντός 15 ημερών το θέμα πάει στην Ολομέλεια για συζήτηση και τις τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων. Όπως διαμορφώνονται σήμερα τα πράγματα, φαίνεται να ψηφίζεται το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, αλλά οριακά. Κλειδί για την ψήφιση θεωρείται η στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ. Στην περίπτωση που ψηφίσει υπέρ μαζί με τον ΔΗΣΥ, την Αλληλεγγύη και πιθανόν και τους Οικολόγους, τότε θα περάσει το νομοσχέδιο. 
 
 
Εναντίον τάσσεται το ΑΚΕΛ, ενώ η ΕΔΕΚ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της στην Ολομέλεια, ωστόσο στην Επιτροπή Νομικών εκφράστηκε αρνητικά για το νομοσχέδιο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια να κατατεθούν τροπολογίες επί του νομοσχεδίου τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από το Κίνημα Οικολόγων. Το ΑΚΕΛ δεν κρύβει τη δυσφορία του γιατί άλλη εικόνα είχε σχηματισθεί για το νομοσχέδιο που θα ετοίμαζε η Κυβέρνηση και άλλο κατατέθηκε, με το οποίο διαφωνεί έντονα. 
 
Το θέμα απασχολεί την Επιτροπή Νομικών από τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρόλο που συμπληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτησή του εδώ και καιρό, εντούτοις λόγω διαφωνιών δεν προωθήθηκε. 
 
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, θα επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για σοβαρά εγκλήματα (τρομοκρατία, εμπορία ναρκωτικών, εμπορία προσώπων κ.ά.), για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και την προστασία του νομίσματος. Για να τεθεί ένα τηλέφωνο υπό παρακολούθηση, θα ενημερώνεται ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος και θα δίνει την έγκρισή του και στη συνέχεια η Αστυνομία θα αποτείνεται στο δικαστήριο για την εξασφάλιση άδειας. 
 
Οι ηχογραφήσεις που θα προκύπτουν από την παρακολούθηση τηλεφώνων θα διατηρούνται για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ όταν δεν αφορούν κάποιο αδίκημα που αναφέρεται στον νόμο, θα καταστρέφονται. Για την πορεία των παρακολουθήσεων θα ενημερώνεται το δικαστήριο. Για τις παρακολουθήσεις θα αγοραστούν ειδικά μηχανήματα, ενώ σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεφώνων.