Αλλεπάλληλα αεροπορικά ρεκόρ κατέγραψε η Κύπρος την περασμένη εβδομάδα, με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, στο Κέντρο Ελέγχου στη Λευκωσία –όπου πριν μερικές εβδομάδες έπεσε η ψευδοροφή– όπως και τους ελεγκτές στους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου να εξυπηρετούν συνολικά και με ασφάλεια 1.547 πτήσεις. Οι 329 από αυτές αφορούσαν προσγειώσεις-απογειώσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 18 Αυγούστου, εξυπηρετήθηκαν με ασφάλεια 1.218 υπερπτήσεις αεροπλάνων από όλες τις ηπείρους που πέταξαν μέσω του FIR Λευκωσίας, όπως και 253 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και 76 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Πάφου.
Η διαχείριση 1.547 πτήσεων σε 24 ώρες στο FIR Λευκωσίας αποτελεί ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, το οποίο αποτελεί και συνέχεια του περσινού που καταγράφηκε και πάλι μεταξύ δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Αυγούστου με 1.500 πτήσεις σε ένα 24ωρο – το 2017 ο ίδιος αριθμός ήταν περίπου 1.300 πτήσεις το 24ωρο κατά τις ημέρες αιχμής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με βρετανικά δεκανίκια η ασφάλεια πτήσεων
Η διαχείριση 1.547 πτήσεων σε 24 ώρες σημαίνει ότι τις νυκτερινές ώρες οι Κύπριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαχειρίζονταν περίπου 50-60 αεροπλάνα την ώρα και 100–120 αεροσκάφη την ώρα κατά τις περιόδους αιχμής του 24ώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικά αυξημένοι είναι οι αριθμοί αεροπλάνων που κινούνται στο FIR Λευκωσίας από Λίβανο, Τουρκία και Ισραήλ. Αυξημένοι είναι όμως και οι αριθμοί υπερατλαντικών πτήσεων που περνούν από το FIR Λευκωσίας.
Από τους εντονότερους ρυθμούς στην Ευρώπη
Οι ρυθμοί αύξησης πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας είναι από τους πιο έντονους στην Ευρώπη και σε αυτό συμβάλλουν και οι συνθήκες στην περιοχή. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν πτήσεις πάνω από τη Συρία και τη χερσόνησο του Σινά. Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι ιδιόμορφες σχέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής, που οδηγούν για παράδειγμα λιβανέζικα και αιγυπτιακά αεροπλάνα, για να πάνε από τη μια χώρα στην άλλη, να πετούν πάντα μέσω FIR Λευκωσίας, επειδή μεσολαβεί ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, στον οποίο δεν εισέρχονται. Επίσης, κάποια αύξηση πτήσεων από και προς την Αίγυπτο, όπως και από και προς την Ιορδανία, έχουν συμβάλει στην αύξηση της κίνησης στο FIR Λευκωσίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της αύξησης πέραν του 50% του όγκου εργασίας, γίνεται με ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες, διαχωρισμό και συστήματα που θεωρούνταν ανεπαρκή ή οριακά επαρκή πριν τη σημαντική αύξηση του αριθμού πτήσεων που έχει να διαχειριστεί το Κέντρο στη Λευκωσία.
Η άμεση προώθηση της μετατροπής του τομέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε κρατική εταιρεία για λόγους αυτονομίας και ευελιξίας, με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή μετά από προεργασίες 12ετίας, η αξιοποίηση του κτηρίου που κατασκευάστηκε επίσης προ δωδεκαετίας ως το νέο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων στην Κοκκινοτριμιθιά το οποίο παραμένει κλειστό, η αύξηση των τομέων στους οποίους διαχωρίζεται το FIR Λευκωσίας ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά του και άλλα μέτρα θεωρούνται πλέον ως εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή λειτουργία του FIR.
Ανεπαρκή ενοικιαζόμενα δωμάτια
Η συνέχιση της διαχείρισης πέραν των χίλιων πεντακοσίων αεροσκαφών την ημέρα μέσα από τα ανεπαρκή ενοικιαζόμενα δωμάτια του κτηρίου της Cyta στη λεωφόρο Αθαλάσσας στη Λευκωσία –όπου εγκαταστάθηκαν «προσωρινά» το 1974– είναι εξόφθαλμο ότι είναι αδύνατη.
Επίσης, στο νευραλγικό πόστο της διαχείρισης προσγειώσεων και απογειώσεων από τα δύο αεροδρόμια και ειδικά αυτό της Λάρνακας, με 253 πτήσεις σε 24 ώρες, χωρίς ραντάρ προσέγγισης (που αποφασίστηκε πριν 23 χρόνια αλλά καθυστερεί), κάτι που είναι επακόλουθο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η (ελεύθερη) Κύπρος είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη χωρίς ραντάρ προσέγγισης. Στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λειτουργεί για σχεδόν τρεις δεκαετίες.