Βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Κύπρο, στην οποία απασχολούνται σχεδόν χίλιοι αστυνομικοί, εδώ και δύο μήνες. Όραμά του είναι μια ασφαλισμένη πρωτεύουσα χωρίς έγκλημα και τροχαία δυστυχήματα.
 
Η μετά Νίκου Μεταξά εποχή με τα στυγερά εγκλήματα αφήνει πληγές στην Αστυνομία που πρέπει να διαχειριστεί, ώστε από τη μια να ξαναποκτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς το Σώμα και από την άλλη οι αστυνομικοί να ξεπεράσουν το σοκ της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.
 
Ο λόγος για τον ανώτερο αστυνόμο, Γιαννάκη Χαραλάμπους, ο οποίος πιστεύει ότι με τα νέα μέτρα θα ελεγχθε όποιο έγκλημα υπάρχει στην Παλαιά Λευκωσία. Εκτιμά ότι η ένταξη των αλλοδαπών στην κοινωνία με ειδικά προγράμματα θα βοηθήσει την όλη κατάσταση.
 
Οι προκλήσεις για τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας είναι πολλές, από το κυκλοφοριακό μέχρι το έγκλημα. Ευελπιστεί ότι με τη συνεργασία του κοινού θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, νοουμένου ότι είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας;
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, που δημιουργήθηκαν ένεκα του μακρόχρονου παγώματος των προσλήψεων, επηρεάζει, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και Τμήματα της Αστυνομίας, δυσμενώς την ανακατανομή των καθηκόντων. Από το 2012 μέχρι και σήμερα το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας έχει σταδιακά μειωθεί, ενώ τα καθήκοντα και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, λόγω της εμφάνισης νέων μορφών εγκλήματος, π.χ τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά, αδικήματα κατάρρευσης οικονομίας, απάτες μέσω διαδικτύου κ.ά. Γίνονται προσπάθειες, σε συνεννόηση πάντοτε με την ηγεσία της Αστυνομίας, για αξιοποίηση του προσωπικού είτε με μεταθέσεις είτε με αποσπάσεις, εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο. Βεβαίως με τις πρόσφατες προσλήψεις, αλλά και αυτές που επίκεινται προσδοκούμε ότι το πρόβλημα θα απαλυνθεί. Το στεγαστικό πρόβλημα της Διεύθυνσης είναι ένα θέμα που χρήζει επίλυσης. Κάποια τμήματα στεγάζονται σε παλαιά και ακατάλληλα κτήρια. Η οικονομική κρίση έχει σαφώς επηρεάσει και αυτόν τον τομέα· παρόλα αυτά έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο βελτιωτικά έργα και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στο προσεχές μέλλον ακόμα περισσότερα ούτως ώστε να επιλυθούν αν όχι οριστικά έστω και σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα στέγασης. Θεωρούμε πως η βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και η δημιουργία ευχάριστων συνθηκών εργασίας θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των μελών μας.   

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το έγκλημα στη Λευκωσία σε σύγκριση με πέρσι;
Κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων παρουσιάζουν μείωση, κάποιες βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, ενώ έχουν εμφανιστεί και νέες μορφές εγκληματικότητας. Τα αδικήματα απάτης μέσω διαδικτύου παρουσιάζουν έξαρση. Είναι για την Κύπρο μία σχετικά νέα μορφή εγκλήματος, η οποία εμφανίστηκε προγενέστερα σε άλλες χώρες. Πλέον θυματοποιούνται και Κύπριοι και γι’ αυτό το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό, να ενημερώνεται και να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Τα αδικήματα των εμπρησμών και απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες έχουν μειωθεί, όπως και τα αδικήματα κατά περιουσίας (διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες). Αυτό φυσικά δεν μπορεί να προκαλεί εφησυχασμό, αλλά αντίθετα οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με περισσότερη ένταση για ακόμα πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα μετατοπίζεται και μεταλλάσσεται και ως εκ τούτου μεγάλη βαρύτητα δίδεται στην πρόληψη. Έχουν αυξηθεί οι στοχευμένοι έλεγχοι αλλά και οι τυχαίοι έλεγχοι στους δρόμους, ενώ εφαρμόζεται μαζικά η μέθοδος του Road Policing.   

Πού εστιάζονται τα κυριότερα προβλήματα σε σχέση με το έγκλημα στην πρωτεύουσα;
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η γειτνίαση με μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και οι δυσκολίες στην επιτήρηση. Εγκληματικές ομάδες βρίσκουν δίοδο μέσω των κατεχομένων για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τη σύλληψη. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων και η μαζική έλευση προσώπων από τις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και διαμέσου παράνομων αερολιμένων έχουν εντείνει το πρόβλημα. Η έξαρση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάπραξη αδικημάτων κατά περιουσίας/ζωής.   

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την πρωτεύουσα;
Το όραμά μου είναι μια ασφαλισμένη Λευκωσία χωρίς εγκλήματα, με προγράμματα πολυπολιτισμικού για ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη δική μας κοινωνία, μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και αύξηση των παρατηρητών της γειτονιάς. Επίσης στόχος μας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού προς την Αστυνομία, η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας, η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τον πολίτη, η αποκατάσταση του κύρους της Αστυνομίας, η εξύψωση του ηθικού των μελών μας και η βελτίωση των διαδικασιών διερεύνησης όλων των υποθέσεων.

Σε σχέση με την ασφάλεια της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας με τη δημιουργία γκέτο και τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών, σε ποια μέτρα προβαίνετε ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας;
Όσον αφορά στην ασφάλεια στην εντός των τειχών Λευκωσία, θέλω να αναφέρω ότι σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, π.χ Δημαρχείο κ.λπ., αλλά και με άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας, επί καθημερινής βάσης λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών που ζουν, εργάζονται ή διακινούνται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους, από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και όχι μόνο περιπολούν είτε ένστολα είτε με πολιτική περιβολή σε καίρια σημεία της Παλιάς Λευκωσίας, για σκοπούς πρόληψης και πάταξης της εγκληματικότητας. Κυρίως οι περιπολίες διεξάγονται σε σημεία όπως η πλατεία Ελευθερίας, Λήδρας – Ονασαγόρου, Κ. Παντελίδη, Τρικούππη, περιοχή Φανερωμένης κ.λπ., όπου δηλαδή παρατηρείται αυξημένη κίνηση πληθυσμού ή αλλοδαπών προσώπων, χωρίς βέβαια αυτό να στοχοποιεί ή να καταδεικνύει οτιδήποτε. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν διενεργηθεί σωρεία τροχονομικών ελέγχων, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο μέλη μας έχουν προβεί σε πέραν των 300 καταγγελιών για διάφορα τροχαία αδικήματα. 

Σημειώνεται ότι και σε τακτά χρονικά διαστήματα, διενεργούνται και έλεγχοι στα υποστατικά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 80 περίπου περιπτώσεις εντοπίστηκαν παρανομίες που αφορούσαν στη λειτουργία των διαφόρων υποστατικών και οι ιδιοκτήτες τους καταγγέλθηκαν.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκαν/καταγγέλθηκαν περίπου 12 υποθέσεις που αφορούσαν σοβαρά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου και του φόνου αλλοδαπού από το Καμερούν, ο οποίος εξιχνιάστηκε και η υπόθεση εκδικάζεται από το Κακουργιοδικείο.

Πλήρης εξιχνίαση υπήρξε και στην υπόθεση του εμπρησμού μπιραρίας και ανθρωποκτονίας στην οδό Κ. Παντελίδη, καθώς και στην υπόθεση απόπειρας φόνου Γεωργιανού υπηκόου στην περιοχή «ΟΧΙ». Να αναφέρω ότι οι πιο πάνω περιπτώσεις αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά και είναι πεποίθησή μου ότι με την αυξημένη παρουσία μας στην περιοχή, το αίσθημα ασφάλειας στο κοινό θα αποκατασταθεί.

Οι καταστηματάρχες της παλιάς πόλης ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την περιοχή.
Να αναφέρω ότι με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, λειτουργών του Δήμου Λευκωσίας και άλλων αρμόδιων φορέων. Αφού ακούστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από πλευράς Αστυνομίας τους έγινε πλήρης ανάλυση των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που παρουσιάζονται στην περιοχή και αφού ακούστηκαν και ανταλλάγησαν διάφορες απόψεις, στο τέλος όλοι οι εμπλεκόμενοι αποχώρησαν δηλώνοντας ικανοποιημένοι για τα μέτρα που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν.

Ένα από τα προβλήματα που διαπιστώνουμε και υπάρχει λύση είναι η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στους δρόμους. Με αυτό θα σταματήσουν οι συμπλοκές, χρειάζεται όμως νομοθετική ρύθμιση. Επίσης οι προσπάθειές μας είναι προς την κατεύθυνση της αποτροπής γκετοποίησης στην Παλαιά Λευκωσία λόγω της συσσώρευσης αλλοδαπών σε κάποιες περιοχές. Όλες οι δράσεις της Αστυνομίας βοηθούν το κοινό ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία. Να σημειώσουμε ότι των πεζών περιπολιών θα ηγούνται πλέον αξιωματικοί για να έχουν καλύτερη επαφή με τους πολίτες ώστε να αναπτυχθεί μια αμφίδρομη σχέση αλληλοβοήθειας. 

Οι εγκληματικές πράξεις σε αριθμούς κατά το τρέχον έτος 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, το 2019 έγιναν τα ακόλουθα εγκλήματα στην εντός των τειχών πόλη: 

  • 25/1/2019: Διαπράχθηκε ληστεία σε περίπτερο στην Παλαιά Λευκωσία από το οποίο κλάπηκε ποσό 300 ευρώ.
  • 30/1/2019: Διαπράχθηκε φόνος και εμπρησμός κτηρίου στην οδό Κωστάκη Παντελίδη παρά το Άγαλμα Σολωμού. Γυναίκα από την Ουκρανία βρέθηκε νεκρή σε μπιραρία η οποία παραδόθηκε στις φλόγες από εμπρηστές. Για την υπόθεση κρατούνται τέσσερα πρόσωπα.
  • 5/2/2019: Διαπράχθηκε απόπειρα φόνου παρά την πλατεία του «ΟΧΙ» Γεωργιανού από ομοεθνή του.
  • 10/2/2019: Διαπράχθηκε διάρρηξη καταστήματος στην οδό Μνασιάδου από το οποίο κλάπηκαν τσάντες και παπούτσια αξίας 30 χιλιάδων ευρώ.
  • 11/4/2019: Στο προαύλιο της εκκλησίας της Φανερωμένης συνελήφθη Βούλγαρος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν ναρκωτικά, ένα μαχαίρι και μια κλεμμένη πιστωτική κάρτα. 
  • 3-4/5/2019: Διάρρηξη του τεμένους Ομεριέ από το οποίο κλάπηκε ποσό 4.000 ευρώ.
  • 19/5/2019: Διαπράχθηκε δολοφονία νεαρού από το Καμερούν. Για την υπόθεση η Αστυνομία συνέλαβε τρία πρόσωπα.
  • 23/4/2019: Διαπράχθηκε διάρρηξη σε ταβέρνα στην οδό Τρικούπη από την οποία κλάπηκαν ποτά αξίας 148 ευρώ.
  • 16/7/2019: Δυο γυναίκες δέχθηκαν άσεμνες επιθέσεις από το ίδιο πρόσωπο εντός των καταστημάτων τους.

Παράλληλα, μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ) διενήργησαν οκτώ επιχειρήσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ηλέγχθησαν 145 οχήματα και 183 πρόσωπα. Επίσης καταγγέλθηκαν 31 υποστατικά για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας, 24 για έκθεση ή πώληση ποτού χωρίς άδεια, 18 καταγγελίες για άγρα πελατών και 3 καταγγελίες για πλανοδιοπώληση.

Φρουροί και περίπολα 

Από τον Μάιο η Αστυνομία Λευκωσίας, με σκοπό την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, εκπόνησε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί εκτελούνται πεζές περιπολίες με ένοπλους αστυνομικούς και γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι προσώπων και οχημάτων. Επίσης, από τα μέσα Ιουλίου υπάρχει μηχανοκίνητο περίπολο στην πλατεία Ελευθερίας για πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Μείωση στο έγκλημα φέτος

Όσον αφορά στο έγκλημα σ’ ολόκληρη τη Λευκωσία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2018 σημειώνεται μείωση των υποθέσεων που απασχόλησαν την Αστυνομία κατά 6,4% ή 154 υποθέσεις. Συγκεκριμένα από τις 2.417 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το α’ 6μηνο του 2018, φέτος καταγγέλθηκαν 2.263 υποθέσεις. Το ποσοστό εξιχνίασης ανήλθε από το 70,3% στο 72,2%.

Σχετικά με το σοβαρό έγκλημα, φέτος παρατηρείται μια μικρή αύξηση των υποθέσεων κατά 8%, ήτοι από 530 υποθέσεις που εξετάστηκαν πέρσι, φέτος τους πρώτους έξι μήνες ερευνήθηκαν 572 υποθέσεις.

Οι εμπρησμοί και οι απόπειρες παρουσιάζουν μια μείωση κατά πέντε υποθέσεις, αφού από 29 που διερευνήθηκαν πέρσι, φέτος μειώθηκαν στις 24 με το ποσοστό εξιχνίασης να φτάνει το 25%. Οι ληστείες και οι εκβιασμοί παρουσιάζουν μείωση κατά δύο υποθέσεις, ήτοι από 13 το ’18 μειώθηκαν στις 11, όπως και οι υποθέσεις ναρκωτικών από 134 πέρσι μειώθηκαν στις 130 φέτος. Οι διαρρήξεις και κλοπές παρουσιάζουν μια αύξηση φέτος αφού από τις 168 το 2018 έφτασαν τις 199.