Μόνο παραγωγοί θα έχουν θέση πλέον στις Λαϊκές Αγορές, εφόσον δεν επέλθουν μέσω τροποποιήσεων διάφορα παραθυράκια που να επιτρέπουν σήμερα σε εμπόρους (όπως και σήμερα) να κατέχουν άδεια χρήσης χώρου. Προσχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από αύριο Παρασκευή μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, εισάγει πρόνοια σύμφωνα με την οποία ως «παραγωγός» ορίζεται πρόσωπο το οποίο πωλεί εντός της Λαϊκής Αγοράς κατά αποκλειστικότητα προϊόντα ιδίας παραγωγής ή κατά πλειοψηφία ανά είδος προϊόντα ιδίας παραγωγής.
 
Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Προσχέδιο Νόμου που έχει ετοιμαστεί για αναθεώρηση του υφιστάμενου Νόμου «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμο του 2013 μέχρι 2015» ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο πλέον με την ψήφιση του Νομοσχεδίου, θα έχει και την ευθύνη εφαρμογής της Νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών την οποία σήμερα κατέχει από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στόχος, σημειώνεται, είναι η απλοποίηση και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Νομοθεσίας προς όφελος των παραγωγών, που διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες ή εμπόρους αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι θα προμηθεύονται τα κυπριακά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. 
 
 
Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τα προϊόντα που διατίθενται στις Λαϊκές Αγορές ανάλογα με το είδος, πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας καθώς και τις προδιαγραφές εμπορίας των τροφίμων, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της ενωσιακής περί τροφίμων νομοθεσίας και τις σχετικές κατά περίπτωση προϊόντος διατάξεις της ειδικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
 
Για σκοπούς εφαρμογής του παρόντος Νόμου, Λαϊκή Αγορά ορίζεται ως ο ακάλυπτος ή ο καλυμμένος χώρος στον οποίο πραγματοποιείται υπαίθριο, στάσιμο, λιανικό εμπόριο προϊόντων από τους παραγωγούς τους.
 
 
Ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς οργανώνεται σε ευκρινώς επισημασμένα τμήματα ώστε να ξεχωρίζουν οι παραγωγοί συμβατικών προϊόντων με αυτούς των βιολογικών. 
 
Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να αναρτούν σε περίοπτη θέση το Πιστοποιητικό Βιολογικής Παραγωγής που εκδίδει ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης που τον ελέγχει και τον πιστοποιεί.
 
Για την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και αποτελεσματικότερου ελέγχου των προϊόντων που διακινούνται εντός της Λαϊκής Αγοράς, όσοι κατέχουν «Άδεια Χρήσης Χώρου στη Λαϊκή Αγορά» σε αυτήν υποχρεούνται όπως: α) Αναρτούν την εν λόγω άδεια, σε περίοπτο μέρος στο χώρο όπου τους έχει παραχωρηθεί για διάθεση των προϊόντων τους, καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της αγοράς. β) Στην άδεια, θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να αναγράφεται το όνομα και ο αριθμός ταυτότητας του παραγωγού μαζί με πρόσφατη φωτογραφία, ο αριθμός θέσης και το όνομα της Λαϊκής Αγοράς, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης, καθώς και κατάλογος με τα προϊόντα ιδίας παραγωγής που περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις του Τμήματος Γεωργίας, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Αλιείας.
 
Όσοι από τους κατόχους άδειας χρήσης χώρου σε Λαϊκή Αγορά διαθέτουν προϊόντα που δεν είναι δικής τους παραγωγής, υποχρεούνται όπως κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, φέρουν πάντοτε μαζί τους απόδειξη αγοράς που να αποδεικνύει την προέλευση των εν λόγω προϊόντων.
 
Άδεια χρήσης χώρου σε Λαϊκή Αγορά μπορεί να κατέχει παραγωγός, ενώ συγγενής του, μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας, μπορεί να τον αντικαθιστά στην πώληση των προϊόντων του νοουμένου ότι κατέχει γραπτή εξουσιοδότηση από τον παραγωγό. Νοείται ότι ο παραγωγός δύναται να πωλεί και προϊόντα που προμηθεύεται από παραγωγούς οι οποίοι κατέχουν άδεια χρήσης χώρου στην ίδια Λαϊκή Αγορά.
 
Ποια προϊόντα μπορούν να πωλούνται
 
Για σκοπούς εφαρμογής του παρόντος Νόμου, εντός της Λαϊκής Αγοράς, μπορεί να πωλούνται τα ακόλουθα προϊόντα:
 
(α) Προϊόντα φυτικής παραγωγής και μανιτάρια που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση.
(β) Κομμένα άνθη και φυτά γλάστρας.
(γ) Μεταποιημένα προϊόντα.
 
Νοείται ότι τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, με εξαίρεση τη ζάχαρη, το ξύδι, το σιτάρι, το αλεύρι και το χοιρινό κρέας (για παρασκευή αλλαντικών), όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στην αγορά.
 
(δ) Σαλιγκάρια άγρια ή εκτροφής.
(ε) Μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας (π.χ. γύρις, μέλι σε κηρύθρα κ.ά.).
(στ) Αυγά.
(ζ) Κρασί και οινοπνευματώδη ποτά τυποποιημένα σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
(η) Φρέσκα ψάρια.
(θ) Μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης ιδίας παραγωγής π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα (χαλλούμια, αναρή , τυρί φλαούνας, τραχανάς κ.α.).
(ι) Βιολογικά προϊόντα, πρωτογενή ή/και μεταποιημένα.