Κακοποιά στοιχεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, σε σημεία της Λεμεσού και σε περιοχές της υπαίθρου, τείνουν να δημιουργήσουν αρνητική προδιάθεση γενικά για τους αλλοδαπούς, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία που ζουν στην Κύπρο δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλοδαποί προερχόμενοι από το Καμερούν φέρονται να χώρισαν τη Λευκωσία σε ζώνες επιρροής όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών, συνεργαζόμενοι με ομάδες Νιγηριανών, κάτι το οποίο δημιουργεί και προστριβές μεταξύ αντίπαλων ομάδων με αρνητικές επιπτώσεις. Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν και η πρόσφατη δολοφονία ύστερα από αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων ομάδων αλλοδαπών, την οποίαν επικαλέστηκαν και οι καταστηματάρχες της παλιάς πόλης της Λευκωσίας για να εγείρουν θέματα ασφαλείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναρκωτικά και σωματεμπόριο οι πληγές της παλιάς Λευκωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, διαβίβασε τις πληροφορίες στην Αστυνομία και εισηγήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να νιώσουν οι πολίτες ασφάλεια. Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να υπέδειξε πως σε άλλες χώρες εκτός από τα τροχοφόρα περιπολικά της Αστυνομίας υπάρχουν και ένοπλα πεζά περίπολα, τα οποία αφενός τονώνουν το αίσθημα της ασφάλειας και αφετέρου συνιστούν και προειδοποίηση για όσους θεωρούν ότι μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιδόμενοι σε άνομες, έκνομες ενέργειες. Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί επίσης πως η αστυνόμευση εν έτει 2019 δεν μπορεί να είναι η ίδια με την αστυνόμευση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ο κ. Πετρίδης θεωρεί παράλληλα ότι η πλειοψηφία των αλλοδαπών δεν σχετίζεται με τις συγκεκριμένες ομάδες, αφού κινδυνεύουν και οι ίδιοι από τη δραστηριότητα των παρανόμων, κάποιοι εκ των οποίων άρχισαν να πουλούν και κάποιας μορφής προστασία. Εξάλλου, πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών φέρουν κάποιες ομάδες επαγγελματιών να προτιμούν να κάνουν διευκολύνσεις σε κάποιους αλλοδαπούς, ακόμη και να τους σιτίζουν για να «αγοράσουν τον μπελά».
Παρατηρήθηκε, επίσης, το φαινόμενο ομάδες αλλοδαπών να συγκεντρώνονται σε κεντρικά περίπτερα και να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά από σχετικά νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, κάτι το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε παρεξηγήσεις ακόμη και μεταξύ αλλοδαπών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η παρενόχληση διερχόμενων γυναικών προκαλεί την αντίδραση είτε των συνοδών τους είτε ακόμη και ατόμων που απλώς περνούν από εκεί.
Παρατηρήθηκε, επίσης, το φαινόμενο ομάδες αλλοδαπών να συγκεντρώνονται σε κεντρικά περίπτερα και να καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά από σχετικά νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, κάτι το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε παρεξηγήσεις ακόμη και μεταξύ αλλοδαπών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η παρενόχληση διερχόμενων γυναικών προκαλεί την αντίδραση είτε των συνοδών τους είτε ακόμη και ατόμων που απλώς περνούν από εκεί.
Ένα από τα θέματα που απασχολεί το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι δεν μπορεί να απελάσει όσους θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο ακόμη και για τη δημόσια ασφάλεια. Ακόμη και στις περιπτώσεις που εντοπιστούν άτομα με φωτογραφίες συμβόλων του ισλαμικού Κράτους, οι διαδικασίες απέλασής τους είναι χρονοβόρες και κάποιοι από αυτούς όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν, απλώς εξαφανίζονται. Εξάλλου, ακόμη και όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία που οδηγούν στην απέλαση κάποιων, οι χώρες προέλευσής τους δεν δέχονται τον επαναπατρισμό τους, οπόταν και αυτή η προσπάθεια ματαιώνεται. Ήδη κινήθηκαν διαδικασίες πρόσληψης δικαστικών με σκοπό να εξετάζουν με σχετική ταχύτητα τις εκκρεμούσες αιτήσεις αλλοδαπών, ώστε να νομιμοποιείται η διαδικασία απέλασής τους, αφού θα έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες που απαιτούν διεθνείς οργανισμοί.
Παράλληλα, γίνονται σκέψεις όπως τον επαναπατρισμό αλλοδαπών που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες αναλάβει ο μηχανισμός Frontex (στρατιωτικό – αστυνομικό σώμα με αρμοδιότητα και τη «φύλαξη» των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων συνόρων της ΕΕ που αναλαμβάνει και απελάσεις μεταναστών, το οποίο μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες).
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αποκτήσει κάποιας μορφής προστασία (οπόταν δεν επιτρέπεται η απέλασή τους) και άλλοι περίπου 15.000 που αιτήθηκαν προστασίας. Παράλληλα, υπάρχουν και οι εντελώς παράνομοι των οποίων ο αριθμός είναι απλώς άγνωστος. Πολλοί από τους παράνομους περνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων και ήδη γίνονται σκέψεις ότι πρέπει να αρχίσει να επιτηρείται με πιο συστηματικό τρόπο η πράσινη γραμμή, παρότι το εγχείρημα δεν θεωρείται εύκολο λόγω του μεγάλου εύρους της νεκρής ζώνης.
Σε αριθμούς
Ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που εργάζονται στην Κύπρο και τα σχετικά περιορισμένα σοβαρά εγκλήματα δείχνουν πως μέχρι σήμερα η συμβίωση του ντόπιου πληθυσμού με τους μη Κύπριους είναι αρμονική. Τι λένε τα στοιχεία των τελευταίων ετών μέχρι και τις 30/5/2019;
Το 2008 στην Κύπρο απασχολούνταν 29.703 υπήκοοι τρίτων χωρών, εκ των οποίων 9.268 άνδρες και 20.435 γυναίκες.
Το 2010 ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 34.460 (8.674 άνδρες και 25.785 γυναίκες), ενώ το 2011 ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονταν στην Κύπρο ήταν 36.368 εκ των οποίων 9.162 άνδρες και 27.206 γυναίκες. Το 2018 εργάζονταν στην Κύπρο 29.891 εκ των οποίων 12.398 άνδρες και 17.493 γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών εργάζονται ως οικιακές βοηθοί (το 2018 εργάζονταν σε σπίτια 12.442 γυναίκες και 839 άνδρες). Η πλειοψηφία των αλλοδαπών ανδρών εργοδοτούνταν στη γεωργία, στις κατασκευές και σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού κλάδου
Όσον αφορά στους υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ που εργάζονται στην Κύπρο, το 2018 συνολικά εργάζονταν στην Κύπρο 45.383 (23.446 και 21.937 γυναίκες). Το 2008 ο αριθμός τους ήταν 34.935 εκ των οποίων 18.729 άνδρες και 16.206 γυναίκες.
Όσον αφορά στους υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ που εργάζονται στην Κύπρο, το 2018 συνολικά εργάζονταν στην Κύπρο 45.383 (23.446 και 21.937 γυναίκες). Το 2008 ο αριθμός τους ήταν 34.935 εκ των οποίων 18.729 άνδρες και 16.206 γυναίκες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2008 εργοδοτούνταν 382.852 Κύπριοι εκ των οποίων 212.218 άνδρες και 170.634 γυναίκες. Το 2018 εργοδοτούνταν 400.878 Κύπριοι εκ των οποίων 210.162 άνδρες και 190.716 γυναίκες.
ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος εξελίχθηκε σε χώρα υποδοχής προσφύγων δίχως ικανοποιητικό αριθμό κέντρων υποδοχής, χωρίς επαρκείς υποδομές και χωρίς να μπορεί να απορροφήσει τους πρόσφυγες που φτάνουν με κάθε μέσο. Παλαιότερα οι διακινητές χρησιμοποιούσαν ακόμη και σαπιοκάραβα έναντι αδρής αμοιβής για να μεταφέρουν οικογένειες προσφύγων ή και μεμονωμένα άτομα. Τώρα, υπάρχει και η επιλογή της επιβίβασης σε ένα αεροπλάνο από τον Λίβανο, ταξίδι μέχρι την Τουρκία και από εκεί στην κατεχόμενη Κύπρο, από όπου περνούν στις ελεύθερες περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες οι οποίες δεν αποκλείεται να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με την Κυβέρνηση της Συρίας με σκοπό τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων. Η Κυβέρνηση της Συρίας, με τη συμπαράσταση και της Ρωσίας, φέρεται να ευνοεί την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε περιοχές που ελέγχει πλήρως ο συριακός στρατός και θεωρούνται πλέον ασφαλείς από την απειλή του ισλαμικού Κράτους. Ήδη κάποιες χώρες της ΕΕ, παρόλες τις διαφορές με το καθεστώς της Συρίας, φέρονται να πραγματοποιούν ακόμη και αποστολές με σκοπό να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου. Η Κυβέρνηση της Συρίας (από την οποία έφυγαν εκατομμύρια κάτοικοι) ευνοεί τη επανεγκατάσταση και για σκοπούς ανοικοδόμησης της χώρας. Δεν αποκλείεται δε ο υπουργός Εσωτερικών να εγείρει σήμερα το θέμα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.
Ενσωμάτωση μέχρι τον επαναπατρισμό
Μια πτυχή που απασχολεί τους αρμοδίους, αλλά και τα κόμματα είναι η πιθανή εκμετάλλευση τυχόν περιστατικών βίας ή και αντιπαράθεσης μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών από ακραίες πολιτικές ή άλλες ομάδες και η ρατσιστική αντίδρασή τους. Γι’ αυτό ευνοούν την όσο το δυνατόν πιο ομαλή συμβίωση Κυπρίων και αλλοδαπών. Κάποιοι θεωρούν ότι η ενσωμάτωση των αλλοδαπών είναι η μόνη προσφερόμενη λύση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα ομαλής συμβίωσης μέχρι να αρχίσει ο επαναπατρισμός των προσφύγων ή γενικά όλων όσοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη λύση, αφού αρκετοί αλλοδαποί, λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας, δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη μικρή κυπριακή κοινωνία.