Ως γνωστόν, τα απογευματινά φροντιστήρια, είτε στη νόμιμή τους μορφή είτε με τη μορφή της παραπαιδείας, έχουν εισβάλει στην καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας των μαθητών, ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες.
 
Κι αυτό διότι επικράτησε η αντίληψη σε γονείς και μαθητές πως χωρίς αυτά δεν μπορεί να επέλθει η επιτυχία, είτε αυτή αφορά στο απολυτήριο είτε στην πρόσβαση σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Όμως, υπάρχουν οι περιπτώσεις μαθητών στην πράξη που καταρρίπτουν την αντίληψη πως χωρίς φροντιστήριο επιτυχία δεν έρχεται. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Σταυριάνα Ευθυμιάδη, μαθήτρια του Λανιτείου Λυκείου που εξασφάλισε θέση στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων.
 
Μία ακόμα περίπτωση είναι και η Αιμιλία Πατούνα, μαθήτρια Τεχνικής Σχολής που η επιτυχία της είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες για να αλλάξει στερεότυπα και αντιλήψεις. Η Αιμιλία Πατούνα μίλησε στον «Φ» για την επιτυχία της, τις Τεχνικές Σχολές, τους εκπαιδευτικούς που ήταν πάντα δίπλα στους μαθητές τους, στέλνοντας όμως και το δικό της μήνυμα στα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και ενδεχομένως επηρεάζονται από αρνητικά σχόλια.  
 
 
Η θέση που έχει εξασφαλίσει είναι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. «Αυτό το Τμήμα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Θέλω να σπουδάσω σε αυτόν τον τομέα και είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη που έχω καταφέρει να εξασφαλίσω θέση σε αυτό», δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη η Αιμιλία. Φοίτησε στην Γ’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, όπου είχε την τύχη να παρακολουθήσει μαθήματα τα οποία δεν προσφέρει το Λύκειο, όπως αναφέρει.
 
«Η αντίληψη που υπάρχει για τις Τεχνικές Σχολές δεν είναι πραγματική και αληθινή», επισημαίνει η Αιμιλία, συμπληρώνοντας πως κι εκεί φοιτούν άριστοι και πολύ καλοί μαθητές που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν τα συναντούν στο Λύκειο, αλλά και να κάνουν πρακτική δοκιμασία αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις που θα τους χρησιμεύσουν και στο επαγγελματικό τους μέλλον. «Στο δικό μου σχολείο, γίνεται ουσιαστική και πολύ καλή δουλειά», δηλώνει, «καθώς υπάρχουν εκπαιδευτικοί πολύ καλοί αλλά και που πάντα είναι δίπλα στους μαθητές». Κι αυτό, σύμφωνα με την Αιμιλία, όχι μόνο για τα μαθήματα αλλά και για όλα όσα ένας μαθητής επιθυμεί να συζητήσει μαζί τους και να ζητήσει τη συμβουλή τους. 
 

Οι βαθμοί, το πρόγραμμα και ο στόχος

Η επιτυχία ήρθε με αρκετό διάβασμα και την ορθή κατανομή του χρόνου…

Η Αιμιλία Πατούνα έκλεισε τον μαθητικό της κύκλο με ένα πολύ καλό απολυτήριο. Όπως αναφέρει, εξασφάλισε γενικό βαθμό 19,45, ενώ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου εισήλθε με βαθμολογία 19,06. Ρωτώντας την πώς έφτασε στην επιτυχία αυτή, απαντά: «Μοίραζα τον χρόνο μου. Άρχισα το διάβασμα έγκαιρα για τα μαθήματα που αισθανόμουν ότι ήταν πιο απαιτητικά και χρειάζονταν περισσότερη δουλειά». Η σωστή κατανομή όμως του χρόνου της δεν ήταν αρκετή από μόνη της για την επίτευξη του πρώτου της στόχου, αλλά έπρεπε να ήταν και ουσιαστική.

Για αυτόν τον λόγο, η Αιμιλία διάβαζε αρκετά. Σε ερώτηση εάν είχε βοήθεια από κάποιο φροντιστήριο και κατά πόσο βρισκόταν στους ρυθμούς μεγάλης μερίδας μαθητών, που είναι «πνιγμένοι» σε απογευματινά ιδιαίτερα και ατελείωτα ενισχυτικά μαθήματα, απάντησε πως δεν είχε αυτούς τους ρυθμούς. «Απλώς στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής παρακολούθησα κάποια μαθήματα, κυρίως για τη δική μου εξάσκηση και ενίσχυση σε επίλυση ασκήσεων», σημείωσε. Η απάντηση αυτή έφερε την επόμενη ερώτηση:

«Και πώς τα κατάφερες χωρίς την “κλασική” μορφή του φροντιστηρίου που βοηθά στην ύλη του σχολείου;». Η Αιμιλία απαντά: «Είμαι άνθρωπος που παρακολουθεί στην τάξη και “πιάνει” αρκετά πράγματα από την παράδοση. Αυτό σε συνδυασμό με τους εκπαιδευτικούς μου, που πραγματικά είναι πολύ καλοί, έφεραν αποτέλεσμα».

Όσον αφορά στον επόμενό της στόχο, η Αιμιλία Πατούνα δηλώνει πως επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο εξασφαλίζοντας έναν καλό βαθμό στο πτυχίο της και αργότερα να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές. 

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, της ζητήσαμε να στείλει ένα μήνυμα στα παιδιά που βρίσκονται σε δίλημμα εάν θα πρέπει να ακολουθήσουν τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση που επιθυμούν ή όχι, λόγω λανθασμένων αντιλήψεων που επικρατούν σε μέρος της κοινωνίας μας. «Βεβαίως και να επιλέξουν την Τεχνική Εκπαίδευση, εάν το επιθυμούν και εάν προσανατολίζονται σε κλάδους που προσφέρονται σε αυτήν. Να μην επηρεάζονται από τους γύρω τους, ούτε να ακούνε λανθασμένες απόψεις. Στις Τεχνικές Σχολές γίνεται καλή δουλειά και είναι μια ευκαιρία τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα και κλάδους που δεν προσφέρονται στο Λύκειο».