Κάθε φορά που ένα περιστατικό επίθεσης σκύλου, είτε σε άνθρωπο, είτε σε άλλο ζώο, βλέπει το φως της δημοσιότητας, αρχίζει μία ατέρμονη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τα σκυλιά και τις φυλές. Συνήθως δε, καταγράφεται μία τάση να μπαίνει «ταμπέλα του επικίνδυνου» σε μεγαλόσωμα, ογκώδη σκυλιά, κάτι που πολλές φορές προκαλεί αδικαιολόγητο φόβο.

Το θέμα άνοιξε εκ νέου, με αφορμή την επίθεση λυκόσκυλου σε γυναίκα στην Πάφο την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να τη δαγκώσει στα κάτω άκρα και να χρειαστεί να νοσηλευτεί. 

Υπάρχουν ή όχι επικίνδυνες φυλές σκύλων; Ένα σκυλί μπορεί απρόβλεπτα να επιτεθεί σε άνθρωπο ή όχι; Ποιες οι ευθύνες του ιδιοκτήτη του και πώς αυτός θα πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα του σκύλου που έχει; Όλα αυτά τα ερωτήματα θέσαμε σε εκπαιδευτές σκυλιών, καθώς και σε κτηνίατρο αναζητώντας απαντήσεις. Κοινή άποψη όλων είναι πως η επιθετικότητα δεν είναι θέμα φυλής αλλά τρόπου με τον οποίο ένας σκύλος μεγάλωσε και συνθήκες μέσα στις οποίες ζει. Και για αυτά τα θέματα οι ευθύνες αφορούν τους εκτροφείς (στις περιπτώσεις που υπάρχουν) και φυσικά τους ιδιοκτήτες του κάθε σκυλιού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λυκόσκυλο επιτέθηκε σε γυναίκα και στον ιδιοκτήτη του

Όπως έχουν επεξηγήσει στον «Φ» οι ειδικοί, πολύ σημαντική κρίνεται η κοινωνικοποίηση ενός σκυλιού, τόσο με άλλα σκυλιά όσο και με ανθρώπους. Όσο για τον απρόβλεπτο παράγοντα εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς από κάποιο σκύλο ανεξαρτήτως φυλής, κρίνεται αναγκαίο να μην καλλιεργείται το αίσθημα της επιθετικότητας από τους ιδιοκτήτες και να διογκώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Για να ελεγχθεί όλο αυτό αλλά και να κοινωνικοποιηθεί ένα σκυλί, πέραν από την επαφή που επιβάλλεται να έχει με τον ιδιοκτήτη του και γενικότερα με την οικογένειά του, οι κτηνίατροι μπορούν να δώσουν συμβουλές και φυσικά οι εκπαιδευτές να βοηθήσουν δουλεύοντας με τον σκύλο και με τους ιδιοκτήτες. 

Απαραίτητη η κοινωνικοποίηση 

Στο κεφάλαιο «κοινωνικοποίηση» εστίασε ο εκπαιδευτής σκύλων Γιάννος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε πως αυτή αρχίζει από τις πρώτες μέρες ζωής του σκυλιού από την ίδια τη μητέρα του, συνεχίζει με τον εκτροφέα του και ολοκληρώνεται με τον ιδιοκτήτη του σκυλιού. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του και κυρίως το πρώτο εξάμηνο, ένα σκυλί μαθαίνει και αποκτά εμπειρίες, σημειώνοντας πως η επιθετικότητα είναι συνδεδεμένη με την κοινωνικοποίησή του και συγκεκριμένα με τη μη ύπαρξή της. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί επιθετική συμπεριφορά, οφείλεται κυρίως στο αίσθημα της ανασφάλειας ή ακόμα και στον φόβο, με τον κ. Ανδρέου να επισημαίνει πως όταν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις επίθεσης σκυλιού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα που καταγράφηκαν.

Παράλληλα, δήλωσε πως δεν υπάρχει η επιθετικότητα ως χαρακτηριστικό σε συγκεκριμένες φυλές, αλλά υπάρχουν συμπεριφορές που αναπτύσσονται ανάλογα με το πώς μεγαλώνει ένας σκύλος. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, είναι πολύ σημαντικό πριν γίνει η επιλογή ενός σκυλιού να είναι ξεκάθαρο το τι ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Όπως για παράδειγμα, το πού θα μείνει ένας σκύλος, με ποιους θα μείνει, ο χρόνος που υπάρχει για να του διαθέσει ο ιδιοκτήτης κ.λπ. 

ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Στον χειρισμό από τον ιδιοκτήτη αναφέρθηκε και η εκπαιδεύτρια σκύλων Παναγιώτα Πέτρου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν επιθετικές φυλές αλλά φυλές με πιο ισχυρά και δυνατά ένστικτα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά χρειάζεται δουλειά. Όπως ανέφερε, τα ένστικτα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια αναλόγως με το πώς θα μεγαλώσει το σκυλί, σημειώνοντας ότι η κοινωνικοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλό να αρχίζει από τις πρώτες μέρες της ζωής του σκυλιού. 

Σημαντικό το μεγάλωμα του σκυλιού

Μιλώντας στον «Φ», ο κτηνίατρος Γιώργος Βασιλείου ανέφερε πως ο χαρακτήρας ενός σκυλιού διαμορφώνεται και εξαρτάται από τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει. Όπως εξήγησε, εάν το σκυλί είναι συνέχεια έγκλειστο σε ένα κλουβί, χωρίς βόλτα και χωρίς επαφή με ανθρώπους, διαφορετικά θα συμπεριφερθεί σε σχέση με ένα άλλο σκυλί ακόμα και της ίδιας φυλής που είναι μεγαλωμένο με την οικογένεια, που είναι κοινωνικοποιημένο και που έρχεται σε επαφή με ανθρώπους. 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σε εμφάνιση και χαρακτήρα και για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό κάποιος να επιλέγει σωστά. Να αντιλαμβάνεται τον λόγο που θα έχει ένα σκυλί, αλλά και πώς θα το μεγαλώσει. Όσον αφορά τις επιθετικές συμπεριφορές σκυλιών, αυτές συνήθως οφείλονται στο αίσθημα απειλής που μπορεί να νιώσουν τα σκυλιά τη δεδομένη στιγμή.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τον κ. Βασιλείου είναι η ευσυνειδησία που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες των σκυλιών ιδιαίτερα κατά τη βόλτα τους, καθώς θα πρέπει να τα έχουν υπό τον έλεγχό τους.